Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Polecamy książkę: Kto rządzi światem? - Ian Morris

Napisany przez 2Bolitho
Kto Rządzi Światem?: Dlaczego Cywilizacje Rządzą albo są Rządzone: Amazon.de: Ian Morris, Klaus Binder, Waltraud Götting, Andreas Simon dos Santos: Książki Przedstawienie książki historycznej publiczności bardziej zainteresowanej literaturą finansową nie jest łatwe. I nie odważyłbym się zrobić takiej rekomendacji przy zwykłej książce historycznej, ale książka Kto Rządzi Światem? autorstwa Iana Morrisa sprawia, że jest to dla mnie łatwe, ponieważ jest przekonująca od pierwszej do ostatniej strony. I to wiele znaczy, biorąc pod uwagę, że treść jest wydrukowana na niemal 600 stronach, z dość małą czcionką. Po przeczytaniu tej książki zastanawiam się, jak to możliwe, że miała tylko 600 stron, ponieważ treść była ogromna. Niektórzy autorzy potrzebowaliby dwa razy tyle stron. Książka ta porusza rozwój ludzkości, a zwłaszcza rozwój dwóch kultur (Wschodu i Zachodu). Autor używa stworzonego przez siebie indeksu i wyjaśnia, jak obecny stan rozwoju mógł być osiągnięty, a na końcu odważnie zerknął w przyszłość. Nie tylko stojąc na powierzchni, jak niektóre współczesne debaty, ale sięga głęboko w szczegóły i podkreśla tła. Staje się to więc ekscytującą podróżą przez ostatnie 16 000 lat, kwestionującą, a nawet obalającą wiele zakorzenionych poglądów. Każdy, kto chce zaktualizować swoją wiedzę, a jednocześnie czerpać przyjemność z lektury, jest tutaj we właściwym miejscu. Bardzo interesującym elementem dla mnie okazał się rozwój kultury Wschodu, ponieważ niestety rzadko o niej mówi się w naszej zachodniej edukacji. Ale rozwój Zachodu również miał dla mnie nowe aspekty. Książka historyczna to za mało. Autor porusza także tematy z biologii, socjologii i geologii. To, co naprawdę zdumiewające, to to, że pomimo całego suchego materiału nuda nigdy nie pojawia się, a książkę czyta się jak ekscytującą powieść. Tylko poprzez zrozumienie, jak działają rzeczy, można odnieść sukces na rynku finansowym na dłuższą metę. Książka pomaga lepiej zrozumieć obecną sytuację gospodarczą, a ja wyciągnąłem stamtąd pewne podejścia, które będę dalej rozwijał i być może zainwestuję w nie później. Recenzje prasowe na Amazonie także są bardzo pouczające, i mogę zgodzić się ze wszystkimi nagłówkami tam wspomnianymi. Ogólnie rzecz biorąc, była to wybitna książka, która zajmie zaszczytne miejsce w mojej kolekcji książek, i którą zdecydowanie polecam rodzinie i przyjaciołom (oraz moim dzieciom, w odpowiednim czasie).

Napisany przez 2Bolitho
Na rozgrzewkę apetytu: Kto rządzi światem? - YouTube

Napisany przez 2Bolitho
Fragment książki: https://www.campus.de/leseproben/9783593384061.pdf

Napisany przez Bockwurst
Przeczytałem tę książkę i pomimo tego, że trochę dla mnie nużąca, dało się ją dobrze przeczytać. Interesujące opisy, które otwierają oczy na wiele zjawisk w tym świecie. Polecam tę książkę.

Napisany przez gavino
Kupiłem tę książkę na podstawie tej rekomendacji. Wcale nie uważałem jej za nużącą. Temat został bardzo dobrze omówiony. Naprawdę polecam ją każdemu, kto interesuje się tą tematyką.

Napisany przez 2Bolitho
Cieszę się! :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata