Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obligacja z ogromnym zwrotem, gdzie jest haczyk?

Napisany przez Schnuller
Cześć, właśnie przyjrzałem się rynkowi obligacji i zauważyłem kilka obligacji, takich jak DZ BANK AG Deut.Zentral-Gen. EMMA E.4757 v.2008(2013) WKN / ISIN: DZ1G5T / DE000DZ1G5T7 Jak to możliwe, że obligacja wydana przez DZ Bank ma efektywny zwrot z inwestycji na poziomie niemalże 70%? Czy DZ Bank sprzedaje inne ryzykowne produkty finansowe, czy jak do tego dochodzi? Taki zysk można osiągnąć tylko przy odpowiednim ryzyku, a z tego co wiem, DZ Bank nie stoi obecnie na skraju bankructwa.... Pozdrowienia, Schnuller

Napisany przez Graufell
To wynika z tego, że kurs tej obligacji spadł na bardzo niski poziom, mianowicie 44/49 (Ask/Bid). Jeśli teraz kupisz tę obligację za cenę 49 euro i będziesz ją trzymał do daty wykupu, otrzymasz z powrotem 100 euro, o ile emitent nie zbankrutuje. Z tego wynika tak wysoki zwrot z inwestycji. Sam oprocentowanie wynosi 5,41%.

Napisany przez Schnuller
To jest dla mnie zrozumiałe, ale dlaczego cena obligacji jest tak niska? Musi być jakiś powód, dlaczego jest tak niska i pozwala na taki wysoki zwrot. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat... Widzę tylko, że została wydana przez DZ Bank i to wszystko?

Napisany przez Graufell
Zaufanie rynków finansowych do banków w tej chwili nie jest zbyt wysokie. Duże ilości są sprzedawane, co powoduje spadek kursu.

Napisany przez EuroPaule
Graufell pisze: Zaufanie rynków finansowych do banków w tej chwili nie jest zbyt wysokie. Sprzedaje się masowo, kurs spada.
Cześć, To nie może być powodem tego spadku. Inne obligacje DZ Bank przebiegają zupełnie normalnie. Niestety nie znalazłem nic o tych obligacjach. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Schnuller
Udało mi się rozwiązać ten problem samodzielnie: Jest to Credit Linked Note z 19 obligacjami z Bułgarii, Chorwacji, Rumunii, Rosji i Ukrainy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata