Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zakładowe plany emerytalne

Napisany przez m__o__e
Cześć wszystkim, Oto informacje o mnie: Mam 28 lat, jestem mężczyzną, singiel, pracownikiem, moja pensja brutto to 2750 € Mam następujące ubezpieczenia emerytalne: - Riester (R+V) / Składka: Minimalnie 5 € miesięcznie od około roku (od kiedy zmieniłem pracę z samozatrudnienia na etat) - polisa emerytalna z funduszem inwestycyjnym (R+V) / 50 € miesięcznie od około 2 lat, z początkową wpłatą w wysokości 300 € (kiedy byłem jeszcze samozatrudniony) Pytanie brzmi: Mój pracodawca poinformował mnie o możliwości zawarcia umowy o dodatkowe zabezpieczenie emerytalne. Czy w moim przypadku byłoby sensowne takie coś podpisać? Czy kombinacja Riester i BAV byłaby lepsza niż moje obecne rozwiązanie? Myślę, że posiadanie 3 ubezpieczeń emerytalnych byłoby zbyt wiele?!?!?!?! Dziękuję z góry, MOE

Napisany przez 2Bolitho
Jakie są warunki dla BAV? Czy on daje coś do tego? Generalnie uważam, że zabezpieczenie zawsze ma sens. Po prostu trzeba wiedzieć, co się robi i czego się chce. Do rzetelnej porady konieczne są informacje o celach i pragnieniach. Ale specjaliści tutaj na pewno dokładnie to sprawdzą.

Napisany przez m__o__e
Bolitho pisze: Czy coś dołoży?
Czy chodzi o ten dodatkowy udział, który na koniec nawet zaoszczędziłby na BAV i który następnie przekazałby na moją emeryturę? Obecnie rozmawiam z znanym mi maklerem z ERGO, aby uzyskać ofertę. Planuje on spotkać się w ciągu kilku dni z moim szefem, aby omówić szczegóły i następnie przekazać mi wynik. Oczywiście nie będę ograniczał się tylko do tej jednej oferty, ale skonsultuję również swojego doradcę z Volksbanku. Mam nadzieję, że internet da mi więcej informacji od osób, które akurat teraz niczego mi nie sprzedają.

Napisany przez 2Bolitho
U nas pracodawca dopłaca dodatkowego jednego euro za każde euro wniesione przez pracownika do granicy bezpośredniej konwersji. Dodatkowo są jeszcze dodatkowe premie. O to mi chodzi.

Napisany przez Reibold
Witaj m_o_e! Po analizie przekazanych nam danych, wybór między właściwą emeryturą Riester a emeryturą pracowniczą (BAV) wydaje się być decyzją ważną. W związku z tym należy dokładnie porównać oferty oraz możliwe świadczenia emerytalne, z uwzględnieniem kilku istotnych szczegółów: W trakcie okresu oszczędzania przy BAV nie płacisz żadnych składek społecznych i podatków, natomiast w przypadku emerytury Riester obecnie zwalniany jesteś jedynie z opodatkowania. W przypadku posiadania dużej rodziny możliwe, że emerytura Riester może być lepiej wspierana, ponieważ możesz otrzymać dodatkowe świadczenia w postaci dodatków na dzieci. Emerytura wypłacana z BAV będzie podlegać opodatkowaniu oraz obowiązkowej ubezpieczeniu zdrowotnemu (o ile wówczas będziesz ubezpieczony ustawowo). Emerytura Riester podlega jedynie opodatkowaniu. Ponieważ pracodawca nie jest stroną umowy w przypadku emerytury Riester, zmiana miejsca pracy nie powinna stanowić problemu. W przypadku BAV sytuacja jest odmienna, choć ustawa nakazuje nowemu pracodawcy kontynuację BAV. Czy jest to jednak praktykowane w Państwa branży? Pracodawca może wesprzeć Twoją BAV lub emeryturę Riester poprzez program wspierania premii pracowniczych (AVWL). W przypadku BAV niektórzy idą nawet o krok dalej. Najlepiej zasięgnąć porady brokera, który współpracuje z różnymi dostawcami ofert, zarówno dla Ciebie, jak i Twojego pracodawcy. Lub skorzystać z usług doradcy ubezpieczeniowego, który nie dokonuje sprzedaży, lecz nalicza opłatę za godzinę konsultacji. Twój przedstawiciel ERGO nie należy do żadnej z tych grup! Z poważaniem, Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszy Neuburg an der Donau

Napisany przez JudithDenker
Myślałem już o temacie Pracowniczego Programu Emerytalnego (PPE). Po zapoznaniu się z różnymi formami PPE, zdecydowałem się na zobowiązanie bezpośrednie. Moim pracodawca także był zadowolony z tej decyzji, więc teraz regularnie wpłacam na moje konto PPE.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata