Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy jest konieczne ubezpieczenie na wypadek, jeśli już masz ubezpieczenie na życie?

Napisany przez DerWorf
Jak się masz. Kiedy byłem młody i nie miałem ochoty zajmować się prawdziwym światem, moi rodzice załatwili dla mnie wiele rzeczy. Większość z nich była sensowna (oszczędności budowlane, które skończą się w sierpniu, ubezpieczenie na życie i odpowiedzialności cywilnej), ale kilka rzeczy myślę, że mogę pozbyć się. Mam ubezpieczenie na życie w razie ryzyka opiewające na 10 000 € (prawdopodobnie na drewniany kaseton i pochowanie). Te 10 000 € leżą teraz na lokacie i na rachunku papierów wartościowych, więc mogę się ich pozbyć. Poza tym: ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków. Jestem wykwalifikowanym informatykiem, obecnie studentem. Czy naprawdę go potrzebuję, skoro mam już ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa? Potraktowałem ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jako zapas, jeśli z jakichś powodów zdrowotnych lub innych nie dostałbym już ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa. Więc... nie uważam, żeby łączenie obu było sensowne. Oczywiście z przyjemnością się pouczę, jeśli moje przypuszczenie jest teraz błędne. Ale... czy mogę się pozbyć ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków? Dzięki z góry

Re: Czy jest konieczne ubezpieczenie na wypadek, jeśli już masz ubezpieczenie na życie?

Napisany przez EasyD
Tak, osobiście zgadzam się z tobą, Worf. ubezpieczenie od wypadków zazwyczaj można wypowiedzieć z trzymiesięcznym terminem na następną datę wymagalności.

Napisany przez Gerd
To kwestia perspektywy. Ile otrzymują Państwo renty w przypadku niezdolności do pracy? Renta jest wypłacana od 50% uszczerbku. Co to oznacza? Na przykład po poważnym wypadku, gdy potrzebują Państwo samochodu przystosowanego dla osób niepełnosprawnych i mieszkania dostosowanego do potrzeb osób niepełnosprawnych. Czy można to sfinansować z renty z tytułu niezdolności do pracy? W przypadku wypadku otrzymuje się jednorazową wypłatę, zależną od sumy podstawowej, procentowego uszczerbku i progresji w ubezpieczeniu. W przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy, otrzymuje się tylko rentę. Jeśli mogą Państwo pokryć dodatkowe koszty z własnej kieszeni, nie potrzebują Państwo ubezpieczenia od wypadków. To samo dotyczy ubezpieczenia na życie, odpowiedzialności cywilnej, pełnego ubezpieczenia samochodowego, itp.

Napisany przez DerWorf
Dziękuję wam obu. Poniżej 50% po prostu będę kontynuować pracę, myślę. W razie potrzeby będę przepisywać jedną ręką. Teraz rozumiem korzyści z ubezpieczenia od wypadków. To już pomaga. Prawdopodobnie je zrezygnuję. Kieszonkowe jest w trakcie budowy

Napisany przez Gerd
O.K. Zawsze uważam, że przy szkodzie wynoszącej 100% powinno przepłynąć co najmniej 400 000 €. Czy jesteś w stanie zaoszczędzić tę kwotę w ciągu następnych 14 dni, czy może już wiesz kiedy będziesz miał wypadek?

Napisany przez EasyD
Według mojego przekonania, szanse na otrzymanie świadczeń z ubezpieczenia na wypadek są po prostu zbyt niskie. Pomijając już kwoty ze świadczeń dziennych za pobyt w szpitalu. Ta dziedzina jest jedną z tych, gdzie cała branża zarabia całkiem dobrze. Wyższe prowizje dla pośredników w porównaniu do innych dziedzin pokazują wyraźny obraz, jak mi się wydaje. Znam na przykład pewną panią, która kilka lat temu została potrącona przez samochód i od tamtej pory wymaga stałego leczenia. Pomimo ubezpieczenia na wypadek, nie otrzymała świadczeń z powodu niskiego stopnia niezdolności. Nie należy także bagatelizować tzw. udziałów w działaniu. W odróżnieniu od niezdolności do pracy zawodowej, stan zdrowia nie jest zamrożony na dzień złożenia nowego wniosku. Jeśli na przykład później zachorujesz na zespół Bechterewa i ponownie ulegniesz wypadkowi, w wyniku którego powstanie odpowiedni stopień niezdolności, to firma ma jednak prawo sprawdzić, czy zespół Bechterewa także w pewnym stopniu nie jest winny. Jak już wspomniałem. Osobiście uważam, że statystycznie szanse na otrzymanie pieniędzy z takiego ubezpieczenia, które są potrzebne do przetrwania, są zbyt małe. Dlatego osobiście nie zdecydowałem się na taki rodzaj ochrony.

Napisany przez DerWorf
Gerd pisze: O.K. Jestem zawsze zdania, że w przypadku 100% szkody w wypadku powinno przynajmniej płynąć 400 000 €.
Dlaczego? Żeby móc powiedzieć ok, było warto? Uważam, że poradziłbym sobie w takiej sytuacji nawet bez sześciu cyfr. Nie trzeba niczego wielkiego przebudowywać, i dopóki nie będę w stanie wykonywać mojej pracy, muszą mi brakować obu oczu lub rąk. Ponadto i tak nie planuję mieć wypadku w ciągu najbliższych lat

Napisany przez ADMCI4
Hej DerWolf, jeśli Twoim celem jest zabezpieczenie się na wypadek niezdolności do pracy, nie ma alternatywy do ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Wszelkie inne formy zabezpieczenia, takie jak ubezpieczenie od niezdolności do pracy, podstawowa niezdolność do pracy, choroby krytyczne, zasiłek chorobowy i ubezpieczenia od wypadków, są najwyżej ubezpieczeniami uzupełniającymi. ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest niewątpliwie koniecznym zabezpieczeniem. Nie powinno być zastępowane tanim ubezpieczeniem od wypadków ani żadnym z wymienionych powyżej ubezpieczeń. Oczywiście dotyczy to tylko wtedy, gdy stan zdrowia na to pozwala. Dlatego czym wcześniej i zdrowiej zawrzeć odpowiednie ubezpieczenie od niezdolności do pracy. wskazówka: - Spróbuj ubezpieczyć jak największą miesięczną rentę od niezdolności do pracy. - Nie patrz tylko na cenę, ale również na oferowane świadczenia (warunki ubezpieczenia) - Odpowiadaj prawdziwie na wszystkie pytania dotyczące zdrowia i w razie wątpliwości sprawdź swoją kartotekę pacjenta u lekarza rodzinnego I nie bój się, warunki ubezpieczenia od niezdolności do pracy osiągnęły ogólnie wysoki poziom świadczeń. Raczej kluczowe są pytania dotyczące zdrowia w ankiecie i polityka akceptacji towarzystw ubezpieczeniowych. Agent ubezpieczeniowy współpracuje bezpośrednio lub pośrednio z wieloma firmami ubezpieczeniowymi od niezdolności do pracy. Dzięki temu może pomóc ci w doborze odpowiedniego ubezpieczenia od niezdolności do pracy i, w przypadku istniejących wcześniej chorób, przeprowadzić niezobowiązujące i anonimowe zapytania wśród ubezpieczycieli w celu sprawdzenia twojej ubezpieczalności. ubezpieczenie od zasiłku chorobowego i ubezpieczenie od wypadków są sensownymi uzupełnieniami do ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Konieczne jest jednak przede wszystkim posiadanie ubezpieczenia od niezdolności do pracy z odpowiednią rentą od niezdolności do pracy oraz dobrymi warunkami ubezpieczenia od bardzo dobrych do doskonałych. Jeśli pozostanie jeszcze pieniądze na inne ubezpieczenia, można rozważyć dodatkowe zabezpieczenia. Jeśli na przykład jeździsz na motocyklu lub nartach, ryzyko poważnego wypadku jest większe. Indywidualną sytuację ryzyka można omówić również z profesjonalnym agentem ubezpieczeniowym. Do EasyD: Czy AWD nie oferuje ubezpieczenia VHV? ubezpieczenie od wypadków z VHV generacji Exklusiv zawsze wyłącza potrącanie udziału w kosztach związanych z istniejącymi chorobami. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD
IRMSCHER FINANZ pisze: @ EasyD: Czy nie oferujesz ubezpieczenia VHV w ramach AWD? ubezpieczenie wypadkowe VHV w ramach taryfy Exklusiv generalnie nie uwzględnia udziału w istniejących chorobach.
Tak, Panie Irmscher. Czy DerWorf ma ubezpieczenie wypadkowe VHV, dlatego pytasz?

Napisany przez DerWorf
EasyD pisze: Oczywiście, panie Irmscher. Czy Worf ma ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków w VHV, czy dlatego pytają?
Worf nie ma. Eee, nie. Ale żeby zobaczyć, czy obecnie płacę za dużo: Czy macie jakiś punkt odniesienia, ile powinno kosztować ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy w wysokości 500€ dla 24-letniego (od jutra 25-letniego) studenta statystyki? Jestem całkiem zdrowy i zbyt leniwy na ekstremalne sporty. Kiedy skończę studia, wynagrodzenie naturalnie wzrośnie gdzieś do czterech cyfr.

Napisany przez EasyD
Do końca wieku 67 lat w systemie taryfikacyjnym, w którym nie ma odniesień do studentów, kosztuje to około 20 euro miesięcznie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć DerWolf,

świetne ubezpieczenie od niesprawności zawodowej dla studenta bez żadnych skierowań, z rentą od niesprawności zawodowej w wysokości 500 euro do wieku emerytalnego 67 lat, kosztuje 12 euro miesięcznie.

Pytanie tylko, jak daleko wystarczy 500 euro miesięcznie w razie czego
Wtedy można po prostu odebrać pieniądze z zasiłku.

Nawet studenci powinni ubezpieczyć się na kwotę co najmniej 1000 euro lub więcej od niesprawności zawodowej. Jest to możliwe nawet u dobrego ubezpieczyciela od niesprawności zawodowej (bez zaświadczenia o dochodach).

Oczywiście cena nie jest jedynym kryterium decyzyjnym. Co ważniejsze to stosunek ceny do jakości. Jakie świadczenia są dla Ciebie ważne, zazwyczaj jest ustalane podczas rozmowy doradczej. Można omówić z klientem nawet 40 kryteriów.

Proszę, nie lekceważ ubezpieczenia od niesprawności zawodowej. Przez 10 lat pracy w finansach spotkałem wielu studentów, którzy nie dostali ubezpieczenia od niesprawności zawodowej lub otrzymali je tylko z wyłączeniami. Polecam każdemu, póki jest młody i zdrowy (to może szybko się zmienić), założyć pełnowartościowe ubezpieczenie od niesprawności zawodowej. A jeśli nie ma na to pieniędzy, wystarczy zapytać rodziców/ krewnych. Później, po zakończeniu studiów, gdy zacznie się dużo zarabiać, można to odzyskać.

To tylko dobrze życząca rada ...

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD
IRMSCHER FINANZ pisze: topowe ubezpieczenie od niezdolności do pracy dla studenta bez żadnych odesłań z rentą w wysokości 500 EUR do wieku 67 lat kosztuje 12 EUR miesięcznie.
Teraz robi pan mnie ciekawym. Które towarzystwo oferuje to, Panie Irmscher? Zakładam, że nie przedstawiają Państwo tutaj jakiegoś standardowego programu stopniowego.

Napisany przez Naseweis
EasyD pisze: Teraz mnie zaciekawiłeś. Które towarzystwo oferuje to, Panie Irmscher? Przypuszczam, że nie prezentują Państwo tutaj jakiegoś zwykłego taryfy stopniowej.
Cześć, także mnie to zainteresowało. Czyżby przy wprowadzaniu pojęcia niezdolności do pracy zostało pomyłone z niezdolnością do zarabiania pieniędzy? Pozdrowienia, Ciekawski

Napisany przez willpower110
Wypadek i ubezpieczenie od niezdolności do pracy idą ze sobą w parze, myślę. Nie każdy wypadek prowadzi od razu do niezdolności do pracy, ale i tak generuje koszty.

Napisany przez isar11
Tak, istnieją możliwości połączenia obu opcji. Czyli zabezpieczenie przedczasowe na wypadek niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem*. Myślę, że także istotne jest, jak długo już posiadasz ubezpieczenie. Zanim zdecydujesz się po prostu zrezygnować z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, zalecam skontaktowanie się z ubezpieczycielem (lub jednym z nich, jeśli są różne), aby sprawdzić, czy istnieje inna możliwość rozwiązania sytuacji.

Napisany przez torpedo
Muszę teraz zadać głupie pytanie jako laik? Jeśli w swoim czasie wolnym jestem bardzo aktywny i uprawiam sport, czy ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla amatorów sportu, które pokrywa na przykład koszty szpitalne lub transport, ma sens? To nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy, jeśli na przykład złamane kości, po czasie rekonwalescencji, nie wpłyną na moją pracę, prawda?

Napisany przez ADMCI4
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków jest rozsądnym dodatkiem do ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Jeśli jest się dodatkowo aktywnym sportowo (narciarstwo itp.), ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków staje się nawet konieczne. Jednakże ekstremalne sporty muszą być wcześniej uzgodnione z ubezpieczycielem od następstw nieszczęśliwych wypadków. Niemniej jednak, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków nigdy nie stanowi zamiennika dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy, ponieważ wypłaca tylko w przypadku wypadku. ubezpieczenie od niezdolności do pracy wypłaca odszkodowanie w przypadku wypadku i choroby, jeśli występuje niezdolność do pracy. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata