Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy naprawdę bezpiecznie lokować ostatnie oszczędności?

Napisany przez Mustermann_87
Najpierw... jestem młodym studentem, który wyraźnie potrafi dobrze zarządzać pieniędzmi. W ciągu ostatnich lat udało mi się zaoszczędzić sumę 11000 euro. Pieniądze te są przeznaczone na ewentualne projekty - jak magisterskie studia czy semestr za granicą. Pochodzę z dość ubogich warunków, więc te oszczędności mają wpływ na moją przyszłość. Ponieważ pieniądze te tkwią na koncie oszczędnościowym od lat... przynoszą niewielkie zyski i są rzadko wykorzystywane, zastanawiam się nad zainwestowaniem dużej części tych pieniędzy. 6000 euro raczej nie będę potrzebował w ciągu najbliższych 30-36 miesięcy. 4000 euro powinno być dostępne, ponieważ zawsze będą jakieś pilne potrzeby lub plany. Pieniądze te jednak powinny być bezpieczne w 99,9%. Bezpieczeństwo jest ważniejsze od zwrotu z inwestycji.

Napisany przez 1cent
Cześć! Po pewnych rozważeniach zdecydowałem, jak ulokować moje pieniądze! Potrzebuję ich także na studia (?) ale najpierw kupię nowy samochód! FR0010135103 i LU0152980495 oraz część na rachunku oszczędnościowym w banku internetowym (ing diba 2,5%) Na koncie bieżącym i własnym oszczędnościowym w moim banku mam też trochę oszczędności na nagłe wydatki!

Napisany przez FredS
Jeśli chodzi o niepewne czasy, to mogę polecić Ci lokatę terminową. Wspomniane fundusze z pewnością należą do najlepszych i najbezpieczniejszych form inwestycji w tej dziedzinie, ale jeśli nie chcesz ponosić nawet najmniejszych strat, zalecam założenie lokaty terminowej w Royal Bank of Scotland lub podobnym instytucie oferującym co najmniej 3% oprocentowania rocznie, a nawet więcej, jeśli zamierzasz zainwestować na dłuższy okres.

Napisany przez 2Bolitho
lokata terminowa nie jest również całkowicie pewna, zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie siły nabywczej. Jednak z oprocentowaniem na poziomie około 3% jesteś w miarę dobrze i według Twojego opisu jest to dokładnie to, czego szukasz. Fakt, że chcesz umiejętnie zarządzać pieniędzmi, a pieniądze leżą na kontach oszczędnościowych od lat, nie do końca się zgadza. Ale na pewno jesteś już dosyć daleko.

Napisany przez 1cent
Ach tak, mam także umowę oszczędnościową budowelnaną! No cóż, nie ma zysku bez ryzyka, co prawda. Ale dzięki Templetonowi i Carminakowi jest się względnie bezpiecznym. Przynajmniej jeden z tych funduszy (Carminac) nie jest czystym funduszem akcyjnym, a drugi (Templeton) handluje nawet tylko walutami i papierami wartościowymi........... Również Pia Gold Stock mnie kusił, ale wydaje mi się zbyt spekulacyjny............... Przynajmniej w czasach złej recesji, takich jak obecne.

Napisany przez MajorKev
Tak, zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem, ale można je minimalizować. Myślę, że dobrze zdecydowałbyś się na lokatę terminową!

Napisany przez Mustermann_87
Najpierw chciałbym podziękować za szybkie i pomocne odpowiedzi... jak paradoksalnie to brzmi... Studiuję nauki ekonomiczne... ale dotychczas nie słyszałem tam nic o akcjach i dużych zyskach Rozważałem już lokaty terminowe. Jednak w okresie wakacyjnym zawsze pracuję swoimi pieniędzmi... kupuję motocykle... sprzedaję urządzenia elektryczne... często zyski wynoszą nawet powyżej 30%, ale nie są one długoterminowe. Ale rzadko potrzebuję więcej niż 4000 euro. Pytanie odnośnie lokat terminowych... Czy pieniądze są bezpieczne na koncie? Pamiętam jeszcze rok 2008... Babcie, które zainwestowały swoje pieniądze i... hokus pokus 60000 euro zniknęło w innym miejscu albo przepadło w czasie kryzysu Mógłbym znieść niewielką stratę... ale 11000 euro zniknęłoby... to byłoby głupie Mój plan 5000 euro na 12 miesięcy na lokacie terminowej. Nawet 3000 euro na 18 miesięcy (jeśli to możliwe) - więc łącznie 8000 na lokacie terminowej, resztę na koncie oszczędnościowym Czy Royal Bank of Scotland jest rzetelna i przede wszystkim jak bezpieczne są depozyty?

Napisany przez 2Bolitho
Mustermann_87 pisze: Już myślałem o lokacie. Jednak w wakacje zawsze pracuję swoimi pieniędzmi... Kupuję motocykle... sprzedaję sprzęt elektroniczny... często otrzymuję zwrot nawet powyżej 30%
ale wtedy ponosisz pełne ryzyko... lokata jest chroniona przez gwarancję depozytową. Możesz to spokojnie sprawdzić w Google. Może być to różnie w zależności od kraju. Oczywiście, to również nie jest w 100% pewne, ale trudno znaleźć coś pewniejszego. Istnieje również ryzyko utraty siły nabywczej. Jednak przy krótkim okresie lokaty poradzisz sobie z tym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata