- czw wrz 29, 2011 9:15 am
Cześć,
Nowy tutaj i mam nadzieję, że otrzymam pomocne odpowiedzi na nasz problem z naszą prywatną ubezpieczeniową fundacją zdrowia.
Nasza PKV podwyższyła składki na początku roku 2011. Skorzystaliśmy z prawa do specjalnego wypowiedzenia z powodu dostosowania składek i pisemnie złożyliśmy wypowiedzenie PKV zgodnie z terminem. Barmenia nie akceptuje naszego wypowiedzenia, argumentując to następującymi słowami:
Od 01.01.2009 każda osoba zamieszkująca w Niemczech musi być ubezpieczona zdrowotnie i pielęgnacyjnie. To ubezpieczenie musi być u zarejestrowanej firmy ubezpieczeniowej działającej w Niemczech. Co oznacza to dla wypowiedzenia? Aby było ono ważne, Barmenia musi otrzymać niezbędne dokumenty potwierdzające ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne (np. potwierdzenie przyjęcia nowego ubezpieczyciela lub kopię polisy) najpóźniej do terminu wypowiedzenia. Wniosek o ubezpieczenie nie oznacza, że ubezpieczenie istnieje lub zostało przyjęte. Wniosek może też zostać odrzucony. Wypowiedzenie jest możliwe najwcześniej do 30.11.2011.
Moje pytanie brzmi: Czy naprawdę prawo do specjalnego wypowiedzenia PKV ze względu na podwyżkę składki można zrealizować tylko wtedy, gdy na dzień wypowiedzenia istnieje polisa ubezpieczeniowa innego PKV??? Co Barmenię obchodzi, gdzie i na jakich warunkach jestem ubezpieczony?
Mamy nową prywatną fundację zdrowia, a z Barmenią nie możemy się rozstać!
Czekam na Państwa odpowiedzi...