Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prawo do wypowiedzenia umowy dla PKV nie zostało zaakceptowane.

Napisany przez Witt Angelika
Cześć, Nowy tutaj i mam nadzieję, że otrzymam pomocne odpowiedzi na nasz problem z naszą prywatną ubezpieczeniową fundacją zdrowia. Nasza PKV podwyższyła składki na początku roku 2011. Skorzystaliśmy z prawa do specjalnego wypowiedzenia z powodu dostosowania składek i pisemnie złożyliśmy wypowiedzenie PKV zgodnie z terminem. Barmenia nie akceptuje naszego wypowiedzenia, argumentując to następującymi słowami: Od 01.01.2009 każda osoba zamieszkująca w Niemczech musi być ubezpieczona zdrowotnie i pielęgnacyjnie. To ubezpieczenie musi być u zarejestrowanej firmy ubezpieczeniowej działającej w Niemczech. Co oznacza to dla wypowiedzenia? Aby było ono ważne, Barmenia musi otrzymać niezbędne dokumenty potwierdzające ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne (np. potwierdzenie przyjęcia nowego ubezpieczyciela lub kopię polisy) najpóźniej do terminu wypowiedzenia. Wniosek o ubezpieczenie nie oznacza, że ubezpieczenie istnieje lub zostało przyjęte. Wniosek może też zostać odrzucony. Wypowiedzenie jest możliwe najwcześniej do 30.11.2011. Moje pytanie brzmi: Czy naprawdę prawo do specjalnego wypowiedzenia PKV ze względu na podwyżkę składki można zrealizować tylko wtedy, gdy na dzień wypowiedzenia istnieje polisa ubezpieczeniowa innego PKV??? Co Barmenię obchodzi, gdzie i na jakich warunkach jestem ubezpieczony? Mamy nową prywatną fundację zdrowia, a z Barmenią nie możemy się rozstać! Czekam na Państwa odpowiedzi...

Napisany przez Naseweis
Cześć, to, co informuje Barmenia, jest właściwe. Więc po prostu wyślij potwierdzenie nowego ubezpieczenia zdrowotnego Barmenia i wszystko będzie w porządku. To potwierdzenie nie musi zawierać stawek. Pozdrowienia, Mądrala

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć Pani Witt, Raczej nie będzie to tak proste (już) zrealizować. Od wprowadzenia obowiązku ubezpieczenia praktyka stosowana przez Barmenia - jest powszechnie przyjęta praktyką w firmach ubezpieczeniowych: - Klient rezygnuje zgodnie z określonym terminem (np. 30.09.2010 na 01.01.2011) - Towarzystwo potwierdza otrzymanie wypowiedzenia i - Towarzystwo potwierdza wypowiedzenie pod warunkiem, że do 31.12.2010 zostanie przedłożony odpowiedni dokument potwierdzający nowe ubezpieczenie. (W związku z tym powinniście Państwo otrzymać stosowne potwierdzenie od nowego ubezpieczyciela, które mielibyście dostarczyć do wymienionego terminu w starej PKV) To najwyraźniej nie nastąpiło (Mogą być istotne powody - hasło odpowiedzialności pośrednika) Teraz Barmenia stoi na stanowisku, że wypowiedzenie nie doszło do skutku. Jeśli właściwie podsumowałem i zinterpretowałem do tej pory, nawet (ponowne) przedłożenie zaświadczenia od nowego ubezpieczyciela nie rozwiąże problemu. Błogosławieństwo dla nas, że w ostatnim czasie pierwsze sądy musiały zająć się opisaną praktyką ubezpieczycieli - zazwyczaj z niekorzystnym skutkiem dla ubezpieczycieli. MÓJ SUGESTIA: Skonsultuj się krótko z adwokatem, który powinien napisać do Barmenia, powołując się na np. następujący wyrok: LG Hagen, sygn. 10 O 128/10 Wtedy powinno się udać z Barmenia Mam nadzieję, że mogłem trochę pomóc dalej. Słoneczne pozdrowienia z Hesji

Naseweis pisze: Cześć, to, co przekazuje Barmenia, jest poprawne. Więc do Barmenii należy wysłać potwierdzenie nowego ubezpieczenia zdrowotnego i wszystko będzie w porządku. To potwierdzenie nie musi zawierać stawek. Pozdrowienia, Naseweis
Cześć, Barmenia złożyła wniosek o ubezpieczenie zdrowotne w ARAG w grudniu 2010 r. Do czasu zakończenia wszystkich badań lekarskich minął styczeń 2011 r. Polisa nowej umowy ubezpieczenia została natychmiast przesłana do Barmenii. Jednak Barmenia nalega, że polisa nowego ubezpieczenia zdrowotnego powinna być dostępna przed terminem rozwiązania. Po co jest prawo do wcześniejszego wypowiedzenia po podwyżce składki, skoro i tak nie ma się szansy spełnienia wszystkich wymagań nowego ubezpieczenia tak szybko? Zobaczymy, czy zwrócę się do programu Stern TV albo do gazety Bild. Ponieważ przed zmianą do Barmenii, zresztą z powodu podwyżki składki, nie było żadnych problemów z wypowiedzeniem poprzedniego ubezpieczenia zdrowotnego. Pozdrowienia A. Witt

Peter Wolnitza pisze: Cześć Pani Witt, Wydaje się, że sprawa nie będzie już tak prosta. Od wprowadzenia obowiązku ubezpieczenia postępowanie, jak praktykowane przez Barmenia, jest powszechną praktyką w firmach ubezpieczeniowych: - Klient składa wypowiedzenie terminowo (np. do 30.09.2010 na 01.01.2011) - Towarzystwo potwierdza otrzymanie wypowiedzenia - Towarzystwo potwierdza wypowiedzenie pod warunkiem, że do 31.12.2010 zostanie przedstawione odpowiednie potwierdzenie nowego ubezpieczyciela. (W rzeczywistości powinniście Państwo otrzymać potwierdzenie od nowego PKV, które mieliście dostarczyć do wskazanego terminu starej PKV) Najwyraźniej tego nie zrobiliście (może to być istotne- temat odpowiedzialności maklera) Teraz Barmenia stoi na stanowisku, że wypowiedzenie nie doszło do skutku. Jeśli dobrze podsumowałem i zinterpretowałem to do tej pory, nawet (pozniejsze) przedstawienie zaświadczenia od nowego ubezpieczyciela nie rozwiąże problemu. Na szczęście w ostatnim czasie kilka sądów musiało zająć się opisaną praktyką ubezpieczeń - zazwyczaj z niekorzystnym wynikiem dla firm ubezpieczeniowych. MOJA PORADA: Skonsultuj się krótko z prawnikiem, który powinien napisać do Barmenia, powołując się na np. następujący wyrok: LG Hagen, Az. 10 O 128/10 Wtedy sprawa z Barmenia powinna ruszyć z miejsca Mam nadzieję, że pomogłem trochę. Pozdrowienia z Hesji
Cześć Panie Wolnitza, Dziękuję bardzo za odpowiedź i informację o wyroku LG Hagen. Przekazę naszemu prawnikowi numer akt i zobaczymy, jak zareaguje Barmenia. Pozdrawiam A. Witt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata