Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak anulować ubezpieczenie Axa Twinstar?

Napisany przez berlin030
Cześć, mam pytanie. W 2006 roku zawarłem polisę inwestycyjną Twinstar Rente Invest. Obecnie wpłaciłem około 3444€, a wartość wykupu wynosi około 866,16€. W poprzednim roku wpłaciłem 2777€, a wartość wykupu wynosiła 845€. Według Axa fundusz powinien osiągnąć wzrost wartości o 8% (Fidelity European Growth), czego nie wierzę. Teraz zastanawiam się nad zerwaniem polisy, zanim zapłacę wiele opłat i na końcu wyjdzie mi tylko inflacja.

Napisany przez Gerd
Cześć Ten fundusz jest funduszem akcyjnym. Od momentu powstania w 1990 roku przyniósł roczny wzrost na poziomie 23%. Jednak w ciągu ostatnich 10 lat wyniósł tylko 3,1%. To wszystko nie powinno być nadmiernie przeceniane. Przy długim okresie rentowność jest na razie w porządku. Zła wiadomość jest taka, że w umowie jest tylko jeden fundusz. W miarę możliwości należy to zmienić.

Napisany przez EasyD
Widzę dokładnie tak samo jak Gerd. Wypowiedzenie teraz byłoby moim zdaniem niezwykle niefortunne. Musisz zauważyć, że w przypadku umowy ubezpieczeniowej w ciągu pierwszych pięciu lat opłacasz koszty na cały okres trwania umowy. Te pięć lat właśnie upłynęło. To znaczy, że od teraz z twoich składek zacznie płynąć do funduszu rzeczywiście znaczna suma.

Napisany przez berlin030
Najpierw dziękuję za odpowiedzi.Przemyślę to jeszcze raz. Jeśli macie jakieś pomysły lub sugestie, będę wdzięczny za ich podzielenie się.Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Hej Berlin030, polecam zmianę udziałów funduszy na przyszłość. Oto możliwe opcje w przypadku Twinstar Invest: Strategie inwestycyjne: Wybór spośród 4 pakietów strategii i 9 funduszy, z których można inwestować jednocześnie w maksymalnie 3 (minimum 10% składki oszczędnościowej na fundusz). Portfele zarządzane: Strategiedepot Szansa, Strategiedepot Indeks, Strategiedepot Defensywny, Strategiedepot Wzrostu. Fundusze jednostkowe (w nawiasach jest zamieszczony numer ISIN): Architas (SA) Asia Ex-Japan Equity zarządzany przez AXA Rosenberg (ISIN IE00B45BXG24), Architas (SA) European Equity zarządzany przez Black Rock (ISIN IE00B46GCF81), Architas (SA) euro Liquidity zarządzany przez AXA IM (ISIN IE00B4675633), Architas (SA) Eurozone Bond zarządzany przez BlackRock (ISIN IE00B4674Q65), Architas (SA) Global Equity zarządzany przez BlackRock (ISIN IE00B3YQQV75), Architas (SA) Japan Equity zarządzany przez JP Morgan (ISIN IE00B45BVR95), Architas (SA) North American Equity zarządzany przez JP Morgan (ISIN IE00B46GFH11), Fidelity Funds - European Growth Fund (WKN 973270/ISIN LU0048578792), Templeton Growth (euro) Fund (WKN 941034/ISIN LU0114760746). Przenoszenie/przeniesienie: Przenoszenie: 1 bezpłatne raz do roku, każde kolejne płatne Przełączanie: 1 bezpłatnie raz w miesiącu. Zarządzanie wygasaniem: Opcjonalne, klient będzie informowany rok wcześniej; rozpoczęcie 5 lat przed wygaśnięciem, przekierowanie na Strategiedepot Defensywny AXA (o orientacji bezpieczeństwa). Brak opłaty za emisję. Pozdrowienia, Naseweis PS: Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji, proszę skontaktuj się ze mną prywatnie.

Napisany przez sabine75
Cześć Berlinie 030, jak w przypadku wszystkich produktów związanych z funduszami, obciążenie kosztami w przypadku AXA TwinStar jest bardzo wysokie. Osoby poszukujące funduszy i tym samym możliwości osiągnięcia wyższej stopy zwrotu w porównaniu z klasycznym produktem lepiej sprawdzą się z planem oszczędnościowym w funduszach ze względu na korzystniejszą strukturę kosztów. Jednak linia TwinStar ma jeszcze inne wady: Oferowane fundusze są raczej przeciętne; Renta gwarantowana nie wzrasta w fazie wpłat, jeśli AXA osiąga nadwyżki, co zazwyczaj ma miejsce; Podsumowując: przeceniony produkt, który reklamuje się wysoką rentą gwarantowaną, ale poza tym nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Wady w Twoim przypadku to fakt, że koszty początkowe zostały już w całości opłacone, dlatego wypowiedzenie ma niewiele sensu. Jednym z rozwiązań byłoby przeniesienie istniejącego salda do innego dostawcy. Alternatywnie możesz również przenieść saldo i zaoszczędzić dobry tradycyjny plan ubezpieczeniowy, aby skorzystać z ulgi, a jednocześnie uruchomić plan oszczędnościowy w funduszach. Tutaj masz wybór funduszy i nie musisz polegać na ograniczonej ofercie AXA.

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine75, zanim zaczniesz rzucać terminami wokół siebie, powinnaś najpierw zapoznać się z produktem. TwinStar Invest nie oferuje renty gwarantowanej. A co do rady - przeniesienie środków do innego dostawcy - brzmi super, ale nie dla klienta, ponieważ ten znowu musi pokryć koszty. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez sabine75
Naseweis, dziękuję za niezwykle uroczą odpowiedź. Masz rację, wyszedłem z fałszywego i pochopnego założenia dotyczącego umowy Riester. Mój błąd. To, co pozostaje w przypadku TwinStar, to niewystarczający wybór funduszy inwestycyjnych i niewliczenie w bilans nadwyżkowych udziałów, co w przypadku słabego wyniku inwestycyjnego AXA w ostatnich latach może nawet nie mieć tak dużego znaczenia. Na rynku jest wiele dostawców, którzy oferują lepszy wybór funduszy inwestycyjnych i działają znacznie bardziej opłacalnie. A ten, kto ma na uwadze wysoką gwarantowaną rentę, podważa zasadę ubezpieczenia z funduszami inwestycyjnymi. Albo może mu lepiej poradzić sobie z tradycyjną polisą, która przynosi mu udział w nadwyżkach. Mam jeszcze jedno pytanie: Dlaczego AXA wówczas, od dnia 01.05.2009, częściowo zakończyła działalność z TwinStar, ponieważ fantastyczne i wysokie gwarancje po prostu zbyt wiele kosztowały ubezpieczyciela. Czy moja informacja jest prawidłowa?

Napisany przez Mike Spezi
Nie mogę już słuchać wiecznej opowieści o wyższych stopach zwrotu z inwestycji w Fundusze inwestycyjne w ramach ubezpieczenia! Obiecane stopy zwrotu, wyssane z kosmosu, niestety nigdy nie zostały potwierdzone. Szczególnie nie przez AXA. AXA to globalny gracz z potężną chęcią ekspansji i przede wszystkim zobowiązanym do działania na rzecz swoich akcjonariuszy! Jednakże należy jasno stwierdzić osobie zadającej pytanie, że sposób oceny rentowności inwestycji na okres trwania jest zdecydowanie zbyt krótki. Gdy wybiera się taki rodzaj inwestycji, trzeba mieć świadomość, że podlega się wahaniom kursów i jest się uzależnionym od rynków finansowych. Osoba, która dostaje zimne nogi przy każdym wahaniu, nie nadaje się do takiej formy inwestycji. Dlaczego chce pan teraz zrezygnować, skoro perspektywy rozwoju wartości są raczej niekorzystne??? Na pewno cieszy się tym przede wszystkim pańska firma ubezpieczeniowa. Dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na ryzykowanie swoim funduszem emerytalnym, nie powinno się polecać ubezpieczenia na życie z funduszami bez gwarantowanych wartości. Oczywiście każdemu specjaliście jest wiadomo, dlaczego to produkt jest preferowany do sprzedaży i z jakiegoś powodu zawsze przez tych samych ludzi! Jeśli chcę uratować się na starość dzięki funduszom, to tylko wtedy, gdy mogę je kontrolować i rozumieć. Jednak wtedy nie ma potrzeby ubezpieczenia, jeśli nie ma żadnych gwarancji. Te koszty można śmiało zaoszczędzić i samodzielnie zarządzać lub zarządzać tanio czystym funduszem, również wymienionym tutaj! Jaki sposób wybrać, to oczywiście każdy musi sam dla siebie zdecydować. Dlatego, berlińczycy, jeśli nie zrozumiecie produktu w ciągu kilku minut, trzymajcie się od niego z daleka. Podobnie jak w Państwa przypadku, zrozumienie przychodzi zazwyczaj zbyt późno. Dla lepszego zrozumienia, zajrzyj tutaj: Słabe wyniki: Fundusze zarządzające są tylko niewolnikami indeksów - Wiadomości finansowe - WELT ONLINE ubezpieczenie na życie z funduszami.mp4 - YouTube pozdrawiam mike

Napisany przez Naseweis
sabine75 pisze: Naseweis, dziękuję za niezwykle urocze odpowiedzi. Masz rację, mylnie i pochopnie zakładałem/a, że chodzi o umowę Riester. Mój błąd. ?
Powtórzę raz jeszcze - najpierw zapoznaj się z produktem Produkt TwinStar Invest dostępny jest także jako umowa Riester, również tutaj nie ma gwarantowanej renty. Dodatkowo, polisa TwinStar nigdy nie była oferowana jako renta ani jako renta Riester. Proszę więc nie rzucać fałszywymi pojęciami. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez sabine75
Plan TwinStar nie został wprowadzony jako renta ani renta Riester. Proszę więc nie rzucać tu fałszywymi pojęciami. Nie rzucałem fałszywymi pojęciami. Czy więc ten artykuł (jeden z wielu) został całkowicie zmyślony przez Handelsblatt? Ubezpieczenia: Axa wciska hamulec - Zabezpieczenia + Ubezpieczenia - Finanse - Handelsblatt

Napisany przez sabine75
W TwinStar Invest nie ma gwarantowanej renty. Z całym szacunkiem, ta odpowiedź jest po prostu błędna. Jako przedstawiciel wyłączny firmy AXA powinieneś to wiedzieć lepiej?? Czy chcesz ponownie przemyśleć swoje stanowisko, w końcu wszyscy popełniamy błędy. Mam oficjalny arkusz informacyjny produktu AXA, w którym wyraźnie przedstawiona jest gwarantowana renta!

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine, i tutaj jeszcze raz ta sama uwaga - proszę właściwie przeczytać informacje na temat produktu TwinStar. Rozróżniamy tutaj między TwinStar Rente Invest (bez gwarantowanej renty) i TwinStar Rente Klassik (z gwarantowaną rentą). Jak sama zauważyłaś, każdy popełnia kiedyś błąd. Z najlepszymi pozdrowieniami! Naseweis

Napisany przez Naseweis
sabine75 pisze: Nie rzucam fałszywymi pojęciami. Czyli ten artykuł (jeden z wielu) opublikowany przez Handelsblatt jest całkowicie zmyślony? Ubezpieczenia: Axa sięga po hamulec ratunkowy - Ubezpieczenia i oszczędności - Finanse - Handelsblatt
Cześć Sabine, możliwe, że przed 2008 rokiem istniały inne oferty TwinStar. Niestety nie mogę się wypowiedzieć na ten temat, ponieważ poznałem AXA dopiero w 2008 roku. Tyle mogę powiedzieć, od 2008 roku oferujemy TwinStar Invest oraz Klassik. Pozdrowienia Naseweis PS: do 2008 roku - Agent DBV-Winterthur

Napisany przez sabine75
W tym przypadku nie mogę niczego potwierdzić, ponieważ poznałem firmę AXA dopiero w 2008 roku. To oznacza, że nigdy nie zainteresowałeś się historią swojego pracodawcy?? Cóż więc... Ale przejdźmy teraz do rzeczy: Rozróżniamy tutaj między TwinStar Rente Invest (bez gwarantowanej renty) a TwinStar Rente Klassik (z gwarantowaną rentą). To mi jasne. Twoje stwierdzenie, że polisy inwestycyjne zazwyczaj nie zawierają gwarancji, jest i pozostaje fachowo błędne. Przyszły czytelnik łatwo to zauważy z załączonego pliku. Zostało w nim jasno wspomniane, że chodzi o taryfę inwestycyjną oraz pokazana jest gwarantowana renta. Czy więc dalej twierdzisz, że seria inwestycyjna nie zawiera gwarantowanych rent, które klienci drogo kupują? Z przykrością zauważam, że masz to czarno na białym, oficjalnie od swojego pracodawcy.....

Cześć Naseweis, obaj macie rację. Stara gra z starymi i nowymi klientami. Dotychczas znało się to głównie w przypadku ubezpieczeń zdrowotnych w takich przedziałach. Zajrzyjcie tutaj również: AXA TwinStar Invest – Częściowe zakończenie nowego biznesu od 01.05.09! A Naseweis, nadal uważam, że szkoda, iż Fressmaschine połknęła DBV. Pozdrawiam, Mike

To PDF OFERTA jest naprawdę świetna!!!! Co za bzdury. I ciągle to mylące szacowanie z 8% stopą zwrotu. Tak- nawet ta podłej jakości renta gwarantowana była za droga dla AXA. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Graufell
Pan Spezi, zaczynam Panu coraz bardziej sprzyjać. Używa Pan słowa mylące w kontekście prognozy ubezpieczeniowej firmy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata