Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy wypłata gotówki za pomocą karty kredytowej jest przestępstwem?

Napisany przez ADMCI4
Z możliwości wypłaty gotówki z bankomatu kartą kredytową skorzystałem już kilka razy. Zazwyczaj musiałem następnie wpłacić pieniądze na swoje konto bieżące, ponieważ przekroczyłem już limit debetu. Teraz przeczytałem z przerażeniem, że w rzeczywistości jest to przestępstwo. Nie wiedziałem o tym wcześniej. Czy to oznacza, że mogę wypłacić gotówkę, ale nie mogę jej wpłacić na swoje konto bieżące? Dlaczego w ogóle jest to przestępstwo? Nie mam złych zamiarów, chcę jedynie zapobiec dalszemu pogłębianiu się debetu na moim koncie. Czy możecie udzielić mi porady?

Napisany przez 2Bolitho
Gdzie dokładnie przeczytałeś to, co piszesz?

Brzmi jednak tak, jakbyś nie miał kontroli nad swoimi finansami.
Czy kiedykolwiek obliczyłeś, ile płacisz rocznie odsetek? I co mogłbyś zrobić z tą kwotą pieniędzy?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

on ma rację... Wypłacanie środków z konta karty kredytowej, aby uniknąć debetu na koncie bieżącym, jest przestępstwem „oszustwo” zgodnie z § 266b... popularnie nazywa się to również „rajderstwem kart kredytowych”.

Klient wymusza w ten sposób na swoim banku udzielenie mu darmowego kredytu, który nie spełnia warunków karty kredytowej. Dlatego udzielane są debety lub karty kredytowe z możliwością spłaty ratalnej. Ponadto szkodzi to bankowi, ponieważ traci on na odsetkach od zadłużenia na koncie bieżącym, co przy większej kwocie przez kilka miesięcy może wpłynąć na zysk. Ponadto jest to złamanie umowy, co może skutkować dodatkowymi roszczeniami cywilnymi.

Jeśli złapię klienta na tego typu działaniu, natychmiast blokuję mu wszystkie karty kredytowe, karty debetowe, usuwam debet i zgłaszam nadużycie karty kredytowej do Biura Informacji Gospodarczej. Jeśli klient rzeczywiście postara się o przyjazne rozwiązanie, otrzyma z powrotem kartę debetową i połowę debetu... ale karty kredytowej ode mnie na pewno nie dostanie przez najbliższe lata.

Brzmi to surowo, ale po prostu to nie jest zabawne... jeśli bank zdecydował się przyznać komuś określony debet lub w ogóle nie przyznać, ma ku temu powody i nie powinien być omijany przez klienta za pomocą „sztuczek”.

Ps.: Zazwyczaj, oznacza to, że jeśli klient ureguluje swoje zadłużenie, nie zostanie zgłoszony... jednak równoważenie zadłużenia może być trudne, jeśli debet zostanie anulowany lub zmniejszony. Jeśli klient nie może płacić lub nie chce płacić, wtedy oczywiście ten incydent zostanie zgłoszony... To jednak nie jest zapomoga, nie znam sposobu postępowania innych banków i ewentualnego natychmiastowego zawiadomienia organów ścigania.

esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata