Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę zmienić bank w trakcie okresu spłaty kredytu hipotecznego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy użytkownicy forum W swoim czasie wzięliśmy pożyczkę w banku, który jest dość drogi. Nie mieliśmy jednak zbyt dużej wyboru, ponieważ mieliśmy niewielki kapitał własny i musieliśmy polegać na tym, że bank sfinansuje cenę zakupu oraz koszty dodatkowe. Jesteśmy bardzo niezadowoleni z usług banku i chcielibyśmy zmienić. Jednak czas wiązania oprocentowania trwa jeszcze wygodne cztery lata i nie wiemy, jak bank zareaguje na wcześniejsze zerwanie umowy. Nie jest też dla nas jasne, czy w ogóle inny bank przejmie finansowanie w tym czasie. Pilnie potrzebujemy informacji na ten temat.

Napisany przez 2Bolitho
Sprawdźcie umowę i zapytajcie w banku. Można również skontaktować się z innymi bankami i złożyć odpowiednie zapytanie o finansowanie. Nie wiemy, jak bank zareaguje na wypowiedzenie umowy przed czasem. Ja wiem! Bank będzie chciał otrzymać odszkodowanie za utracony zysk.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Smiley,

ważne jest jednak poinformowanie, że bank nie musi zwolnić swojego klienta z kredytu w trakcie obowiązywania umowy oprocentowania; nawet jeśli zgodzi się na to, należy sprawdzić, w jakiej wysokości będzie ewentualna kara za wcześniejszą spłatę.

Zaleca się uzyskanie nowej oferty, wysłanie do banku zawiadomienia o wcześniejszej spłacie związanej z zapłatą kary za wcześniejszą spłatę oraz poinformowanie o kwocie spłaty w określonym terminie (jeśli list zostanie wysłany teraz, proponowany termin to 1.12.2011).

Jeśli nie uda się zrezygnować z kredytu, należy rozważyć skorzystanie z kredytu o stałym oprocentowaniu (forwarddarlehen). Dzięki temu można zabezpieczyć oprocentowanie z dzisiejszego punktu widzenia na termin spłaty do 60 miesięcy w przyszłości! Obecnie oprocentowanie kredytu stałego wynosi najlepsze oferty na rynku (przy założeniu wartości zabezpieczenia poniżej 80%) w okolicach 4,2% przy okresie forwarddarlehen 36 miesięcy.

Napisany przez Udo40
Przekazanie kredytu może faktycznie być dla Was właściwym rozwiązaniem, aby zabezpieczyć dzisiejsze stopy procentowe na przyszłość. Należy jednak pamiętać, że wiąże się to również z opłatami za udostępnienie środków.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Udo, Nie, naliczane oprocentowanie od udzielenia kredytu na pewno nie występuje, ponieważ jest ono już uwzględnione w oprocentowaniu poprzez niewielkie uzupełnienie!

Napisany przez Udo40
I zaczynają atak - kredyt forward jest po prostu związany z dodatkowymi kosztami i jest droższy. Jak to nazwać, to już nieważne. Ale przy finansowaniu na kilka lat nie ma zbyt wielu innych opcji.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Udo40, jak opisano, występują dodatkowe koszty w postaci naliczania odsetek, ale nie możemy ich nazwać opłatami za udostępnienie, ponieważ naliczane są one co miesiąc i kończą się po pełnym wypłaceniu, podczas gdy dopłata jest płatna nieprzerwanie w okresie określonym umową kredytową, w przeciwnym razie wytworzyłby się wrażenie, że generuje dodatkowe miesięczne obciążenie do wypłaty kredytu Forward, a tak nie jest.

Napisany przez LasseBurmeister
Cześć Smiley, mogę tylko zgodzić się z panem Buhmannem. Wypowiedzenie w obecnym momencie najprawdopodobniej nie ma sensu. Chyba że twój umowa kredytowa trwa już dłużej niż 10 lat. W takim przypadku miałbyś prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy i po zakończeniu okresu wypowiedzenia (6 miesięcy) mógłbyś być zwolniony z umowy bez dodatkowych opłat. Nie musiałbyś więc płacić tzw. rekompensaty. W przeciwnym razie warto rozważyć kredyt terminowy. W tym przypadku NIE pobiera się opłat za udostępnienie, ale stosowany jest dopłatę do obowiązujących obecnie stóp procentowych. Jeśli masz jakieś pytania, śmiało się do mnie zwróć. Pozdrawiam serdecznie z Plön

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata