Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne prywatne WHEN PKV) w czasie urlopu rodzicielskiego jest zbyt drogie :WHEN

Napisany przez gobanana
Cześć

Mam następujący problem. Od zawsze byłem prywatnie ubezpieczony (rodzice urzędnicy), ale niestety, w czasie studiów, zrezygnowałem z tego obowiązku. Od czasu ukończenia studiów jestem nieprzerwanie prywatnie ubezpieczony, ponieważ moje dochody przekraczają limit. W naszej rodzinie jestem jedynym żywicielem, mój mąż zajmuje się domem, opieką nad dziećmi i zarabia trochę dodatkowo. Często żałowałam podjęcia decyzji o prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym i nie potrafię teraz znaleźć powrotu do obowiązkowego ubezpieczenia. Początkowo zaoszczędziłam trochę w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (obecnie, mając 35 lat i 1, niedługo 2 dzieci, nie oszczędzam wcale), ale te oszczędności zostały całkowicie pochłonięte przez składki ubezpieczeniowe zdrowotne podczas mojego pierwszego urlopu macierzyńskiego (1 rok) w 2009 roku. Wtedy wszystko było w porządku, bo mieszkaliśmy z teściami w małym mieszkaniu gościnnym. Jednak z czasem, gdy zaczęło nam brakować miejsca z powodu dziecka, postanowiliśmy zbudować własny Dom, co spowodowało wyczerpanie naszych oszczędności i oczywiście duże miesięczne wydatki. Mój mąż zarabia tylko około 500 euro miesięcznie i nie jest w stanie dużo podwyższyć swoich zarobków. W kwietniu przychodzi drugie dziecko, i nie mam pojęcia, jak mam uregulować składki w wysokości około 800 euro za ubezpieczenie zdrowotne, zwłaszcza że odpada udział pracodawcy. Chciałabym spędzić z dzieckiem przynajmniej kolejne 12 miesięcy, ale może to nie będzie możliwe. Chciałabym jednak pozostać w domu przynajmniej przez 6 miesięcy ze względu na karmienie piersią, czego mój mąż nie jest w stanie zastąpić. Moje roczne dochody wynoszą około 90 000 euro (trochę zmiennych). Czy jest możliwość powrotu do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego? Na stałe, rozumiem, że wielu ludzi krytykuje decyzję o skorzystaniu z prywatnego ubezpieczenia, a potem chęć powrotu do publicznego, ale obecnie naprawdę nie wiem co robić. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę!

Re: ubezpieczenie zdrowotne prywatne WHEN PKV) w czasie urlopu rodzicielskiego jest zbyt drogie :WHEN

Napisany przez Naseweis

Witaj

Mam następujący problem. Byłem zawsze prywatnie ubezpieczony (rodzice urzędnicy) i niestety wtedy, gdy studiowałem, nie zrezygnowałem z ubezpieczenia.

Witaj,

dlaczego niestety? Być może powinieneś był znaleźć męża,
który lubi pracować.

Od momentu mojego ukończenia studiów jestem ciągle prywatnie ubezpieczony, ponieważ przekroczony jest próg. W zasadzie jestem jedynym żywicielem rodziny, mój mąż zajmuje się domem i opieką nad dziećmi, oraz zarabia trochę dodatkowo. Często żałowałam decyzji o wyborze prywatnego ubezpieczenia, ale nie znajduję drogi powrotnej do ubezpieczenia publicznego. Pieniądze, które zaoszczędziłam na początku w prywatnym ubezpieczeniu (teraz, mając 35 lat i 1 dziecko, wkrótce 2, nie oszczędzam już nic) były ładnie składane na składki ubezpieczenia prywatnego podczas mojego pierwszego urlopu macierzyńskiego (1 rok) w 2009 roku. Wtedy wszystko się udało, ponieważ mieszkaliśmy u teściów w mini mieszkaniu na poddaszu. Ale gdy pojawiło się dziecko, potrzebowaliśmy więcej miejsca i w zeszłym roku zbudowaliśmy Dom, więc nasze oszczędności są praktycznie wyczerpane, a my mamy oczywiście wysokie miesięczne obciążenia.

Być może coś zostało zaciągnięte w finansowaniu za zbyt drogi Dom. Z dochodem w wysokości 90 000 euro + męża 500 euro i zasiłku rodzinny nie powinno być tu żadnych trudności.

Mój mąż zarabia jedynie około 500 euro miesięcznie i nie może zbytnio dorobić. W kwietniu urodzi nam się drugie dziecko i nie mam pojęcia, jak mam zapłacić około 800 euro za ubezpieczenie prywatne, ponieważ odpada również udział pracodawcy. Chciałam wrócić na 12 miesięcy do pracy przy dziecku, ale to chyba nie będzie możliwe.

Kochający tata zajmuje się dzieckiem - a jeśli chodzi o karmienie piersią, może On przywieść Ci dziecko do pracy.

Czy jest możliwość powrotu do ubezpieczenia publicznego? Trwale, zdaję sobie sprawę, że pewnie nie brakuje osób narzekających, że najpierw korzystano z prywatnego ubezpieczenia, a potem chce się wrócić do publicznego, ale naprawdę nie wiem, co dalej zrobić. Będę wdzięczna za każdą radę!

Pewnie, zmień pracodawcę i poszukaj pracy, w której dochód będzie poniżej limitu wynagrodzenia rocznego.

Napisany przez gobanana
Teraz na pewno wiem, skąd pochodzi ta świetna nazwa.
1. Od samego początku było dla nas jasne, że zarobię więcej pieniędzy dzięki lepszemu wykształceniu, ale istnieją mężczyźni, którzy jeszcze nie radzą sobie z tą nową podziałką ról. Mój mąż jest super pracowity, zajmuje się domem, opiekuje się dzieckiem, domem i ogrodem, gotuje, pierze, sprząta, i twierdzę, że robi więcej niż niejeden inny na tym forum. Nawet w najlepszym przypadku mój mąż nie zarobi po odliczeniu wszystkiego więcej niż 1200 euro netto, tak to już jest w niektórych zawodach, uważam za bardzo zarozumiałe wypowiadać się na ten temat, gdy się nie ma pojęcia.
2. Miejsce mojej pracy jest oddalone o 30 minut jazdy... czy muszę coś więcej powiedzieć, jeśli mój mąż i moje drugie dziecko nie chcą spędzać całego dnia w samochodzie, nie da się więc karmić piersią na miejscu.
3. Wykonaliśmy dużo pracy na zewnątrz, z solidnie przemyślanym budżetem, aby uniknąć nadmiernych wydatków związanych z 30 minutami. Ale chciałabym zobaczyć rodzinę, która jest w stanie znieść utratę dochodu rzędu około 3500 euro miesięcznie przez ponad rok, zwłaszcza jeśli niedawno zbudowali Dom. Nasze stałe koszty, takie jak ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, kredyt na Dom, ubezpieczenia, przedszkole i inne wydatki wynoszą już co najmniej 3000 euro. Drugie dziecko nie było planowane, ale aborcja z powodów finansowych nie wchodzi dla nas w grę i z niecierpliwością czekamy na to. Oczywiście moglibyśmy łatwo zrezygnować z posiadania dzieci i żyć jak pączki w maśle. Nie pracuję jeszcze tak długo, żeby zdążyć zaoszczędzić dużą kwotę, jak już wspomniałam, to co zaoszczędziliśmy, jest zainwestowane w Dom. Moja rodzina nie jest bogata (takie też istnieją), dlatego prosiłam o radę.
Bardzo mi przykro, jeśli kogoś uraziłam moimi słowami, teraz wiem, jak jest przyjmowana w tej społeczności i wyciągnę z tego naukę, szukając informacji gdzie indziej.

Dziękuję i żegnam panie Wścibski!

Napisany przez Naseweis
no to inaczej:

przy rocznym dochodzie brutto w wysokości 90 000 €
miesięczny dochód brutto 7 500 € przy klasie podatkowej III =
miesięczny dochód netto w wysokości 5 310 € + 184 € zasiłku rodzinny + 500 € dochodu małżonka =
miesięczny dochód całkowity w wysokości 5 994 €
po odliczeniu kosztów w wysokości 3 000 €
po odliczeniu kosztów żywności itp. w wysokości 1 000 €
pozostaje miesięcznie 1 994 €, które można zaoszczędzić.

a potem narzeka się, że dochód jest taki niski.

Powinniście się wstydzić, pisząc takie teksty na forum.

Ale niektórzy ludzie chcą wykorzystać wszystkie korzyści, jakie istnieją,
ale nie chcą akceptować wad.

Jeśli 30 minut podróży jest tak daleko, to znajdź inną pracę w pobliżu albo przeprowadź się w pobliże miejsca pracy.

mądrala

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Mądrale, co cię podkusiło, że strzelasz tutaj poniżej pasa?? Przecież zwykle Twoje wpisy są rzeczowe!!!

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Gobanana,

chcę zapewnić Ciebie, że tutaj zasadniczo nie zostanie się tak przywitany.

Rozumiem Twoją problematykę, ale długoterminowo nie widzę też wielkich korzyści z członkostwa w GKV.

Niestety, w tej sytuacji powrót jest niemożliwy. Naprawdę nie widzę większej korzyści. Dodatkowe obciążenie finansowe jest tylko kwestią tymczasową.

Piszesz, że od dziecka i również w trakcie studiów byłeś objęty beihilfekonform i ubezpieczeniem prywatnym. W zasadzie powinno być Ci świadome, jakie korzyści daje PKV. Wspominasz, że już wielokrotnie żałowałeś, że jesteś prywatnie ubezpieczony. Dlaczego? Składka w wysokości 800 euro wydaje mi się jednak trochę wysoka. Uprawdopodabniam, że Twój mąż jest ubezpieczony obowiązkowo? Należałoby przypuszczać, że z racji wcześniejszego członkostwa miałeś korzystny wiek przy wstąpieniu do pełnego ubezpieczenia, co powinno się także odzwierciedlać w niższej składce PKV. Czy zmieniałeś już dostawcę ubezpieczenia raz lub kilka razy? Ale być może płać dodatkowe dopłaty ryzyka w składce. Z Twojego pytania niestety nie da się tego wywnioskować.

Jak sam piszesz, podział obowiązków w domu jest tak ustalony, że twój mąż głównie zajmuje się pracą domową i opieką nad dziećmi. Uważam to za świetne i ma sens w uzyskiwaniu różnych dochodów związanych z różnymi zawodami. Dlatego 6 miesięcy przerwy wydaje mi się odpowiednia w tej sytuacji. Oczywiście rozumiem też, że jako matka chcesz zostać z dzieckiem dłużej. Ale sam mówisz, że Twój mąż to robi doskonale. Dlatego trzeba rozróżniać między tym, co chce się robić, a co się potrafi zrobić, jeśli nie chce się ponosić zbyt wielu ograniczeń. W tej kwestii faktycznie są rodziny z dużo mniejszymi dochodami, które mają mniej swobody decyzyjnej.

Przypuszczam, że wybrałeś już korzystną dla siebie klasę podatkową. Wiem z własnego doświadczenia, że mając pewien poziom dochodów, skłonne jest się wydawać na to czy tamto, co inni muszą dokładnie przemyśleć. Czy kiedykolwiek dokonałeś analizy wydatków domowych i sprawdziłeś, na co można by tymczasowo zrezygnować? Często płaci się za coś zbyt dużo i pojawiają się luki do oszczędności, jak ubezpieczenia, składki członkowskie, różne inne rzeczy.

Nawet gdyby powrót do GKV był możliwy, zostałbyś zakwalifikowany do maksymalnej składki. Jednakże przewidywalne jest, że po okresie opieki nad dziećmi płatność pracodawcy znowu ulży w składce, więc nie widzę tu dużej kłopotliwości. Przy takiej samej sytuacji samozatrudnionego byłaby ona zdecydowanie gorsza.

Może przedstawisz mi bardziej szczegółowo swoją obecną sytuację w PKV.

Jest tu również opcja ewentualnego obniżenia świadczeń do poziomu GKV. To powinno również dać złagodzenie w składce. Jednakże z uwagi na zbliżony powrót do pracy nie uważam tego za sensowne.

Jeszcze jedna wskazówka. Porozmawiaj proszę również z bankiem finansującym Dom. Jest tam także opcja tymczasowego zawieszenia rat kredytowych. To mogłoby być również pomocne.

Jeśli masz inwestycyjne polisy emerytalne, istnieje także możliwość czasowego pożyczenia od nich lub wcześniejszego spłacenia.

Chętnie służę pomocą w razie dalszych pytań.

Z pozdrowieniami

Mike

Napisany przez Reibold
Cześć Gobanana!

Niestety w opisanej sytuacji nie ma podstaw do przystąpienia do ubezpieczenia zdrowotnego na podstawie prawa. Aby to zrobić, musiałbyś zarabiać poniżej 49 500 € rocznie w trwającym zatrudnieniu na cały etat.

Jednak sensownym działaniem może być sugerowana przez Mikea Speczi sprawdzenie Twojego obecnego ubezpieczenia. Być może istnieje możliwość tymczasowego odciążenia.

@Naseweis
Powinieneś przeprosić za obelgi, które wygłosiłeś anonimowo tutaj. Podejrzewam, że pod własnym imieniem i nazwiskiem nie byłbyś tak odważny!

Pozdrowienia,

Alexander Reibold
Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszy
Neuburg an der Donau

Napisany przez Naseweis
@ Reibold,

gdzie w moim tekście widzisz obrazę?

Pozdrowienia, Wścibski

Napisany przez milchbubi
Cześć wszystkim.
Jestem tu nowy i od razu chciałem wyrazić swoje zdanie.
Uważam, podobnie jak autorka tematu, że sytuacja ta jest niesprawiedliwa. W normalnym podziale ról kobiety są lepiej traktowane, ponieważ zarabiający dobrze mężczyzna nie musi przerywać swojej kariery zawodowej. Dochód kobiety wtedy nie ma znaczenia, niezależnie od tego, czy mąż jest ubezpieczony w PKV.
Gdy role się odwrócą, sytuacja jest zupełnie inna. Matka i żywicielka rodziny otrzymuje zasiłek rodzicielski w wysokości 1800 euro. To może oznaczać brak około 3000 euro miesięcznie w budżecie domowym. Dodatkowo, jeśli partner nie ma możliwości zwiększenia swoich zarobków, a ponadto trzeba wziąć pod uwagę, że z tych 1800 euro trzeba jeszcze opłacić PKV (co nie dotyczy ubezpieczenia gkv), to dla kobiety i jej rodziny zostaje niewiele pieniędzy na życie. Jest to zdecydowanie niesprawiedliwe. Dodatkowo, jeśli jedno z rodziców jest ubezpieczone w PKV, wszystkie dzieci również muszą być ubezpieczone w PKV. A jeśli to jest matka, to coś jest nie tak w tym systemie. Gdyby otrzymywała 1800 euro zasiłku rodzicielskiego z ubezpieczeniem gkv, nie byłoby potrąceń. Tak więc w przywołanej wcześniej sytuacji jest się zdecydowanie w niekorzystnej pozycji. Gdy się dokładniej zastanowić, może to nawet być sprzeczne z konstytucją. Ponieważ zostaje się ograniczonym w swoim swobodnym rozwoju i realizacji. Być może można nawet zsunąć się na poziom pomocy społecznej. Czteroosobowa rodzina może mieć wtedy, chociaż czasowo, może tylko 1500 euro miesięcznie. Z tego trzeba żyć, spłacać Dom i opłacać ubezpieczenia.
Zgłosiłbym te informacje do PKV i cofnąłbym zgodę na obciążenie rachunku. Bez składek PKV istnienie rodziny byłoby zagwarantowane, ale nie z ubezpieczeniem PKV dla 3 osób. Być może istnieje jakaś specjalna regulacja dla takich rzadkich przypadków.

Milchbubi

Napisany przez gobanana
Dziękuję za szczere wskazówki i opinie! Miło widzieć, że są tutaj mili ludzie. Skontaktuję się z moim ubezpieczeniem zdrowotnym, aby sprawdzić, czy istnieją możliwości zmiany lub zmiany na inny plan. Innej opcji chyba nie ma. Pozdrawiam serdecznie GB

Napisany przez dmmm
Cześć Gobanana,

Zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne i uważam Twój post za bardzo interesujący. Jako osoba ubezpieczona dobrowolnie w Kasy Chorych (~746 € maksymalna składka ubezpieczenia zdrowotnego i pielęgnacyjnego), nie jestem do końca zadowolona, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię porodu (wybór szpitala, brak pojedynczego lub podwójnego pokoju, brak stałej położnej...), i chciałabym wiedzieć, czy wykonujecie Państwo porody w Kasy Chorych. Czy znacie Państwo koszty badań profilaktycznych w ciąży? Kasa Chorych płaci za nie tylko częściowo. Chciałabym zrobić wszystko i pokryć koszty samodzielnie, jeśli nie zdążę na czas z przejściem do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Warunki opieki szefowej mogą być kluczowe w niektórych przypadkach decydujących o życiu dziecka. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale choroby takie jak rak można lepiej leczyć z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym. Dodatkowo istnieje zwrot kosztów za medycynę chińską i leczenie zębów (myślę, że dzieci są lepiej ubezpieczone niż w Kasie Chorych). Szukam prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego właśnie ze względu na lepsze świadczenia, zwłaszcza przy porodzie.
Jako osoba ubezpieczona dobrowolnie w Kasie Chorych, a mój partner ma prywatne ubezpieczenie zdrowotne, musiałabym płacić składkę również za dziecko, czy znacie jej wysokość?
Obecnie jest on bez pracy, dlatego Urząd Pracy opłaca jego składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Mam nadzieję, że znajdzie pracę przed ciążą, w przeciwnym razie sytuacja podobna do Pańskiej rodziny jest teoretycznie możliwa... Co do ustaleń dotyczących wymagań ze strony rodziny, zgadzam się. Niestety, przepisy są zorientowane na mężczyzn i kobiety będące jedynymi żywicielkami rodziny mogą mieć tendencję do krótszego pobierania urlopu rodzicielskiego. Mój doradca mówił, że istnieją taryfy, które są w pełni darmowe podczas okresu wychowawczego. Czy próbowałaś/zmieniałas już ubezpieczycielki?
Czy zmiana może odbyć się na podstawie taryfy? Czy nie możesz wziąć pożyczki?

PS1: Są mamy, które odciągają mleko, potem tato może karmić
PS2: Nie pozwól, by tacy panowie jak pan Naseweiß Cię ograniczali, to zazwyczaj oni chcą spędzać czas z dziećmi w domu i nie mają szans u profesjonalnych kobiet

Napisany przez jule-gotti
Cześć Gobanana,

dlaczego podstawowy pakiet nie jest dla ciebie opcją?

Napisany przez kiel2015
Byłem już w takiej samej sytuacji. Uważam, że czasami kwoty, jakie są tam wymagane, są naprawdę przesadzone!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata