- ndz sie 13, 2006 4:21 am
Cześć Globalisto,
Dziś nie znajdziesz nigdzie dobrej stopy procentowej bez najmniejszego ryzyka. Jednak nie powinieneś się skupiać wyłącznie na dobrej stopie procentowej. W dzisiejszych czasach pewnie ochrona kapitału jest jeszcze ważniejsza. Do tej pory miałem dobre doświadczenia z Barrier RC Banku Leu. Jednak nawet tutaj, choć otrzymasz bardzo wysoką stopę procentową i pieniądze są ulokowane tylko na rok, istnieje ryzyko otrzymania akcji po wygaśnięciu, jeśli ich wcześniej nie sprzedasz, co oczywiście wiązałoby się z utratą kapitału. Jednak wysoka stopa procentowa sprawia, że to trochę bardziej znośne. Można też zdecydować się zatrzymać akcje i mieć nadzieję na lepsze czasy. Ten produkt inwestycyjny nadaje się dobrze w okresach, gdy oczekujesz raczej bocznego trendu na giełdzie. Czyli brak wahnięć na poziomie 20% - 30% w okresie ważności Barriera.
Do tej pory miało mi się bardzo dobrze. Jednakże wydaje się, że będę musiał przejąć pakiet z firmy Zürich FS w przyszłym roku. Co mnie jednak specjalnie nie martwi. A do wygaśnięcia tego Barriera, akcja Zürich może odzyskać wartość rynkową.
Sprawdź po prostu prospekt emisyjny i zastanów się, czy ten produkt odpowiada Twojemu profilowi ryzyka.
https://www.leu.com/index/index.cfm?page=prod_strukturierte&lang=de&CFID=1196718&CFToken=74077595
Jako nowa emisja, uważam, że Valor 2.667.878 jest bardzo interesujący. Bariera wynosi 31% od wartości wykonania.
Przy zakupie należy szczególnie zwrócić uwagę, czy akcje objęte Barierą nie znajdują się właśnie na najwyższym poziomie rocznym.
Karat