Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się skorzystać z renty Riester?

Napisany przez Na_Wulf
Przejrzałem trochę Internetu, ponieważ chciałem znaleźć informacje na temat emerytury Riester. Znalazłem kilka rzeczy i zastanowiłem się nad zaletami i wadami, ale chciałbym jeszcze zapytać, co o tym myślicie? Dzięki z góry.

Napisany przez Naseweis
Zawarcie umowy emerytalnej Riester jest sensowne.
Warto również rozważyć dodatkowe ubezpieczenie emerytalne (BAV).

Napisany przez Rosengarten
To zależy. Ogólna teza, że Riesterrente jest sensowna, jest nie do końca prawdziwa.

Napisany przez Naseweis

To zależy. Ogólna opinia, że Riesterrente jest sensowna, nie jest zgodna z prawdą.

To kwestia punktu widzenia. Zasadniczo, dotychczas przy Riesterrente zawsze można było osiągnąć super stopę zwrotu. Zazwyczaj powyżej 20%.

Mimo to trzymam się mojej ogólnej odpowiedzi, że Riesterrente jest sensowna.

Napisany przez Graufell
20% Zwrotu. W jakim okresie proszę?

Napisany przez sabine75
No cóż, nie mogę sobie nawet wyobrazić, że Naseweis mówi tutaj o sukcesie inwestycyjnym, ale uwzględnia dopłaty oraz ewentualne zwroty podatku w swoich obliczeniach zwrotu z inwestycji. Należy jednak pamiętać, że renta będzie opodatkowana w przyszłości, dlatego należy rozważyć rzeczywisty zwrot po opodatkowaniu, podobnie jak w przypadku większości form inwestycji. Ale na pewno sam coś nam jeszcze powie

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine75,

poprawnie zauważone - kiedy mówimy o emeryturze Riester, zawsze trzeba uwzględniać dopłaty oraz aspekty podatkowe.

Jest powszechnie znane, że w wieku emerytalnym dochody są niższe niż w okresie zawodowym, co oznacza również niższe podatki do zapłacenia. Należy także wziąć pod uwagę kwoty wolne od podatku dla osób starszych.

Oczywiście, obliczenia podatkowe trzeba przeprowadzić indywidualnie dla każdego.

Jednak do tej pory nie spotkałem się z żadnym przypadkiem, w którym stopa zwrotu wynosiłaby poniżej 20%. W przypadkach indywidualnych stopa zwrotu wynosiła nawet ponad 50%.

@ Graufell - Stopa zwrotu 20% p.a.

Przykład:

Kobieta - singielka - roczny dochód brutto 40 000 €
2 dzieci - urodzeni w 2010 roku

= Całkowita składka oszczędnościowa wynosi 2 100 €
rzeczywista składka własna - 1 341 €

lub

Całkowita składka oszczędnościowa wynosi 1 600 €
rzeczywista składka własna - 846 €

Oprocentowanie lokaty nie zostało uwzględnione. Przypuszczam, że każdy może sam obliczyć stopę zwrotu.

Pozdrowienia, Naseweis

Wsparcie to jeszcze nie dochód... trzeba również uwzględnić wypłaty na końcu. Twój przykład może sugerować, że to, co mówisz, jest prawdą; niestety nie można tego uznać za dowód ani ogólne stwierdzenie.

Podczas opodatkowania nie można zapomnieć, że cała kwota (w tym własny wkład/wsparcie/odsetki) podlega opodatkowaniu.

Napisany przez Graufell
Aha. 20% Dochód roczny z emerytury Riester. Czy może to być bardziej absurdalne? Jak długo trwa pranie mózgu, które zostało nałożone na Ciebie przez Twoje towarzystwo ubezpieczeniowe?Wystarczy wpisać pojęcia Dochód z emerytury Riester w wybranej przez Ciebie wyszukiwarce internetowej. Znajdziesz tam obliczenia przez finansistów, które prowadzą do zupełnie innych wyników. Klient ubezpieczeniowy może być zadowolony, jeśli uzyska dochód dodatni poniżej 5%.

Napisany przez BarneyB
Czy nie było tak, że przy Riesterrente problemem jest to, że jako emeryt nie można mieszkać za granicą?
Kiedy wykupiłem swoje ubezpieczenie emerytalne, chyba dlatego zdecydowałem się na inny rodzaj ubezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez Naseweis
Wow.... szary futro znów próbuje obrażać.

Kontynuuj snucie intryg na forum, ale nie spodziewaj się ode mnie odpowiedzi.

Nie mam pojęcia, ale dalej się rozwijaj.

Napisany przez Naseweis

Finaansowanie nie jest jeszcze rentowne... aby to stwierdzić, trzeba również uwzględnić wypłaty na końcu. Twój przykład może wskazywać na to, że to, co mówisz, jest prawdą; niestety nie można tego jeszcze potwierdzić jako dowód i ogólną opinię.

No dobrze, niech będzie, że napiszę nie rentowność, tylko roczny zysk.

Przy opodatkowaniu nie wolno zapominać, że cała suma (łącznie z własnym wkładem/finansowaniem/oprocentowaniem) podlega opodatkowaniu.

Cześć Rosengarten,

O jakim opodatkowaniu teraz mówisz?

W każdym razie zysk podatkowy w trakcie okresu oszczędzania nie podlega opodatkowaniu, bo otrzymuję go corocznie, a nie w momencie wygaśnięcia umowy.

Przy opodatkowaniu w wieku emerytalnym należy jednak uwzględnić kwoty wolne od podatku w wieku emerytalnym, a także niższe dochody.

Jednak żaden człowiek nie wpadnie na pomysł, aby odliczać podatki, czy składki na ubezpieczenie zdrowotne, które trzeba płacić w wieku emerytalnym, od corocznych rentowności/zysków w innych formach lokowania kapitału.

Dziwnie, że tylko przy lokatach Riester.

Pozdrowienia, Naseweis

PS: generalnej opinii nigdy nie można oddać.
Obliczenia są dla każdej osoby inne.

Napisany przez Naseweis
Cześć Barney,

wiele się zmieniło w zakresie inwestycji w ramach programu Riester.

między innymi - Otrzymana dotacja państwowa nie musi zostać zwrócona, jeśli nieskrępowana odpowiedzialność podatkowa w Niemczech zostanie zakończona (czyli niemieccy emeryci przeprowadzają się za granicę lub byli pracownicy gościnni wracają do swojego kraju.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Graufell
Każdy z zdrowym rozsądkiem wie, że konserwatywna inwestycja, tak jak np. emerytura Riester, nie może przynieść zysku 20% (ani nawet więcej!)

Dotacja jest i pozostanie dotacją. To, co najpierw wpłacasz i otrzymujesz z powrotem ze zwrotu podatku w kolejnym roku, nie jest zyskiem. Przy każdej inwestycji trzeba uwzględnić podatek itp., aby obliczyć zwrot z inwestycji. W przypadku inwestycji nieobjętych dotacją, podatek naliczany jest tylko od zysku. W przypadku Riester na wypłatę. Dlatego nie jest to porównywalne. Państwowa dotacja pochodzi z przychodów podatkowych, które są tylko rozdzielane ponownie... inaczej mówiąc, bez dotacji obciążenie podatkowe dla wszystkich byłoby niższe. Do obszaru zysku dochodzę dopiero po około 13 latach wypłaty.
Wypłata w ramach UE nie szkodzi Riesterowi. W innych krajach musieliby zwrócić dotację. Podobno można to obejść także posiadając drugi Dom... nie mam pojęcia, czy to prawda.

Napisany przez isar11
Sensowność lub bezsensowność renty Riester każdy pracownik (obecny i przyszły) może ustalić samodzielnie. Tyle jest pewne, że jakakolwiek forma dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego obok państwowej renty ma sens dla większości ludzi. Świadczy o tym spojrzenie na obecny stan i przewidywany rozwój systemu emerytalnego w Niemczech. Obecna sytuacja nie jest już porównywalna z tą sprzed 20 lat. A w 2031 roku ten sam tekst prawdopodobnie będzie wciąż aktualny. Dlatego przynajmniej nie należy polegać na tym, że wszystko pozostanie takie samo, a państwowa emerytura zagwarantuje komuś bezpieczną starość.

Napisany przez Naseweis

W obszar zysku wchodzę dopiero po około 13 latach wypłat.

Cześć Rosengarten,

tutaj nie spieram się o pojęcia zwrot, zysk czy prezent.

Po prostu ta deklaracja jest całkowicie nieprawdziwa. Jak już wspomniałam, zawsze zależy to od konkretnej sytuacji.

Oto przykład: matka - pośrednio uprawniona do dodatku na dzieci, kobieta niepracująca, nie wpłaca żadnych składek na konto emerytalne Riester, ale otrzymuje dodatek w wysokości 154 € dla siebie i 600 € dla swoich dzieci.

Od 2012 roku musi płacić 60 € rocznie. W wieku otrzymuje emeryturę Riester miesięcznie.

Prosze uzasadnij, dlaczego dopiero po 13 latach wchodzi w obszar zysku.

Wypłata w ramach UE nie szkodzi na Riester. W innych krajach musieliby zwrócić wsparcie finansowe. Ponoć można temu zapobiec także poprzez posiadanie drugiego miejsca zamieszkania... nie mam pojęcia, czy to prawda.

proszę zobaczyć odpowiedź dla Barneya - została skopiowana z informacji Ministerstwa Pracy i Spraw Społecznych.

Mam nadzieję, że podstawy prawne dotyczące emerytur Riester są tam znane.

Pozdrowienia, Naseweis

Na moje wiadomości, ani § 95 ustawy o podatku dochodowym, ani odpowiedni paragraf rozporządzenia wykonawczego nie został zmieniony. Jeśli masz inne informacje, proszę je podaj. Ponieważ nie mam nic wspólnego z systemem Riester, nie zawsze jestem na bieżąco.

Pośrednie wsparcie jest możliwe tylko jako dodatek do wniosku o bezpośrednie wsparcie, co w przypadku 40-letniej kobiety samotnej z dwójką dzieci (jedno roczne) raczej nie wchodzi w rachubę. 13 lat to średnia wartość zwrotu wpłaconych składek (również wsparcia). Dopiero wtedy generowane są zyski z konta. Nie można tego zmienić, gdyż aktyuarze nakazują to towarzystwom ubezpieczeniowym, aby działały zgodnie z tabela śmiertelności.

Należy stosować terminy poprawnie, aby zapewnić jasność. Wsparcie nie jest ani zyskiem, ani rentownością, ani prezentem... ani ustawa, ani rzeczywistość tego nie odzwierciedlają. Nie wierzę, że podatnicy są chętni do finansowania emerytur Riester dla innych i uważają to za prezent. Poprzez podatek spłacamy ten prezent. Nawet małe dzieci wiedzą: Darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda ;-)

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Pierwotne pytanie brzmiało: Czy Rent Ristera jest sensowne. I jest ono dla wszystkich urzędników i ubezpieczonych rentowo plus ich małżonków! To, czy produkty, na które skierowane są fundusze promocyjne Ristera, są optymalne dla oszczędzających, to zupełnie inna sprawa.

Jeśli chodzi o rzeczywisty zwrot po opodatkowaniu, zobaczymy to dopiero wtedy, gdy dochód do opodatkowania na emeryturze zostanie ustalony.

Ponieważ u większości przyszłych emerytów dochód jest szacunkowo drastycznie obniżony w porównaniu do życia zawodowego, dzięki finansowaniu Ristera można uzyskać bardzo interesujący zwrot po podatku.

Kolejnym plusem w porównaniu z innymi formami wsparcia na starość są dodatki niezależne od zarobków i obciążenia podatkowego. Ponieważ sprawiają, że finansowanie Ristera jest atrakcyjne również dla rodzin o niskim obciążeniu podatkowym.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez brent
Poprzedni post bardzo dobrze to podsumował. Porównanie do innych form inwestycji może niekorzystnie wypaść dla emerytur Riester. Jednakże to nie umniejsza podstawowych zalet tego programu. Rzeczywista korzyść będzie zawsze oceniana na nowo, w oparciu o to, co dostaną z RR przyszłe pokolenia emerytów.

Wada tego produktu to nie jest wsparcie. Wadą jest opodatkowanie całej kwoty w okresie emerytalnym. Ponadto, nie mam dostępu do moich pieniędzy. Okres emerytalny jest obliczany przez dostawców na podstawie tabel zgonów, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Powinno być przynajmniej zapewnione, że istnieje szansa na odzyskanie własnych pieniędzy (w tym wsparcia) dla siebie lub spadkobierców. Wtedy można by mówić o zyskach z tego produktu.

Napisany przez Naseweis
Cześć Rosengarten,

mała wskazówka: nawet w przypadku umów Riestera można wypłacić część kapitału - jest to zakotwiczone w ustawie - maksymalnie 30%.

Pozdrawiam, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata