Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy to jest zgodne z przepisami?

Napisany przez Cat89
Cześć Kochani, mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Jestem uczennicą, a moje konto zostało po prostu zmienione na konto młodzieżowe. Supposedly, miałam zostać powiadomiona listownie kilkakrotnie o konieczności dostarczenia zaświadczenia o szkole. Ale tak się nie stało! Dodatkowo, mam dowód na aktualne zaświadczenie szkolne i odkryłam, że Bank odesłał kilka kwot z mojego konta (na przelewy itd.). Zadzwoniłam do nich i poprosiłam o zwrot pieniędzy. Powiedziano mi, że to niemożliwe. NAWET JAK dostarczę zaświadczenie szkolne. Czy mogę temu jakoś zaradzić? Jestem naprawdę wściekła i bardzo liczę na to, że ktoś mi tutaj pomoże! Dziękuję z góry!

Napisany przez 2Bolitho
Jaka dokładnie jest kwestia?

Z tego, co zrozumiałem, zrobiłeś przelewy i teraz prosisz Sparkasse o ich anulowanie. Dlaczego chciałbyś to zrobić, skoro sam wykonałeś przelewy? W przypadku obciążeń mamy inne zagadnienie, ale nic o tym nie napisałeś.

Napisany przez Cat89
Złe. Jestem uczennicą i pobierają mi pieniądze. W zasadzie nadal mam prawo do konta uczniowskiego! Ale Sparkasse po prostu zmieniła je na normalne konto. Teraz za każdą wykonaną przelew od Sparkasse pobierane są pieniądze itp. Nie wiem, jak jest w innych bankach. Ale o to chodzi teraz. Chodzi o to, że po prostu zmienili moje konto i naliczają mi opłaty za przelewy (STAŁY WYSOKI KOSZT ZA PRZELEW!), koszty Sparkasse. A skoro zawsze byłam i wciąż jestem uczennicą, nie podoba mi się to. Zgadza się? Teraz nie chcą mi zwrócić pieniędzy ani ich nie zaksięgować, mimo że mogę udowodnić, że zawsze i nadal jestem uczennicą. Zrozumiano? :-/

Napisany przez 2Bolitho
Tak, ale teraz nie podoba mi się Twój ton. W pierwszej kolejności odpowiedzialność za to, aby przekaz dotarł do odbiorcy, leży po stronie nadawcy. Jeśli nie dochodzi do przekazania, można również wprowadzić w wątpliwość, czy odbiorca wysłał go w zrozumiały sposób, zamiast zakładać, że jest zbyt głupi.

Napisany przez Cat89

Ja, ale teraz nie podoba mi się twój ton. To leży przede wszystkim w gestii nadawcy, aby upewnić się, że przekaz trafia do odbiorcy. Jeśli nie dochodzi do skutku, można też wpaść na pomysł, że odbiorca wysłał niezrozumiale, zamiast zakładać, że odbiorca jest zbyt głupi.

Przepraszam, ale ja nic nie słyszę?!

Napisany przez 2Bolitho
*** edytowane przez Bolitho: Tutaj znajdowało się mogące rozwiązanie ***

Napisany przez Cat89

*** edycja autorstwa Bolitho: Tutaj znajdowało się możliwe rozwiązanie ***

Dobrze, to już jest trochę za głupie.
Zgłosiłam to do BAFIN, jeśli to coś dla Ciebie znaczy.
Zanim zacznę się tu z takimi jak ty kłócić.
Przepraszam, ale to jest Internet!
Tutaj nie ma dźwięku. Biorąc to pod uwagę, żegnam!

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

to zależy od tego, jakie umowy podpisałeś.

Na przykład, jeśli istnieje klauzula, która mówi, że w określonych odstępach czasu (np. co roku) musisz przedstawić swoją legitymację szkolną, aby zachować konto szkolne... wtedy nic nie możesz zrobić poza tym, że muszą oni ponownie przestawić konto na konto szkolne. Opłacone już opłaty zostaną wtedy utracone.

Jeśli takiej klauzuli nie ma (czego w sumie wątpię) i jeśli bank po prostu wysłał listy, to to bank musi udowodnić, że listy do Ciebie dotarły... co jest zwykle niemożliwe do udowodnienia, jeśli nie było to list polecony. W takim przypadku mógłbyś zażądać ponownego zmiany konta i zwrotu opłat.

Musisz sobie policzyć, ile opłat zostało pobranych... nawet jeśli 10 euro dla ucznia mogą być dużą kwotą, czasem nie warto podejmować trudu walki z bankiem, ponieważ kosztuje to więcej nerwów niż przynosi korzyści.

Pozdrawiam, esco

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Cat89
Cześć i dziękuję bardzo za pomocną odpowiedź!

Zostało mi pobrane około 22€.

Kobieta z telefonu twierdziła/powiedziała (tak czy inaczej), że przesłano mi listy pocztą wielokrotnie.
Jak już powiedziałem, nigdy nic nie otrzymałem.

Nie wiem, czy w klauzuli jest mowa o zaświadczeniu szkolnym.
Nie mogę sobie przypomnieć, żebym kiedykolwiek coś takiego podpisał..
Ale, i dont know.
Pozdrawiam!

Napisany przez 2Escorpio

Cześć i serdeczne podziękowania za Twoją pomocną odpowiedź!

Więc zostało mi obciążone około 22€.

Kobieta, z którą rozmawiałam przez telefon, twierdziła tylko/mówiła (w każdym razie), że wielokrotnie wysłano do mnie listy pocztą.
Jak już wspomniałam, nigdy niczego nie otrzymałam.

Nie wiem, czy w klauzuli jest mowa o zaświadczeniu szkolnym.
Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek coś takiego podpisała..
Ale, i dont know.
Pozdrawiam!

Problem polega tylko na tym, że jeśli w regulaminie jest napisane, że w określonym wieku trzeba udowodnić swój status ucznia, to być może nie spełniłaś swojego obowiązku staranności i bank może się na ciebie obrazić. Jeśli chcesz podnieść ten problem, musisz się tym najpierw zająć i przeczytać bieżący regulamin / specjalne warunki dla konta studenckiego.

W przeciwnym razie, jak już wspomniałam, to bank musi udowodnić, że otrzymałaś listy. (Czyli wydruk z banku, który pokazuje, kiedy listy do ciebie wysłano, to nie jest dowód.) Podsumowując: jest to praktycznie niemożliwe do udowodnienia i muszą Ci zwrócić pieniądze.

Ale najpierw udałabym się tam, aby natychmiast zmienić konto, żeby nie narosły kolejne opłaty, i ponownie porozmawiała z doradcą klienta... Wyjaśnij swoją sytuację, że jesteś uczennicą, a 22 euro to dla Ciebie dużo pieniędzy... czasami pomaga się poskarżyć

Napisany przez 2Bolitho

Cześć i bardzo dziękuję za Twoją pomocną odpowiedź!!

No wreszcie. Z takim tonem od samego początku miałbyś swoją odpowiedź już wcześniej. Zresztą nie dziwię się, dlaczego masz problemy ze swoim bankiem...

Napisany przez Cat89

No proszę, wreszcie. Z tym tonem od samego początku miałbyś odpowiedź już wcześniej. Zresztą nie dziwię się, dlaczego jesteś w konflikcie ze swoim bankiem oszczędnościowym...

Powiedz, aż mi się nie chce wierzyć!
Czy kiedykolwiek słyszałeś, że w internecie/czacie, a więc w World Wide Web wiele rzeczy jest przekazywanych w złym świetle? Tutaj nie ma tonu.
Każdy domyśla się tego domniemanego tonu sam dla siebie.
Więc jeśli coś u Ciebie odebrałeś jako nieprzyjazne lub coś w tym stylu, przepraszam, to nie było złą intencją.
Nie mogę też przypomnieć sobie, bym używał jakichś przekleństw itp. Po prostu postarałem się wyjaśnić Ci to drugi raz, mając nadzieję na odpowiedź.
Jednakże skonsultowałem się z kimś, jak już wspomniałem.
Ale wydaje się, że masz ochotę na takie informacje.
Uważaj, cytat: Zresztą nie dziwię się, dlaczego jesteś w konflikcie ze swoim bankiem oszczędnościowym
Co ma takie coś znaczyć?
O rany. Nic Ci nie zrobiłem, zgoda?
Mimo wszystko dziękuję bardzo!

Napisany przez 2Escorpio
Szkoda, że Bolitho nie jest kobietą... bo wtedy właśnie rzuciłbym błotem na forum i moglibyście z nią się błotem bawić *fg*

Napisany przez Cat89

Szkoda, że Bolitho nie jest kobietą... wtedy rzuciłbym teraz błotem w forum, a wy moglibyście zrobić walkę w błocie *fg*

DD
Kciuki w górę za tę odpowiedź!

Napisany przez 2Bolitho

Powiedz mi, ale chyba oszalałam!
Czy słyszałeś kiedyś, że wiele rzeczy w Internecie/czacie, a tym samym w World Wide Web, jest przekazywanych błędnie? Tutaj po prostu nie ma TONU.
Każdy sam sobie łączy ten rzekomy TON.
Więc jeśli coś brzmiało dla ciebie nieprzyjaznie lub w jakikolwiek inny sposób, przepraszam, nie było to złośliwe z mojej strony.
Nie przypominam sobie również, żebym użyła wulgaryzmów itp. Po prostu poświęciłam sobie trud, żeby objaśnić ci to po raz drugi, mając nadzieję na odpowiedź.
Jak już wspomniałam, zwróciłam się do kogoś innego.
Ale wydaje się, że chcesz tego doświadczyć tutaj.
Uwaga, cytat: Zresztą nie zdziwiło mnie, dlaczego masz zgrzyt z Twoim bankiem
Co ma na celu coś takiego?
O rany. Nic ci nie zrobiłam. Ok?
Mimo wszystko, dzięki!

Wezmę to jako duże nieporozumienie i wtedy przepraszam za moją część kaprysów. Gdy to czytam powyżej, nadal mam jednak dość nieprzyjazne wrażenie. Ale co tam.
Jednak dobrze się bawić w kłótni z Tobą. :-)

Napisany przez Cat89

Biorę to jako duże nieporozumienie i przepraszam za swoją część zrzędzenia. Jednak czytając powyższe, nadal mam raczej nieprzyjemne wrażenie. Ale co z tego.
Ale zabawa z Tobą w kłótnię jest fajna. :-)

Dobrze, dziękuję, widzę to tak samo!
*zrzędzisz* :P

Napisany przez 2Bolitho

Szkoda, że Bolitho nie jest kobietą... bo teraz mógłbym rzucić błotem na forum i moglibyście z nią walczyć w błocie *fg*

W międzyczasie istnieje również w wersji mixed. Czyli mężczyzna przeciwko kobiecie. Albo 2 kobiety. Ostatnio leciało gdzieś w telewizji.

Napisany przez 2Escorpio

Obecnie jest także jako Mixed. Czyli mężczyzna kontra kobieta. Albo 2 kobiety. Ostatnio leciało gdzieś w telewizji.

Nie, dwie kobiety proszę... w przeciwnym wypadku chętnie zrezygnuję :P

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata