Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Co znajduje się na pasku magnetycznym karty kredytowej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, niedawno przeczytałem gdzieś, że na pasku magnetycznym kart kredytowych, oprócz nazwy posiadacza karty, daty ważności i innych raczej niewinnych informacji, przechowywane są także inne dane służące zabezpieczeniu karty, chciałbym dowiedzieć się, czy przechowywany jest tam również mój numer PIN. A jeśli tak, to po co jest jeszcze chip na karcie? Jakie informacje są na nim zawarte? Obie te metody nie są takie bezpieczne w przypadku kradzieży, jak słyszałem. Czy w ogóle ma sens przechowywanie tam danych osobowych? MagnusI.

Re: Co znajduje się na pasku magnetycznym karty kredytowej?

Napisany przez 2Escorpio
Hej, Chip zawiera w zasadzie takie same dane jak pasek magnetyczny... oczywiście istnieją inne procedury porównywania, dzięki którym niektóre informacje są nie do odszyfrowania. Chip to nowa technologia i jest znacznie trudniejszy do skopiowania niż pasek magnetyczny. Pasek magnetyczny jest obecny tylko dlatego, że niektóre kraje jeszcze nie przeszły na system chipowy... więc bez paska magnetycznego nie możesz płacić ani wypłacać pieniędzy. PIN jest również przechowywany na niektórych kartach kredytowych, ale w porównaniu do karty debetowej jest to już bardzo rzadkie. Karty debetowe mają dobre zarządzanie limitem offline, co oznacza, że klient może wypłacać gotówkę lub płacić bez konieczności nawiązywania połączenia z bankiem przez sprzedawcę / bankomat. Zaletą jest to, że w przypadku zajętych linii lub awarii centrów obliczeniowych, a klient pilnie potrzebuje gotówki. Dobrze to widać na niektórych paragonach, na których jest napisane "Chip-Offline". Jednak numery PIN są tak silnie zaszyfrowane, że praktycznie niemożliwe jest ich uzyskanie... dlatego oszuści narażają się na niebezpieczeństwo i manipulują bankomatami za pomocą kamer. Numery PIN są przechowywane tylko na chipie, nie na pasku magnetycznym. Więc jeśli jesteś za granicą, gdzie jeszcze nie ma wsparcia dla chipu, limit offline nic ci nie pomoże w razie potrzeby. Pozdrowienia, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata