A więc jeśli wpłacono więcej niż 4%, ma to tylko skutki podatkowe. Zanim jednak podejmiesz decyzję, powinieneś rozważyć następujące kwestie: Renta Riester to renta dożywotnia, którą można skapitalizować tylko w 30%. Stopa zwrotu z tego zabezpieczenia emerytalnego jest w końcu zakładem przeciwko śmierci. Im dłużej żyję, tym więcej zysku uzyskuję. Mój współmałżonek jest zabezpieczony tylko w ramach okresu gwarancji rentowej. Przykład: umieram po 5 latach pobierania renty i mam 10-letnią gwarancję, wówczas mój współmałżonek otrzymuje jeszcze 5 lat renty, a potem pieniądze znikają. Dziedziczenie nie jest przewidziane. Jeśli więc chcę zaoszczędzić więcej niż 4%, istnieją dwie alternatywy, z którymi można osiągnąć taki sam efekt oszczędzania podatkowego, jak w przypadku Riestera: Najlepszą opcją jest pracownicze
ubezpieczenie emerytalne w formie zamiany wynagrodzenia, po zakończeniu mogę wybrać między rentą dożywotnią a wypłatą kapitału. W tym przypadku dziedziczenie byłoby możliwe. Ta rozwiązanie jest również interesujące, gdy korzystam z programów oszczędnościowych na zabezpieczenie majątkowe. Wtedy mogę również przekształcić je w zamianę wynagrodzenia i osiągnąć podobną stopę oszczędnościową przy tym samym nakładzie pracy. Inną możliwością byłoby Rürup-Rente, jeśli oprocentowanie jest lepsze niż w Riestera, mogę w takiej umowie zabezpieczyć swojego partnera życiowego, aby w razie mojej śmierci otrzymał on rentę dożywotnią. Niestety, dziedziczenie poprzez kapitalizację w tej sytuacji nie jest możliwe. Pozdrowienia, Roland Kricklies