Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: wpłaty Riester

Napisany przez Berghofer
Cześć, czy wpłata więcej niż 4% dochodu podlegającego ubezpieczeniu społecznemu z poprzedniego roku, pomniejszonego o otrzymane dodatki (czyli więcej niż konieczne do uzyskania pełnej podstawowej dopłaty), ma pozytywny wpływ na wysokość przyszłej emerytury, czy ma to tylko korzyści podatkowe? Pozdrowienia, Berghofer

Napisany przez ADMCI4
Cześć Berghofer,

... jeśli chodzi o rentę ustawową: NIE.

... jeśli chodzi o rentę kapitałową z Twojej prywatnej umowy Riester w firmie XY: TAK.

Korzyści podatkowe:
Osoba wpłacająca więcej niż 4% swojego dochodu podlegającego obowiązkowi ubezpieczenia emerytalnego do swojej prywatnej umowy Riester w bankach, firmach ubezpieczeniowych, domach inwestycyjnych itp., może dodatkowo generować korzyści podatkowe (w zależności od swojej indywidualnej sytuacji podatkowej). Nie ma dodatkowych dodatków.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez sabine75
Poza tym, czy teoretycznie istnieje możliwość uniknięcia podatku od zysków kapitałowych poprzez plan oszczędnościowy w ramach programu Riester?
Nie ma niczego przeciwko temu, aby wpłacać maksymalną dopuszczalną kwotę dla otrzymania pełnego dofinansowania, a także (w odpowiednich warunkach podatkowych) wpłacać dodatkowe środki, które nie podlegają opodatkowaniu podatkiem od zysków kapitałowych, ponieważ są to produkty Riester?
Jeśli jestem w błędzie, proszę niech eksperci mnie poprawią.

Napisany przez ADMCI4
Nie, Sabine75, nie masz racji!

Jest absolutnie prawdą, że samodzielne składki do umowy Riester podlegają opodatkowaniu zgodnie z korzystną regulacją dla zwykłych polis rentowych i na życie. Dodatkowo te składki oraz związane z nimi dochody nie podlegają zasadom wypłaty obowiązującym w ramach wsparcia Riester.

Dlatego można spokojnie wpłacać więcej niż 2100 EUR (po odjęciu dopłat) rocznie. Jednakże nie musi to koniecznie być planem oszczędnościowym Riester.

Mimo wszystko, bardzo dobre uzupełnienie.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez ollicor
A więc jeśli wpłacono więcej niż 4%, ma to tylko skutki podatkowe. Zanim jednak podejmiesz decyzję, powinieneś rozważyć następujące kwestie: Renta Riester to renta dożywotnia, którą można skapitalizować tylko w 30%. Stopa zwrotu z tego zabezpieczenia emerytalnego jest w końcu zakładem przeciwko śmierci. Im dłużej żyję, tym więcej zysku uzyskuję. Mój współmałżonek jest zabezpieczony tylko w ramach okresu gwarancji rentowej. Przykład: umieram po 5 latach pobierania renty i mam 10-letnią gwarancję, wówczas mój współmałżonek otrzymuje jeszcze 5 lat renty, a potem pieniądze znikają. Dziedziczenie nie jest przewidziane. Jeśli więc chcę zaoszczędzić więcej niż 4%, istnieją dwie alternatywy, z którymi można osiągnąć taki sam efekt oszczędzania podatkowego, jak w przypadku Riestera: Najlepszą opcją jest pracownicze ubezpieczenie emerytalne w formie zamiany wynagrodzenia, po zakończeniu mogę wybrać między rentą dożywotnią a wypłatą kapitału. W tym przypadku dziedziczenie byłoby możliwe. Ta rozwiązanie jest również interesujące, gdy korzystam z programów oszczędnościowych na zabezpieczenie majątkowe. Wtedy mogę również przekształcić je w zamianę wynagrodzenia i osiągnąć podobną stopę oszczędnościową przy tym samym nakładzie pracy. Inną możliwością byłoby Rürup-Rente, jeśli oprocentowanie jest lepsze niż w Riestera, mogę w takiej umowie zabezpieczyć swojego partnera życiowego, aby w razie mojej śmierci otrzymał on rentę dożywotnią. Niestety, dziedziczenie poprzez kapitalizację w tej sytuacji nie jest możliwe. Pozdrowienia, Roland Kricklies

Napisany przez Naseweis
Mała uwaga odnośnie tego:

wszystkie składki Riester przekraczające 2.100 € rocznie pomniejszone o dodatek nie są bezpieczne z punktu widzenia zasiłku Hartz IV.

Pozdrowienia, Naszewajszk

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata