Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy mam prawo do otrzymania rozliczenia w formie pisemnej?

Napisany przez ADMCI4
Od pięciu miesięcy pracuję w firmie zajmującej się obsługą urządzeń elektronicznych. Mam pełny etat i zarabiam 2800 euro brutto miesięcznie. Wszystko wydaje się w porządku. Na początku nie zwracałem na to uwagi, ale teraz trochę dziwi mnie fakt, że otrzymuję tylko online moje rozliczenia. W sumie to jest to wygodne, ale gdy potrzebuję np. rozliczenia do banku albo wynajmującego, wystarczy wydruk z komputera czy jednak mam prawo do otrzymania rozliczenia w formie pisemnej?

Napisany przez Naseweis
Larsi pisze: Od pięciu miesięcy pracuję w firmie zajmującej się obsługą systemów elektronicznych. Mam pełny etat i zarabiam 2800 euro brutto miesięcznie. Wszystko wydaje się w porządku. Na początku nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, ale teraz wydaje mi się nieco dziwne, że otrzymuję moje rozliczenia tylko online. To w sumie wygodne, ale jeśli na przykład potrzebuję rozliczenie do banku lub do wynajmującego mieszkanie, czy wydruk z komputera jest wystarczający, czy też mam prawo do rozliczenia w formie pisemnej?
hm.... a jak sobie wyobrażasz tę formę pisemną! czy ma być ona pisana ręcznie. a to w czasach dzisiejszej technologii...

Napisany przez 2Bolitho
Nu, moje rozliczenie to ostatecznie po prostu druk. Otrzymuję je w formie papierowej, ale w końcu mogę je sobie również sam wydrukować. Byłby ten sam rezultat. Zapytaj w radzie zakładowej. Być może istnieje do tego umowa zbiorowa pracy. W przeciwnym razie możesz poprosić dział kadr o wypisanie rozliczenia w formie papierowej. Na pewno się zgodzą.

Napisany przez Naseweis
Cześć Bolitho, Gdzie jest tutaj różnica? Wyciągi z płac są obecnie drukowane tylko za pomocą komputera w niemal wszystkich firmach. Dlatego zupełnie nie ma znaczenia, czy są one wysyłane e-mailem czy pocztą. A nawet jeśli konieczne byłoby podpisanie, można zeskanować dokument i również wysłać go e-mailem. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez 2Bolitho
W prawie istnieje różnica między formą pisemną a formą tekstową. E-mail nie jest formą pisemną. W §108 Kodeksu handlowego wymaga się jedynie formy tekstowej do rozliczeń wynagrodzenia. Jest to spełnione przez przesłanie e-mail. Więc nie ma prawa do formy pisemnej. Nie sądzę jednak, że pracodawca odmówi, jeśli poprosimy go uprzejmie. Forma tekstowa: Forma tekstowa: Informacja - Pojęcie - Definicja na JuraForum.de §108 Kodeksu handlowego: § 108 Kodeksu handlowego - Rozliczenie wynagrodzenia - Prawo - JuraForum.de

Napisany przez Naseweis
Cześć Bolitho, gdy lista płac jest wysyłana drogą mailową, oznacza to, że do maila dołączony jest plik PDF. W związku z tym lista płac istnieje zarówno w formie tekstowej, jak i papierowej. Jest nawet podpisana. W ten sposób postępuje wiele dużych firm. Pozdrowienia, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata