Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Test wydajności w ubezpieczeniu na życie z powodu niezdolności do pracy.

Napisany przez Apophis
Cześć, jestem nowy na forum. W skrócie: w 2004 roku zawarłem umowę ubezpieczenia na życie z dodatkiem ubezpieczenia od niezdolności do pracy w Hannoverschen Leben (HL) (Comfort-BUZ, stan taryfy: BU-04). W 2006 roku otrzymałem orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu 80%. Od 2007 roku przez około 6 miesięcy nie mogłem pracować z powodu choroby. Do tej pory miałem 3 rehabilitacje (2008, 2009, 2010). Po ostatniej rehablitacji rozpocząłem pracę według modelu hamburskiego. Praca została przerwana po 5 godzinach z powodu wyczerpania. Od 07.08.2009 jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu depresji. W marcu 2011 roku dostałem przepustkę z ZUS (psycholog/neurolog) na nieokreślony czas na rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W tym samym miesiącu złożyłem wniosek o świadczenia z dodatku ubezpieczenia od niezdolności do pracy. W czerwcu 2011 roku przyznano mi świadczenia z zakładowego funduszu emerytalnego. HL próbowało mnie oskarżyć o naruszenie obowiązku informacyjnego przed zawarciem umowy. Moi lekarze to podważyli. Teraz HL informuje, że zleciła zewnętrznej firmie (ASS GmbH, Sundern) przeprowadzenie audytu końcowego. Planuje się przeprowadzenie osobistej rozmowy w moim domu. Obawiam się, że jeśli się zgodzę, to będę miał złe karty w sporze sądowym z HL. Moje pytanie brzmi: Czy mogę odmówić tej rozmowy, nie naruszając moich obowiązków współpracy? Czy mogę się powoływać tylko na korespondencję pisemną z HL? Moi lekarze zaświadczyli HL o zdolności do pracy od 1 do 2 godzin. Wydaje mi się, że HL próbuje uchylić się od swoich zobowiązań. Ponieważ moja renta z ZUS jest bardzo niska, jestem uzależniony od wypłaty renty z dodatku ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Przyczyna orzeczenia o niezdolności: zakażenie HIV tuż przed AIDS w fazie końcowej oraz depresja. Będę wdzięczny za wszelkie zalecenia i wskazówki.

Napisany przez ADMCI4
Hej Apophis, przeprowadzenie badania okoliczności wypadkowych (BU) jest bardzo delikatnym tematem, jak sam już zauważyłeś. Dlatego zdecydowanie zalecam skorzystanie z pomocy prawnej. Może to być poprzez skontaktowanie się z prawnikiem lub tzw. doradcą ubezpieczeniowym zgodnie z § 34d Ustawy o rzemiośle handlowym BVVB - Wyszukiwarka doradców. Oczywiście wiąże się to z dodatkowymi kosztami, ale wielu ubezpieczycieli gra na czas, aż ubezpieczony nie będzie miał już rezerw finansowych, po czym zostanie wymuszony polubowny porozumienie. W opisanym przez Ciebie przypadku osobiście zalecałbym bardziej zdecydowane działanie. Powodzenia Pozdrowienia

Napisany przez Reibold
Cześć! Masz pytanie: Czy mogę odmówić udziału w tej rozmowie, nie naruszając moich obowiązków współpracy. Czy mogę powołać się tylko na korespondencję pisemną z HL. Osobiście nie sądzę, że miałbyś w tej sprawie dobre karty w sądzie! Może lepiej byłoby przyjąć ofertę rozmowy, ale wziąć ze sobą prawnika lub lekarza na ten termin. Jeśli się nie uda, to chociaż jednego świadka! Strona przeciwna też nie będzie sama! Przekazanie oceny świadczeń zewnętrznemu dostawcy usług nie jest niczym nietypowym dla ubezpieczyciela bezpośredniego. Często nie posiadają oni własnych specjalistów do oceny świadczeń. Z poważaniem Alexander Reibold

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata