- pn sie 21, 2006 8:28 pm
Dzisiaj obejrzałem materiał 10vor10 dotyczący zarządzania środkami z funduszu emerytalnego. Wiele funduszy zarządza tymi środkami aktywnie. To, co większość z nas również robi. Czyli kupuje akcje, a gdy osiąga się zysk, ponownie je sprzedaje. I znowu kupuje, i znowu sprzedaje. W materiale wspomniano, że ta strategia inwestycyjna nie przynosi sukcesu, czyli lepiej ulokować środki w lokatach terminowych, lub jeśli w akcje, to po prostu kupić i nie ruszać. Aktywne zarządzanie kosztuje wiele, a nic nie przynosi. Moje zdanie na ten temat: Tak, absolutnie się zgadza. Osobiście mam konto, na którym aktywnie inwestuję oraz konto z lokatami terminowymi i kilkoma akcjami, które po prostu trzymam. Inwestycje defensywne znacznie przewyższają aktywne pod względem zwrotu z inwestycji. Chciałbym po prostu podzielić się swoim osobistym doświadczeniem. Byłbym wdzięczny za inne opinie. Aktywne zarządzanie ma jedną zaletę: Przynosi emocje, radość i rozczarowanie. Innymi słowy, odrobinę soli w zupie, a niestety po prostu dużo pracy, a na końcu nic nie zostało. I zarobił tylko bank..
Pozdrowienia, Rich