Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak powstają skoki w cenach akcji?

Napisany przez ADMCI4
Gdy dzisiaj otworzyłem gazetę, ponownie byłem bardzo zaskoczony. Choć nie jestem ekspertem, zawsze uważnie czytam dział giełdowy mojej gazety codziennej. W ciągu ostatnich dni i tygodni większość kursów akcji ponownie systematycznie spadała, dziś zanotowano drastyczny wzrost. W przypadku niektórych firm wzrost wynosił ponad jeden euro na akcję. Wydaje mi się to dosyć duża kwota, tym bardziej że skutki bankructwa Grecji na pewno również odcisną się na giełdach w Niemczech. Jak w ogóle może się zdarzyć, że kursy akcji wzrastają z dnia na dzień o tak dużą kwotę?

Napisany przez 2Bolitho
To jest zrozumiałe samo przez się, gdy zrozumie się, jak powstają ceny akcji. Mówiąc w skrócie, są sprzedawcy i kupujący. Jedni oferują akcje, drudzy chcą je kupić. Gdy dojdzie do transakcji, czyli sprzedawcy i kupujący zgadzają się na cenę, powstaje aktualna cena. Dokładniej mówiąc, zawsze istnieją dwie ceny. Cena zakupu, po której można obecnie kupić akcje. I cena sprzedaży, odpowiednio odwrotnie. Gdy nie ma kupujących, sprzedawcy muszą obniżyć ceny. Aż do momentu, gdy pojawią się znowu kupujący. Gdy nie ma sprzedawców, kupujący muszą oferować coraz więcej. Gdy pojawiają się złe informacje, kupujący szybko znikają, a mądrzy kupujący oferują mniej za akcje. Kupują powoli swoje akcje przy spadających cenach. W końcu nie ma już sprzedawców lub informacje stają się lepsze. Teraz mądrzy kupujący stają się mądrymi sprzedawcami i sprzedają swoje pozycje po odpowiednio wyższych cenach. 1 euro za akcję nie oznacza wiele. Gdy cena wynosiła około 100, to tylko 1%. Gdy cena wynosiła 25, to już 4%. Jak już wspomniano, wszystko w uproszczeniu.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, ważne może być również to, że ceny akcji nie rosną ani nie spadają z jakichkolwiek racjonalnych powodów. Na przykład ze względu na zmianę zysku przedsiębiorstwa. Zwłaszcza krótkoterminowe zmiany są kształtowane przez emocje (chciwość i strach). Trendy są dodatkowo wzmacniane przez systemy handlu komputerowego, które często działają według bardzo podobnych zasad, co jeszcze przyspiesza ruchy. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dromedar20, światowe giełdy częściej podążają za emocjonalnymi niż za racjonalnymi decyzjami. Jednak niektórzy uczestnicy rynku potrafią wypracować z tego wnioski i dzięki temu zwiększają tendencję wzrostową bądź spadkową akcji lub nawet całych branż, rynków itp. Oto przykład gwałtownego skoku ceny akcji VW w 2008 roku. Wyjaśnione jest również, jak taka sytuacja mogła mieć miejsce. Przykład z 2008 roku: Tajemniczy skok ceny: Dlaczego akcje VW szaleją - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Gospodarka Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata