Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa

Napisany przez OMEGA-90
Cześć, obecnie zastanawiam się, jaka byłaby dla mnie odpowiednia forma lokaty pieniędzy. Mam do dyspozycji 18000 euro i chciałbym zainwestować tę kwotę na dłuższy okres. W Banku of Scotland otrzymuje się 4,5% oprocentowania na 5 lat. Czy w obecnej sytuacji ma sens zainwestować pieniądze na 5 lat? Nikt nie potrafi przewidzieć przyszłości..... to oczywiste. Niemniej jednak, byłbym wdzięczny za wasze opinie. Pozdrowienia

Napisany przez petethefarmer
Cześć Omega-90, Chciałbym tutaj wyróżnić trzy ryzyka: 1. Bank of Scotland zbankrutuje w ciągu 5 lat Jest to możliwy scenariusz w obecnych czasach. Bank of Scotland jest obecnie członkiem funduszu gwarancji depozytów nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale także w niemieckim funduszu gwarancji depozytów, co oznacza, że Twoje środki są zabezpieczone aż do 250 000 EUR w przypadku bankructwa - przynajmniej teoretycznie. W przypadku bankructwa kilku dużych banków jednocześnie można zastanawiać się, czy taki fundusz nadal byłby w stanie działać. Jednak jest to naprawdę skrajny scenariusz, o którym w Twoim przypadku niekoniecznie musisz się tak wiele martwić. Jeśli chcesz zmniejszyć to ryzyko, możesz rozłożyć swoje pieniądze na kilka banków i lokaty terminowe, aby w przypadku bankructwa jednego banku nie stracić od razu wszystkich swoich pieniędzy (np. 6 000 EUR w Bank of Scotland, 6 000 EUR w innym banku, a pozostałe 6 000 EUR w jeszcze innym). 2. Potrzebujesz pieniędzy w ciągu tego okresu 5 lat to długi czas i nikt nie wie, co może się wydarzyć w tym czasie z Tobą i Twoim życiem prywatnym. Zawsze zalecam wiązanie tylko części swoich oszczędności na dłuższą metę i inwestowanie reszty raczej krótkoterminowo (lokata terminowa na dzień) lub średnioterminowo (1 rok lokata terminowa). 3. Oprocentowanie wzrośnie w ciągu 5 lat W takim przypadku masz oczywiście wadę, że Twoje pieniądze są zablokowane na 4,5%, a nie możesz skorzystać z ewentualnie wzrosłych stóp procentowych. Tutaj także zalecam zainwestowanie tylko części jako lokata terminowa, a resztę jako lokata na dzień. Jednak 4,5% to już całkiem dobra stopa procentowa moim zdaniem, więc ryzyko jest tutaj całkiem uzasadnione. Myślę, że możesz zdecydowanie bez obaw zainwestować 18 000 EUR na 5 lat. W zależności od Twojej ogólnej sytuacji finansowej, mogę jednak zalecić rozłożenie inwestycji 18 000 EUR stopniowo. Na przykład (z aktualnymi stopami procentowymi BoS): 5 000 EUR na 1 rok (3,0%) 3 000 EUR na 3 lata (3,8%) 3 000 EUR na 4 lata (4,1%) 7 000 EUR na 5 lat (4,5%) Dzięki temu zyskujesz elastyczność, aby skorzystać z części swoich pieniędzy bez konieczności natychmiastowej utraty całego oprocentowania oraz jednocześnie możesz również skorzystać z ewentualnie wzrastających stóp procentowych, inwestując co roku ponownie 5 000 EUR i podobnie co 3 i 4 lata dla odpowiednio 3 000 EUR. W powyższym przykładzie średnia stopa procentowa w pierwszym roku wynosiłaby 3,9%, a tym samym porównując z inwestycją 18 000 EUR na 5 lat w lokacie terminowej straciłbyś 108 EUR (przed opodatkowaniem). 108 EUR byłoby więc praktycznie Twoją ceną za większą elastyczność. To teraz trochę dłuższe niż myślałem :-) Przepraszam, jeśli zaszła potrzeba takiej długości ;-) Pozdrowienia, Pete

Napisany przez OMEGA-90
Dziękuję! Inwestowanie pieniędzy stopniowo to dobry pomysł. Zrobię to w ten sposób!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata