Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Sunoco WHEN SUN)

Napisany przez 2cybercrash
Zauważyłem kilka tygodni temu interesującą inwestycję wartościową Sunoco (SUN) przy okazji sprawozdań półrocznych. Producent produktów naftowych, aktualny wskaźnik PE poniżej 10. Kurs reaguje na zmiany cen ropy, wydaje się stabilny. Dziś, brakując pomysłów i obawiając się, że cena nie spadnie dużo niżej, kupiłem na poziomie 77,6 połowę planowanej kwoty. Celem jest osiągnięcie wartości 85 bez presji czasowej i ewentualnie po krętych ścieżkach. Kiedyś sprzedałem równie nudne Royal Dutch za 28 €, teraz spróbuję z tym oleistym towarzyszem.

Dzisiaj musiałem dokupić Sunoco (SUN) po cenie 77, a następnie po 61.5, mimo że cena ropy wynosi mniej niż 60$/baryłka, być może zmierzając w kierunku 50$. Wskaźnik P/E niedługo spadnie do 6 lub 7. Nie wykluczam, że w niezbyt odległej przyszłości może zostać ponownie przeprowadzona machinacja w celu podniesienia ceny ropy na co najmniej 100$/baryłka. W związku z tym na razie trzymam Sunoco zamkniętego bez ustawionego stop loss!

Gdzie dziś trudno się poślizgnąć na oleistym podłożu, ponawiam próbę dogonienia przy poziomie 63,85$. PE wynosi około 7,5, co rzadko się zdarza w przypadku środków smarnych. Wszystkie zakupy w USA są celebrujące bardzo ładne Boże Narodzenie. Wygląda na to, że Indianie chcą pozbyć się jak największej ilości papieru na Boże Narodzenie, niezależnie od ceny?

Cena ropy znowu delikatnie zbliża się do 70$/baryłka. Po dość intensywnym spadku, sprzyjającym nieco poniżej oczekiwań bilansom (a przy wskaźniku kurs-zysk około 9), kurs (Sunoco) wreszcie ponownie przekracza 70$. Zaledwie 2 dni temu rozpoczęto handel na Suncor (kanadyjskie złoża oleju łupkowego), który rozwija się w sposób możliwy do zrealizowania, zupełnie wbrew trendowi rynkowemu. Zamknięcie. Nawet powolny RDSA notuje delikatny wzrost o ponad 25 €. Czy prawie nikt nie zauważył, że zaniedbane wartości naftowe delikatnie się odradzają? Może tylko rich zauważył? Ogólnie jest dosyć cicho, tylko nieliczni odważają się zawrzeć jakąś transakcję?

Napisany przez richard100
cybercrash pisze: Nawet spółka RDSA notuje delikatny wzrost powyżej 25€. Prawie nikt nie zauważył, że sprawione firmy naftowe delikatnie się odradzają? Poza może rich? Ogólnie jest dosyć cicho, tylko niewielu odważa się dokonać transakcji?
Cześć Cybercrash, Tak, dobrze zgadłeś. Śledzę RDSA bardzo uważnie. Co denerwuje, to fakt, że podczas dnia pięknie przekraczają 25, a w ostatniej pół godziny znowu tracą zyski. Przy cenie ropy powinna przekraczać 26... ale cóż. Pozostawam tutaj i inkasuję dywidendę.. Następna 13.6. Dziś zakupiłem trochę Swisslife po 299. W lecie czeka zwrot wartości nominalnej 7CHF.. :wink: Tankowce sprawiają radość. Pozostaną na razie na miejscu. Pozdrowienia Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata