Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Na co muszę zwrócić uwagę inwestując w ziemie rzadkie?

Napisany przez Meyer Anlegerme
W Dzień Wszystkich Świętych byłem na Dniu Akcji w Dreźnie. Było bardzo interesująco, na co tak naprawdę można zwrócić uwagę (i co jest konieczne!), zanim zainteresujemy się inwestycją w ziemie rzadkie. Przygotowałem dla was ogólny zarys z krótkimi objaśnieniami, które każdy może również wykorzystać jako osobistą listę kontrolną. Dzięki temu można zminimalizować lub wyeliminować błędy już na wstępie.

Na początek istnieją tzw. kryteria podstawowe. Na przykład warto wcześniej ustalić, na ile zarząd jest zaangażowany kapitałowo w firmę lub sam inwestuje. Następnie należy sprawdzić, jakie zasoby/surowce/materiały szlachetne naprawdę chcemy mieć. Co do mnie pasuje? Co uważam osobiście za interesujące i dobre? Jako przykład można podać: Czy jestem bardziej typem zrównoważonym czy złotym? Drzewa czy metale? O to chodzi. Inne istotne podstawowe czynniki to oprócz samego kraju i związanych z tym ryzykiem politycznym również infrastruktura. Problem polega na tym, że w Kanadzie warunki ramowe są oczywiście bardziej solidne niż w Zimbabwe czy Nigerii. Przepisy i prawa oraz władcy mogą się względnie szybko zmieniać, co oznacza większe ryzyko. To samo dotyczy oczywiście infrastruktury. W tym kontekście podałem już małą wskazówkę: Należy po prostu zerknąć na obszary eksploatacji na Google Earth. Czy coś się tam dzieje, czy to tylko wykop? Czy prowadzą tam drogi czy jest prąd? Wszystko to można wygodnie sprawdzić z domu jednym kliknięciem.

Kolejną ważną wskazówką jest korzystanie z odpowiednich źródeł informacji. Mogą to być oczywiście bezpośrednie prezentacje i panele dyskusyjne takie jak na wspomnianej powyżej imprezie albo także BaFin. Opinie ekspertów i tendencje maklerów także odzwierciedlają dobrą sytuację rynkową. Należy uważać na biuletyny giełdowe. Zawsze sprawdzajcie, skąd pochodzą te biuletyny. Warto zajrzeć do informacji o wydawcy i jeśli widzicie tam nie do wymówienia kolonię wyspową, powinny zapalić się alarmy. Bezpieczeństwo niemieckiego porządku prawnego należy w tym przypadku wziąć pod uwagę. Jednak najlepszym sposobem pozyskania informacji pozostaje bezpośredni kontakt i rozmowa na stoisku. I właśnie z tego powodu obecnie nie tylko we Frankfurcie odbywają się imprezy informacyjne dotyczące inwestycji w surowce i ziemie rzadkie. Targi surowców, Dni Akcji oraz Targi Inwestorów Niemieckich to tylko niektóre, które chciałbym tutaj wspomnieć. Po prostu sprawdźcie pod adresem https://www.value-relations.de/ i zajrzyjcie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata