Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy wynagrodzenie partnera jest łączone z dochodem przy zasiłku Hartz IV?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drogie Forum Mój brat jest bezrobotny od kilku miesięcy i wygląda na to, że znalezienie nowej pracy będzie trudne. Już wszyscy zastanawiamy się, co będzie dalej, gdy przestanie otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych i stanie się beneficjentem Hartz IV. Oczywiście ma wiele zobowiązań, tak jak my wszyscy. Ponieważ nadal liczy na znalezienie pracy, jest bezsensu na razie pozbywać się wielu rzeczy. Co nas teraz bardziej interesuje, to czy dochód jego partnerki, z którą mieszka w jednym mieszkaniu, również jest wliczany w łączny dochód i uwzględniany przy ustalaniu zasiłku Hartz IV. Pozdrowienia, Morli

Napisany przez Reibold
Cześć Morli! Podczas obliczania płatności związanych z Harzt IV, wszystkie dochody i majątki wszystkich członków gospodarstwa otrzymującego świadczenie są sumowane. Jeśli mieszkasz w związku zbliżonym do małżeństwa, dochody i majątek partnera/partnerki również są brane pod uwagę. Pozdrawiam Alexander Reibold

Napisany przez Sonicx
I ma to całkowity sens rozstać się z rzeczami, ZANIM zamienią się w finansową katastrofę. Im szybciej się o tym przekonamy, tym łatwiej zrozumiemy, że wiele rzeczy nam wcale nie jest potrzebnych i mieliśmy je tylko dlatego, że mogliśmy sobie na nie pozwolić.

Napisany przez Bockwurst
Jestem zdania, że to już przegięcie i świadectwo ubóstwa demokracji, że nawet trzeba podawać dochody swojego przyjaciela / przyjaciółki. Moje zdanie.

Napisany przez leonprofi
Dlaczego to świadectwo ubóstwa? Mieszka się razem, więc czerpie się korzyści razem! Jest jasne, że partner również musi wspierać finansowo! Oczywiście, może to być trochę dziwne, gdy jest się żonatym, ale nie można tego zmienić!

Napisany przez 2Escorpio
Sonicx pisze: Im więcej tym wcześniej wie się również, że wiele rzeczy wcale nie są potrzebne i posiadało się je tylko dlatego, że było na to stać.
Świetnie, jeśli o to chodzi, czy teraz wszyscy musimy żyć tylko w mieszkaniu o powierzchni 15m2, jeść suchy chleb i pić wodę z kranu?

Napisany przez 2Escorpio
Bockwurst pisze: Uważam to za dość szokujące i za świadectwo ubóstwa dla demokracji, że nawet trzeba podawać dochody swojego przyjaciela / przyjaciółki. Takie jest moje zdanie na ten temat.
Jestem ciekawy, co się stanie, jeśli partner odmówi ujawnienia swoich finansów? Ostatecznie partner / partnerka jest osobą zupełnie obcą (z prawnego punktu widzenia), dopóki nie jest się żonatym / zaręczonym, osobą, z którą ma się jednak więcej kontaktu niż z innymi :=) Myślę, że nie ma prawa, które mogłoby zmusić partnera do tego, jeśli sam nie składa wniosku / nie potrzebuje pomocy. Ponadto nie sądzę, aby wnioskodawca mógł być tego negatywnie oceniony (choć prawdopodobnie będą próbować)... Sam znam pary, które są ze sobą od lat, są małżeństwem, a ich pieniądze są całkowicie od siebie oddzielone, i żaden z nich nie ma naprawdę dokładnej wiedzy o zarobkach drugiego...

Napisany przez Reibold
Cześć Escorpio! Obawiam się, że Federalny Urząd nie może zmusić partnera do działania, jednak może odmówić udzielenia żądanej pomocy. Chodzi o to, że udzielana jest pomoc tylko osobom potrzebującym wsparcia społecznego. Gdyby w tym procesie skupiono się tylko na jednostce, oszustwo byłoby zbyt łatwe. Z poważaniem Alexander Reibold

Napisany przez 2Escorpio
Reibold pisze: Cześć Escorpio! Obawiam się, że instytucja federalna nie może zmusić partnerki do czegoś, ale może odmówić udzielenia żądanej pomocy. Chodzi o to, że pomoc społeczna jest przeznaczona tylko dla tych, którzy jej potrzebują. A gdyby w tym procesie patrzyło się tylko na jednostkę, oszustwo byłoby zbyt łatwe. Pozdrawiam Alexander Reibold
Hej, Masz rację, i też sądzę, że w takim przypadku urząd nie będzie wypłacał świadczenia, ale jak to wyglądałoby w przypadku podjęcia działań prawnych, nie mam pojęcia. Faktem jest przynajmniej... nie można zmusić obcej osoby, czyli partnera/partnerki do wydania czegoś, i w rezultacie w teorii nie powinno to stwarzać żadnych szkód dla wnioskodawcy. Ponadto taki incydent może również prowadzić do rozstania, to może i nie jest eleganckie, ale zdziwiłbym się, gdyby jeszcze nie doszło do takiej sytuacji. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata