Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jaka jest najlepsza taktyka finansowania własnego domu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

zawsze płaciliśmy czynsz, a nasi rodzice również nie mają własnego domu. Dlatego nikt nie może nam naprawdę doradzić, jak najlepiej postępować i jaką taktykę należy zastosować, aby kupić własne mieszkanie.

Oczywiście bardzo nam zależy, aby wszystko było tak tanie, jak to tylko możliwe. Ponieważ prawdopodobnie istnieje setki różnych możliwości w tej dziedzinie, potrzebujemy rodzaju planu działań dla naszej strategii, abyśmy nie zrobili nic złego i nie zapłacili ostatecznie znacznie więcej, niż jest to konieczne.

Czy ktoś może nam w tym pomóc?

Pozdrowienia, Beo

Napisany przez Blue
Na rynku dostępnych jest wielu niezależnych doradców, zarówno lokalnie, jak i online (np. interhyp), którzy na co dzień zajmują się tym tematem. Warto skorzystać z ich pomocy i porad.

Napisany przez Familienheim
Ruch Rodzin Katolickich to związek interesów właścicieli domów, który oferuje wsparcie.

www.familienheimbewegung.de

Napisany przez Blue

Stowarzyszenie właścicieli domów

Tutaj chodzi o drogę do własnego domu, a nie o kogoś, kto już ma swoje własne domostwo.

Napisany przez Familienheim
@blue. O tak. Zrozumiałem już pytanie. Katolickie Stowarzyszenie Rodzinne oferuje również porady rodzinom w ich drodze do posiadania własności. Odpowiada na pytania takie jak ile domu mogę sobie pozwolić? lub czy w ogóle stać mnie na posiadanie nieruchomości?. Przeprowadzana jest kalkulacja kosztów i pokazywane są sensowne sposoby finansowania - jakie są bez sensu lub nawet ryzykowne, przedstawiane są też przebiegi finansowania. Ponadto udzielane są wskazówki dotyczące nieruchomości...

Napisany przez LasseBurmeister
Cześć Beo,

niestety nie ma ogólnie obowiązującego standardowego rozwiązania dla zakupu domu. Chciałbym jednak podzielić się z Tobą kilkoma wskazówkami.

1. Prawodawca, na przykład bank lub firma ubezpieczeniowa, przedstawi Ci ofertę oprocentowania na Twój plan finansowy. Wysokość oprocentowania zależy od ryzyka, jakie podejmuje bank. Jeśli na przykład wnosisz niewiele lub żadnego kapitału własnego do finansowania, oprocentowanie jest wyższe.

2. Nie przyjmuj pierwszej lepszej oferty, ale porównaj różne propozycje. Niezależni doradcy finansowi porównają dla Ciebie ponad 100 ofert i uwzględnią fundusze pomocowe.

3. Zwróć uwagę na pewność kalkulacji: Wiele banków nadal oferuje tylko 5 lub 10 lat zabezpieczenia oprocentowania. Po 10 latach pozostaje zazwyczaj wiele niesplaconej sumy kredytu. Jeśli po 10 latach oprocentowanie wzrośnie, może to zauważalnie podrożeć. Dlatego dobrze jest wybrać od razu dłuższe zabezpieczenie oprocentowania, na przykład na 15, 20 lub 25 lat. Dłuższe zabezpieczenie oprocentowania kosztuje trochę więcej, ale zapewnia długoterminową pewność kalkulacji.

4. Elastyczność: upewnij się, że masz możliwość dodatkowych wpłat (tak zwane dopłaty) oraz możliwość zmiany rat. Dzięki temu można dostosować raty do aktualnej sytuacji życiowej.

5. Bądź wobec siebie szczery: Upewnij się, że możesz sobie na stałe pozwolić na raty kredytu i dodatkowe koszty związane z nieruchomością. Spróbuj przyzwyczaić się do przyszłych rat, jakbyśmy byli już wynajmującymi, i szczerze odpowiedz sobie, czy długotrwałą obciążenie będziesz w stanie lub chcesz utrzymać.

Mam nadzieję, że ta krótka instrukcja była dla Ciebie pomocna i życzę Ci powodzenia w Twoim planie. Jeśli potrzebujesz pomocy, zapraszam do kontaktu pod numerem (04522) 80 80 800.

Napisany przez Blue
@Familienheim
Obejrzałem już tę stronę i myślę, że jest całkiem dobra. Z twojego pierwszego postu nie można było dostrzec różnorodności strony, ponieważ napisałeś dla właścicieli domów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata