Re: Gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródła informacji dotyczące inwestycji w surowce?
Napisany przez Meyer Anlegerme -
- pn lis 07, 2011 12:32 pm
W moim ostatnim wpisie starałem się przedstawić, na co należy zwracać uwagę podczas zakupu surowców i jakie warunki ramowe są istotne.
Dzisiaj mam coś innego dla Ciebie: dzisiaj zajmuję się pytaniem, gdzie można znaleźć bezpieczne i dobre informacje, jeśli interesuje Cię inwestycja w surowce.
Inwestorzy w sektorze surowców powinni dokładnie się informować, ale w dzisiejszych czasach nie jest to już takie proste. Chcesz na przykład zainwestować w akcje w Ameryce Północnej? Wówczas niezbędne jest posiadanie wystarczającej znajomości języka angielskiego. Wiele firm obecnych w Niemczech udostępnia swoje informacje również w języku niemieckim. Jeśli tak nie jest, zapytaj u firm, czy i kiedy planowana jest taka możliwość. Ogólnie informacje powinny być zawsze łatwo dostępne.
Dla mnie podstawowe informacje są jedynymi godnymi zaufania źródłami. Większość spółek notowanych na giełdach w Ameryce Północnej posiada bardzo bogate własne strony internetowe. Tutaj możesz uzyskać pierwsze informacje. Do informacji podstawowych dojdziesz, gdy skontaktujesz się bezpośrednio z firmą. Wyślij e-mail do firmy - czy zostanie on natychmiastowo i terminowo odpowiedziany? Zadzwoń do firmy. Nie wstydź się, to przecież Twoje pieniądze tam pracują! Wiele firm posiada własną usługę informacyjną. Zapisz się do ich bazy danych, aby być zawsze na bieżąco. Skorzystaj z okazji, aby spotkać zarząd w Niemczech i zdobyć wrażenie. Dlatego właśnie są organizowane wydarzenia z zakresu relacji wartościowych, takie jak Dni Akcjonariuszy, targi surowców i targi inwestorów. W drugim kroku najlepiej zapytaj ekspertów o ich zdanie na temat Twoich akcji. W ten sposób możesz uzupełnić swoje pojęcie. Mogę również polecić rozmowę z konkurencją. Pomaga to szybko porównać Twoje akcje, a kto wie, może również znajdziesz drugą inwestycję.
Poniżej przedstawiam Ci przegląd sensownych i niezawodnych stron internetowych, nie roszcząc sobie pretensji do kompletności.
www.onvista.de: Dokładne dane z wszystkich rynków regionalnych. Za pomocą trzech kliknięć możesz uzyskać przegląd wszystkich miejsc handlowych.
Deutsche Börse we Frankfurcie udostępnia swoje dane dla parkietu i elektronicznego systemu handlu XETRA na swojej stronie internetowej www.exchange.de.
www.boerse-online.de jest bardzo zalecane ze względu na obszerne dane historyczne. Tutaj możesz śledzić kursy akcji dla wszystkich rynków aż do 1.1.1998 roku.
Aby śledzić aktualne informacje o firmach, polecam stronę irw-press.com w języku niemieckim. Strona ta specjalizuje się szczególnie w sektorze surowców.
Największa społeczność online www.wallstreet-online.de to dobre źródło, aby uzyskać przegląd opinii na temat określonej akcji.
Na www.ariva.de znajdziesz kolejną dobrą społeczność online dla drobnych akcjonariuszy. Tutaj możesz dowiedzieć się opinii osób o podobnych poglądach.
W przypadku biuletynów giełdowych odsyłam Ci do strony www.stockdayreport.de eksperta od surowców, Christopha Brüninga. Ukazuje się on 25 razy do roku. Redakcja zawsze jest obecna na wszystkich wydarzeniach w Ameryce Północnej i osobiście odwiedza posiadłości.
Wcześniej wymieniłem dla Ciebie wydarzenia i targi, które mogą być interesujące dla potencjalnych inwestorów. Chciałbym podać Ci kilka propozycji:
www.edelmetallmesse.de to najważniejsze wydarzenie w roku w Monachium. Mieszanka wykładów, sprzedawców metali szlachetnych i spółek notowanych na giełdzie ułatwia każdemu inwestorowi uzyskanie wszechstronnego przeglądu.
Deutsche Rohstoffmesse www.deutsche-rohstoffmesse.de odbywa się dwa razy w roku we Frankfurcie i wyróżnia się swoją specjalistyczną publicznością. Referaty i seminaria są przeznaczone dla zaawansowanych, ale także dla ciekawych kursantów w celu orientacji.
Na www.messe-stuttgart.de/invest zawsze możesz dowiedzieć się o aktualnych trendach i wydarzeniach w parku tematycznym surowców.
Wiosną 2012 roku (marzec) odbędzie się 3. Niemiecka Targi Inwestorów w Frankfurcie www.deutsche-anlegermesse.de. Również tutaj duży obszar poświęcony jest surowcom, a dostawcy są bezpośrednio na miejscu.
Mam nadzieję, że te wskazówki okażą się pomocne. Będzie mi miło otrzymać od Ciebie kilka informacji zwrotnych na temat linków. Dziękuję!