Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawca ma zawsze prawo odliczyć przerwę od czasu pracy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć!

To jest prawdopodobnie stały temat mojego zmartwienia, ale nadal nie mogę się z tego odpowiednio wywiązać. Zadam teraz pytanie tutaj na forum finansowym, ponieważ w końcu ma to coś wspólnego z moją pensją.

Pracuję w dziedzinie, w której nie zawsze mogę zrobić sobie przerwę. Ponadto często pracuję w terenie i towarzyszę ludziom, których nie mogę po prostu zostawić samych. Mimo to, z mojego czasu pracy automatycznie odejmowane są 30 minut przerwy, gdy pracuję dłużej niż 6 godzin. Czy pracodawca może na tym polegać, nawet jeśli faktycznie nie mogłem zrobić sobie prawdziwej przerwy?

Pozdrowienia, Firli90

Napisany przez Naseweis
Cześć,

tak - oto link: ArbZG - Einzelnorm

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez 2Bolitho
Odpowiednie przepisy, pyskaczku. Nic nie mówią o tym, że można czy powinno się. Tak ma być! Bez żadnych ale. Potwierdzone przez każdy sąd pracy.

Jeśli nie bierzesz przerwy, to pracodawca nie powinien odejmować Ci czasu. W końcu wykonałeś pracę. Musisz jednak zrobić sobie przerwę. Twój pracodawca na pewno to potwierdzi. Dlatego nie sugeruj się za bardzo, bo nie robienie przerwy łamie przepisy dotyczące stosunku pracy. To co najmniej ostrzeżenie, być może nawet nagana. W przypadku powtórzenia, może nawet być podstawą do zwolnienia.

Mów konstruktywnie z pracodawcą i/lub radą zakładową. Na pewno istnieją możliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata