Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę poprawić swoją emeryturę poprzez pracę za 400 euro?

Napisany przez ADMCI4
Od czasu trudnego okresu choroby dwa lata temu, mam tylko możliwość pracy na pół etatu (400 euro). Dzięki temu nie mogę liczyć na wysoką emeryturę. Wcześniej pracowałem jako pielęgniarz osób starszych, co również nie należy do najleżej płatnych zawodów. Czy mam możliwość wpłacania składek emerytalnych z tego zatrudnienia na pół etatu? Czy mogę liczyć na jakiekolwiek państwowe wsparcie w tej kwestii? Moja praca jest oficjalna, więc składki są wpłacane w niewielkiej części. Niestety, to jest zdecydowanie za mało....

Napisany przez Rosengarten
Doceniamy, że chcą jeszcze coś zrobić. Szanse na osiągnięcie minimalnej emerytury własnym wysiłkiem są raczej niskie. Jeśli chcą dodatkowo coś zarabiać, to zostanie to zaliczone do minimalnej emerytury. Przykład (model):

Dotychczasowe roszczenie emerytalne: 450,-
Minimalna emerytura wynosi np.: 900,-
Dostają dodatkowe 450,-: 450,-

Emerytura Riester: 120,-
Państwowa renta zmniejsza się o 120,-.

Każdy euro, który teraz dodatkowo płacą, zmniejsza dopłatę państwa. Teraz brakuje im pieniędzy i nie dostaną już więcej euro w przyszłości. Jeśli państwo tak chce, należy postępować zgodnie z zaleceniami. Sprawiedliwość wygląda inaczej.

Napisany przez Geldmann
Nie miałbym w ogóle żadnych obaw co do dodatkowej emerytury przy stałej pracy za 400 €, ponieważ prawdopodobnie nie będę w stanie nic zaoszczędzić. W wieku emerytalnym będą zasiłek dla bezrobotnych oraz mieszkanie, więc też nie jest to do odrzucenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata