Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kiedy można otrzymać dodatek do emerytury z zasiłku socjalnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim.. Mam przybraną mamę w wieku 83 lat. Otrzymuje ona emeryturę od mojego ojca, oraz ma również małą własną emeryturę, ale miesięcznie nie przekracza 940 euro. Z tego musi opłacić samodzielnie 430 euro czynszu. Poza tym nie otrzymuje żadnej pomocy finansowej. Dodatkowo ponosi regularne wysokie koszty wizyt u lekarza oraz leków. Czy nie ma zatem prawa do otrzymania dopłaty z zasiłku socjalnego, obliczając to na przestrzeni roku? Jeśli uwzględnimy wszystkie jej koszty, które nie są żadnym sposobem dofinansowane, mniej zatem niż 743 euro. Gdzie może uzyskać dokładne informacje na ten temat? Leroy

Napisany przez Dasdi1970
Leroy pisze: Dzień dobry wszystkim... Moją macochą jest kobieta w wieku 83 lat. Otrzymuje ona rentę od mojego ojca oraz ma niewielką własną emeryturę, ale miesięcznie nie przekracza kwoty 940 euro. Z tej kwoty musi samodzielnie opłacać 430 euro czynszu. Ponadto nie otrzymuje ona żadnego dodatkowego wsparcia. Dodatkowo ma ona regularne wydatki na wizyty lekarskie i leki. Czy w skali roku nie przysługuje jej zatem prawo do dodatkowego wsparcia w formie tzw. podstawowego świadczenia socjalnego? Jeśli uwzględnimy wszystkie jej koszty, których nie otrzymuje żadnych dopłat, to jej dochód jest zdecydowanie niższy niż 743 euro. Gdzie dokładnie może się o to dopytać? Leroy
Cześć Leroy, choć nie jestem ekspertem ds. pomocy społecznej, mogę Ci powiedzieć, że masz mały błąd myślowy, lub raczej błąd w działaniach związanych z podstawowym świadczeniem socjalnym. Podstawowe świadczenie socjalne obejmuje wszystkie świadczenia od państwa, takie jak dodatek na obiad, czynsz, opłaty dodatkowe itp. Zgodnie z Twoimi informacjami zakładasz, że Twojej macosze powinno pozostać 743 euro na ogólne życie. Byłoby to wspaniale! Może ona jednak zostać zwolniona z opłat za leki, jeśli jej dochód jest poniżej określonego poziomu. Dokładne liczby przedstawią ubezpieczyciele zdrowotni na życzenie. Mam nadzieję, że pomogłem.

Napisany przez Naseweis
Leroy pisze: Dzień dobry wszystkim.. Mam macochę w wieku 83 lat. Otrzymuje ona emeryturę po moim ojcu oraz niewielką własną emeryturę, ale miesięcznie nie przekracza 940 euro. To całkiem niezły dochód dla jednej osoby! Z tego musi ona już sama zapłacić 430 euro czynszu. Dodatkowo nie otrzymuje ona żadnej dopłaty. Zakładam, że wniosek został złożony w urzędzie pomocy mieszkaniowej - prawdopodobnie odmówiono pomocy, ponieważ metraż mieszkania jest za duży. Ewentualnie można rozważyć poszukiwanie mniejszego mieszkania. Leroy
Cześć Leroy, Pozdrowienia, Wścibski

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata