Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy składki dla emerytów w kasie chorych są tańsze?

Napisany przez ADMCI4
Za około dziesięć lat przejdę na emeryturę i już teraz zastanawiam się nad dostępnymi mi wówczas środkami finansowymi. Nie będą one już takie same, więc rozważam, gdzie ewentualnie mogę zaoszczędzić.
W związku z tym naszła mnie myśl, że składki na ubezpieczenie zdrowotne zawsze odnoszą się do życia zawodowego. Czy więc mogą być tańsze, gdy przejdzie się na emeryturę?
Czy pozostaną takie same, ponieważ emeryci perspektywicznie generują dla kas także wyższe koszty?

Napisany przez Naseweis

Za około dziesięć lat przejdę na emeryturę i już teraz zastanawiam się nad dostępnymi mi wówczas środkami finansowymi. Biorę pod uwagę, że nie będą one takie same, dlatego zastanawiam się, gdzie mógłbym ewentualnie zaoszczędzić.
W tym kontekście przyszła mi do głowy myśl, że składki na ubezpieczenie zdrowotne zawsze odnoszą się do okresu aktywności zawodowej. Czy więc może być tak, że stają się one tańsze, gdy przechodzimy na emeryturę?

Poczekaj chwilę - muszę wyjąć moją kryształową kulę....
oh - hm... Więc masz 55 lat, jesteś rozwiedziony, masz 3 nieślubne dzieci, obecnie zarabiasz jako pracownik służb miejskich i płacisz składki na ubezpieczenie zdrowotne do NFZ.

A może pozostaną one na tym samym poziomie, ponieważ emeryci perspektywicznie zwiększają także koszty dla systemu?

Cześć Beznazwana Osobo,

ojej ojej.... nie martw się, gdy przejdziesz na emeryturę, nie będziesz musiał już płacić składek na ubezpieczenie zdrowotne.... za ciebie będą płacić twoje dzieci.

Chociaż lepiej odłóż kryształową kulę z powrotem na półkę!

Mądrolinka

PS: proszę przekazać moje honorarium w wysokości 5,50 € na cele charytatywne!

Napisany przez Geldmann

Cześć Bezpodstawny Pozdrowienia,

O matko.... nie martw się, gdy przejdziesz na emeryturę, nie będziesz musiał już płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne.... będę za Ciebie płacić Twoje dzieci.

Odłóż kryształową kulę z powrotem do szafy!

Naseweis

PS: Proszę przekaż moją opłatę 5,50 € na dobry cel!

W jakiś sposób teraz nie rozumiem twojego komentarza. Skąd wiesz, że autor wątku jest pracownikiem służb miejskich i dlaczego jego dzieci miałby płacić jego składki? Czy masz raczej na myśli, że jego emerytura będzie tak niska, że to urząd będzie ją pokrywał?

Napisany przez Naseweis

Irgendwie nie rozumiem teraz twojego postu. Skąd wnioskujesz, że autor wątku jest ulicznym sprzątaczem i dlaczego jego dzieci miałyby płacić za jego posty? Czy raczej masz na myśli, że jego emerytura będzie tak niska, że urząd ją przejmie?

Cześć Geldmann,

oh... hm ... więc źle zrozumiałem moją kryształową kulę.

no cóż... może możesz dać Rainerowi W. lepszą odpowiedź.
Trzymam za ciebie kciuki...

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Lumo
Czy jesteś ubezpieczony na mocy ustawy czy prywatnie?
PKV: Twoje składki będą nadal rosnąć. Choć stworzony kapitał ma to złagodzić, to składki i tak będą nadal rosły.

ubezpieczenie ustawowe? Płacisz (oraz Twój pracodawca) ustalony procent od wynagrodzenia. Razem np. 15%. Procent ten odnosi się do Twojego wynagrodzenia. To właśnie zasada solidarności. Osoby zarabiające więcej płacą więcej (o ile nie uciekną do PKV).
W emeryturze zapłacisz więc mniej za swoje ubezpieczenie.

Jak dużo? To zależy od dochodu i rozwoju stawki składkowej.

Napisany przez BaMi

Cześć Bezpośredni Gruszu,

Ojej ojej.... nie martw się, gdy przejdziesz na emeryturę, nie będziesz musiał już płacić składki zdrowotnej.... twoje dzieci będą za ciebie płacić.

Schowaj kulę do szafy z powrotem!

Naseweis

PS: proszę, przekaż moją honorarium 5,50 € na cele charytatywne!

Co to za bzdury? Wygląda na to, że nie zrozumiałem żartu...

PKV: Twoje składki będą nadal rosnąć. Chociaż kapitał zgromadzony w czasie ma to złagodzić, składki i tak będą dalej wzrastać.

To nie do końca jest prawda. W dużej mierze zależy to od historii ubezpieczeniowej poszczególnych osób. Jeśli ubezpieczony jest w danej firmie ubezpieczeniowej od dawna, a ta firma kalkuluje rezerwy na starość w sposób konserwatywny, to umowa może nadal pozostawać stosunkowo stabilna.

Więc może być tak albo inaczej...

BaMi

Napisany przez Naseweis

Co to za ser? Wyraźnie nie zrozumiałem tego dowcipu...

nie ma w tym nic dziwnego!

PKV: Twoje składki nadal rosną. Kapitał zgromadzony z czasem powinien to złagodzić, ale składki będą nadal rosły.

To nie jest zupełnie precyzyjne. Bardzo dużo zależy od historii ubezpieczenia indywidualnego. Jeśli NN jest już długo klientem danej firmy ubezpieczeniowej, a ta firma dokonała konserwatywnej kalkulacji rezerw na starość, umowa może nadal stosunkowo stabilnie działać.

Może więc być różnie...

BaMi

Skąd wiesz, że pytający jest w PKV ????

Jeszcze jedno małe ostrzeżenie - jak można komuś udzielić odpowiedzi,
jeśli nie napisał nic o swoim ubezpieczeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata