Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Odpowiedzialność cywilna w życiu zawodowym

Napisany przez Nexion
Cześć, mam następujący problem. Mój pracodawca chce, żebym rozszerzył swoje ubezpieczenie OC prywatne, aby zabezpieczyć się przed szkodami, jakie mi wyrządzi w związku z wykonywaniem moich obowiązków zawodowych. Zaproponował mi ofertę ubezpieczenia, w której zawarty jest następujący zapis: Szkody rzeczowe wobec pracodawcy, współpracowników i innych osób/trzecioludzi w wysokości do 1 500 €. Czy jestem zobowiązany do zaakceptowania tego? Dotychczas zakładałem, że szkody wyrządzone mojemu pracodawcy w firmowej własności są pokrywane przez jego ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, o ile takie istnieje. Nie mam na myśli tu szkód wyrządzonych klientowi, ale na przykład przewrócenia drabiny u klienta, która spowoduje uszkodzenie samochodu służbowego lub upuszczenia towaru, który zostanie uszkodzony przez nieszczęśliwy przypadek. Czy ja lub moje ubezpieczenie OC prywatne musimy za to zapłacić? Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ mojemu pracodawcy zależy na podpisaniu dodatkowej umowy pracy pod presją. Nexion

Napisany przez 2Bolitho
Pytanie dotyczące ubezpieczenia nie jestem w stanie odpowiedzieć. Ale dotyczące prawa pracy tak. On nie może cię zmusić! Jakakolwiek presja to żart. Masz umowę o pracę i to wszystko. Jeśli chce dodać coś dodatkowego lub zmienić, to tylko jeśli oboje (!) się zgodzącie. Zawsze masz czas dokładnie to przemyśleć i w razie potrzeby skonsultować się z zewnętrznym doradcą. Jeśli pracodawca wywiera presję i chce koniecznie coś podpisać, zazwyczaj jest to jednostronne na jego korzyść.

Napisany przez Naseweis
Nexion pisze: Cześć, Mam następujący problem. Mój pracodawca chce, abym rozszerzył swoje ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, aby szkody wyrządzone jemu w ramach wykonywania mojej pracy były nimi objęte. Jako propozycję przedstawił mi ofertę ubezpieczenia, w której zawarty jest następujący zapis: Szkody rzeczowe wobec pracodawcy, współpracowników oraz innych osób trzecich/szkody osobowe wobec innych osób trzecich do wysokości 1 500 Zanim będziemy mogli udzielić odpowiedzi, proszę nas poinformować o swojej działalności zawodowej i o swoim pracodawcy! Czy jestem zobowiązany do tego? Do tej pory zakładałem, że szkody wyrządzone mojemu pracodawcy na własności firmy są objęte jego ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej, jeśli taka istnieje. Nie mówię tutaj o szkodach wyrządzonych klientowi, ale na przykład gdy przestawię drabinę u klienta, ta przewróci się i uszkodzi służbowy samochód lub gdy towar spadnie z powodu nieuwagi i zostanie uszkodzony. Czy ja lub moje ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej musimy za to ponieść koszty? Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ mój pracodawca wywiera na mnie duże naciski i chce, abym podpisał dodatkową umowę o pracę. Nexion
Cześć, Proszę zwrócić uwagę na powyższe pytanie!

Napisany przez Nexion
Firma jest firmą informatyczną z liczbą pracowników poniżej 10.

Napisany przez Naseweis
Nexion pisze: Firma jest firmą informatyczną z mniej niż 10 pracownikami.
Super odpowiedź! a teraz wszyscy wiedzą, jakie masz zajęcie? Wiele możliwości zawodowych przychodzi mi na myśl: Recepcjonistka, pracownik biurowy, sprzątaczka, itd. itd.

Napisany przez Nexion
Jestem tam zatrudniony jako elektronik systemów informatycznych z priorytetową pracą poza siedzibą firmy

Napisany przez Naseweis
Nexion pisze: jestem zatrudniony tam jako technik systemów informatycznych z priorytetową pracą zdalną
Teraz zbliżamy się do sedna sprawy. Teraz zastanawia mnie tylko, jak może ci pomóc ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, które obejmuje: Uszkodzenia mienia pracodawcy, współpracowników i innych osób trzecich/uszkodzenia cielesne w stosunku do innych osób trzecich do 1 500 Tutaj bardziej przydatne byłoby ubezpieczenie od regresu majątkowego, które jednak pracownik firmy nie może zawrzeć. Takie ubezpieczenie powinien mieć jednak ich pracodawca, aby szkody spowodowane błędami w programowaniu oraz obsłudze systemów komputerowych były pokryte. ubezpieczenie prywatne lub firmowe nie obejmuje takich szkód. Pozdrowienia! Naseweis

Napisany przez Nexion
Najpierw dziękuję za odpowiedź. To jest dokładnie to, co też myślałem. Jeśli na przykład przypadkowo zaleję kawą klawiaturę w biurze lub upuszczę komputer podczas rozpakowywania, zakładałem dotychczas, że ubezpieczenie pracodawcy pokryje takie szkody, o ile oczywiście nie zostały celowo spowodowane. Pracownikom powiedziano, że szkody wyrządzone przez pracowników na majątku firmy są pokrywane przez prywatne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Aktualnie zakładam, że mój pracodawca chce zaoszczędzić na odpowiednim ubezpieczeniu i po prostu przerzuca to na pracowników. Nie widzę innej przyczyny tego postępowania. Jak już wspomniałem, mój pracodawca teraz wymaga dowodu, że moje prywatne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej obejmuje następujące punkty: Szkody materialne wobec pracodawcy, współpracowników i innych osób trzecich/szkody osobowe w stosunku do innych osób trzecich Jednak, jak sama nazwa wskazuje, ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej jest dla mnie jako osoby prywatnej i moim zdaniem nie będzie chciało regulować szkód, które tak naprawdę powinno pokryć ubezpieczenie pracodawcy. Jeśli pracodawca go nie ma, to jego pech. Jakie ubezpieczenie musi dokonać pracodawca, aby takie szkody były ubezpieczone?

Napisany przez Naseweis
Hej Nexion, nie jest to złe, jeśli w ubezpieczeniu OC zawarte są szkody rzeczowe wobec pracodawcy, współpracowników lub innych osób trzecich. Jednak mam wrażenie, że Twój pracodawca nie ma pojęcia, jaka kwota w ogóle zostałaby wypłacona. Przykład, który mi właśnie przychodzi do głowy z tego rodzaju ochrony ubezpieczeniowej: ubezpieczona osoba zrzuca na ziemię wspólnie używaną kawiarę kolegi. W przypadku przedsiębiorstwa informatycznego w większości przypadków powodowane są szkody majątkowe, a nie rzeczowe lub osobowe. np. poprzez błąd techniczny rutyna programu działa nieprawidłowo W wyniku tego kwota do zapłaty w każdej operacji jest o 1,50 € za mała. Przy 100 000 operacjach miesięcznie kwota ta wynosi 150 000 €, którą klient wystawia w fakturze Twojemu pracodawcy. Pozdrowienia! Dociekliwy PS: Pracodawca powinien w każdym przypadku posiadać ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej firmy, a także ubezpieczenie regresu majątkowego.

Napisany przez 2Bolitho
Nexion pisze: Jeśli np. przypadkowo rozleję kawę na klawiaturę w biurze lub upuszczę komputer podczas rozpakowywania...
nie ponosisz odpowiedzialności! W związku z tym Twój ubezpieczyciel też. To część ryzyka zawodowego. Odpowiedzialność pracownika ? Wikipedia

Napisany przez Nexion
Na stronie Wikipedia znalazłem ładne słowo na ten problem: wewnętrznej rekompensaty strat i ta rekompensata powinna być poniesiona przez pracownika. @Naseweis jak już wspomniano, szkody w przypadku rutyny programistycznej są podobno objęte ochroną. Pracodawca podaje przykład, gdzie drabina przewraca się na dziedzińcu firmy i spada na samochód firmowy. @Bolitho Co do odpowiedzialności pracownika, to już czytałem. Biorąc pod uwagę ogólną niedbalącą lekkość założenie, to dla mnie oznacza, że nie muszę ponosić odpowiedzialności, jeśli upuszczę z rąk kamerę wideo i ją uszkodzę albo drabina na wysokości 7 metrów się przewróci, czego skutkiem będzie uszkodzenie samochodu firmowego.

Napisany przez Naseweis
Nexion pisze: Pracodawca podaje jako przykład drabinę, która przewraca się na podwórku firmy i spada na samochód firmowy.
Ten przykład jest świetny - tylko tutaj ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie pomoże! Tylko teraz zastanawiam się, co ma do rzeczy elektrotechnik komputerowy z drabinami na podwórku firmy. Pozdrowienia, Wtrącanina

Napisany przez 2Bolitho
Nexion pisze: @Bolitho To z zobowiązaniami pracowniczymi już czytałem. Ponieważ generalnie zakładam lekką nieostrożność, oznacza to, że nie jestem odpowiedzialny, jeśli kamera wideo wypadnie mi z ręki i się zepsuje albo drabina 7 metrowa przewróci się podczas pionowego przenoszenia i uszkodzi firmowy samochód.
Tak to widzę. Prawdopodobnie istnieje wiele orzeczeń dotyczących prawa pracy na ten temat.

Napisany przez TorstenM
Czy twój pracodawca kiedykolwiek myślał o polisie OC firmy? Wiem trochę tylko o obszarze IT. Ale ważne jest, że gdy jest się zatrudnionym, pracodawca ponosi odpowiedzialność. Zazwyczaj, jeśli nie działa się umyślnie, pracododawca zazwyczaj pomaga finansowo. Nawet jeśli sytuacja, w której został zadany szkoda finansowa klientowi, nie jest miła, to nie jest to osobista ruina finansowa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata