Re: S- Vorsorge Plus dlaczego zawsze obniżają podstawową stopę procentową?
Napisany przez micheldeutscher -
- ndz lis 13, 2011 8:39 pm
Dobry wieczór,
W 2003 roku podpisałem umowę na Fundusz Emerytalny Riester w Sparkasse.
Oprocentowanie podstawowe wynosiło wówczas 4%.
Obecnie, w 2011 roku, oprocentowanie podstawowe wynosi 1,84%, a bonusowe 0,25%, co daje łącznie 2,09%.
Oprocentowanie zostało zmniejszone o 2,16%.
Później, od 11., 20. i 31. roku oszczędzania, otrzymam nieco dodatkowego oprocentowania, ale maksymalnie 0,75%.
Otrzymuję coroczne dopłaty państwowe, a umowa nie kosztuje mnie nic (?). Jednakże mogę otrzymać 2% oprocentowanie na rachunkach oszczędnościowych, a nawet łatwo dostępne są oprocentowania na poziomie 3%.
Czy oprocentowanie podstawowe może jeszcze wzrosnąć, dlaczego więc obniżają to oprocentowanie?
Pozdrowienia, Niemiec Michel
W 2003 roku podpisałem umowę na Fundusz Emerytalny Riester w Sparkasse.
Oprocentowanie podstawowe wynosiło wówczas 4%.
Obecnie, w 2011 roku, oprocentowanie podstawowe wynosi 1,84%, a bonusowe 0,25%, co daje łącznie 2,09%.
Oprocentowanie zostało zmniejszone o 2,16%.
Później, od 11., 20. i 31. roku oszczędzania, otrzymam nieco dodatkowego oprocentowania, ale maksymalnie 0,75%.
Otrzymuję coroczne dopłaty państwowe, a umowa nie kosztuje mnie nic (?). Jednakże mogę otrzymać 2% oprocentowanie na rachunkach oszczędnościowych, a nawet łatwo dostępne są oprocentowania na poziomie 3%.
Czy oprocentowanie podstawowe może jeszcze wzrosnąć, dlaczego więc obniżają to oprocentowanie?
Pozdrowienia, Niemiec Michel