Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę ubezpieczyć się samodzielnie za 400 euro?

Napisany przez ADMCI4
Od narodzin mojego drugiego dziecka nie pracuję już w dużej skali. Teraz jednak, na nowy rok szkolny, podjęłam pracę za 400 euro w szkole mojego syna. Ponieważ mój mąż przekroczył obowiązującą górną granicę składki na ubezpieczenie zdrowotne i musi być ubezpieczony dobrowolnie, nie możemy już być w ubezpieczeniu rodzinnym. Chętnie chciałabym ponownie być samodzielnie ubezpieczona zdrowotnie i mieć możliwość ubezpieczenia dzieci także pod moim ubezpieczeniem. Czy istnieje taka możliwość przy pracy za 400 euro? Jakie inne alternatywy istnieją?

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć, spróbuję udzielić tutaj odpowiedzi, ale potrzebuję kilku informacji wstępnych, żeby móc wyjść z odpowiednich założeń: - Twój mąż obecnie jest ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym i zarabia teraz powyżej JAEG (rocznej granicy wynagrodzenia)? - dotychczas Ty i dzieci byliście ubezpieczeni bezpłatnie razem z nim? - czy ktoś (przypuszczalnie agent ubezpieczeniowy?) powiedział Ci, że Twój mąż powinien teraz się dobrowolnie=prywatnie ubezpieczyć? Uważaj na pułapkę! Dopóki Twój mąż jest ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (bez znaczenia czy zarabia powyżej czy poniżej JAEG), Ty i dzieci macie prawo do bezpłatnego ubezpieczenia rodzinengo/miesznego, czyli Wy trzej jesteście ubezpieczeni razem z mężem w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Nawet Twój 400.- euroowy etat nie zmienia tego faktu! Jeśli Twój mąż przekroczy JAEG, to nie ma to na to żadnego wpływu, ubezpieczenie zdrowotne męża pozostaje w zasadzie niezmienione (jest trochę inaczej rozliczane przez pracodawcę, ale nie powinno Ci to przeszkadzać). Przekroczenie JAEG nie zmienia więc dotychczasowego stanu rzeczy. Jednakże jeśli Twój mąż zdecyduje się na prywatne ubezpieczenie (co ma prawo zrobić po przekroczeniu JAEG jako dobrowolnie ubezpieczony) - to powyższe zmienia się drastycznie: Prawo do bezpłatnego ubezpieczenia rodzinengo/miesznego zarówno dla Ciebie, jak i dla dzieci, przestaje obowiązywać w momencie, gdy (w uproszczeniu) Twój mąż zacznie zarabiać powyżej JAEG i NIE będzie członkiem publicznej kasy ubezpieczeniowej. Najlepiej ponownie porozmawiaj o tym dokładniej z kasą Twojego męża! Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez Reibold
Cześć! Mam jeszcze małe uzupełnienie: Jeśli Twój mąż dobrowolnie przechodzi do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, możesz samemu ubezpieczyć się w publicznym systemie zdrowotnym. Jednakże, prawo do ubezpieczenia rodziną twoich dzieci nie zostanie wtedy przywrócone. Dodatkowo, Twój składka nie będzie już obliczana od dochodu do 400 €, który otrzymujesz, ale od połowy dochodu twojego męża do granicy określającej składki. W rezultacie, Twoje ubezpieczenie, razem z ubezpieczeniem opieki zdrowotnej, wynosiłoby około 310 € miesięcznie. Oczywiście, istnieje możliwość przeniesienia Ciebie i dzieci również do prywatnego ubezpieczenia. Jednakże, z reguły nie jest to tańsza opcja! Jeśli zależy Ci przede wszystkim na składce, twój mąż powinien pozostać w publicznym systemie zdrowotnym, a wy wszyscy bylibyście bezpłatnie z nim ubezpieczeni. Bądź spróbuj zwiększyć swoje zarobki, aby przekroczyć limit 400 €. Wtedy musiałabyś być ubezpieczona obowiązkowo, a składka byłaby naliczana od twojego dochodu. Przejście do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego miałoby tę zaletę, że możesz wybrać pakiet usług, który zostałby zapisany w umowie. Jednakże w sytuacji rodzinnej musiałoby Ci na tym bardzo zależeć! Pozdrawiam Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć, tutaj muszę złożyć sprzeciw. Konstelacja w przypadku prywatnego ubezpieczenia mężczyzny wyglądałaby następująco: Mężczyzna - powyżej JAEG - ubezpieczony prywatnie Kobieta - poniżej JAEG - ubezpieczona na zasadach ustawowych W tym przypadku NIE MA prawa do bezpłatnego ubezpieczenia dzieci w GKV matki, lecz dzieci muszą być ubezpieczone osobno (również PKV lub podlegające obowiązkowej składce w GKV) Poniżej znajduje się grafika z mojego wpisu na BLOGU na ten temat. Mam nadzieję, że to trochę bardziej ułatwi zrozumienie.

Napisany przez Reibold
Cześć Panie Wolnitza! Masz rację, byłem w błędzie! Właśnie zmieniłem tekst. Ponieważ obydwoje są małżeństwem, dzieci powinny przenieść się w świat prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego razem z ojcem lub również wnosić własny wkład do ubezpieczenia zdrowotnego ogólnego. Pozdrawiam Alexander Reibold

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata