Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Utopia czy realne?!

Napisany przez Traum_vom_Hof
Życzę miłego wieczoru i cieszę się z uczciwych porad! Ja i moja partnerka znaleźliśmy piękną posiadłość w Szlezwiku-Holsztynie (choć nie zwiedziliśmy jej ani nie rozmawialiśmy z pośrednikiem!). Kosztuje ona dumne 275 000 euro! Jest z 1900 roku i nadal jest ogrzewana węglem. Moja przyjaciółka zostanie nauczycielką i na początku wiosny zarobi około 900 euro podczas 1,5-letniego stażu. Moje średnie wynagrodzenie netto wynosi około 2500 euro. Mam niestety negatywny wpis w rejestrze dłużników (dawne zadłużenie wynosiło około 2000 euro i zostało spłacone w lipcu 2009 roku)... Teraz w lipcu 2012 roku zostanie w końcu usunięty! Mój obecny wynik w rejestrze BIK wynosi 77,60% i rośnie dynamicznie. Dodatkowo nie posiadamy żadnego własnego kapitału! Mamy pomysł, aby wynająć nieruchomość na 2-5 lat, a następnie zgłosić własne potrzeby. Widzę w tym szansę na sfinansowanie tego (dla nas absolutnego) domu marzeń. Jak realistyczny jest więc nasz marzenie? Wiem, że brakujący kapitał własny i jeszcze negatywny wpis w rejestrze BIK na pewno nie ułatwiają sytuacji! Bardzo chętnie przyjąłbym szczere opinie zwrotne! Z poważaniem, Mathias P.S.: Nieruchomość ma potencjał rozbudowy/powierzchnię użytkową około 370 m²... którą w przyszłości planuje się wykorzystać i wynająć! Dach pokryty strzechą został całkowicie wymieniony 13 lat temu.

Napisany przez Lumo
Hej! Możesz po prostu złożyć wniosek o finansowanie. Możesz to zrobić w lokalnym banku lub nawet online, na przykład na stronie interhyp lub innej porównywarki ofert kredytowych. Tam mogą Ci również udzielić wstępnej oceny telefonicznie. Jednakże będziesz miał problemy we wszystkich bankach, które sprawdzają Twoją historię kredytową w Schufa. Niektóre banki używają swoich własnych statystyk dotyczących ryzyka niewypłacalności (ponieważ Schufa pobiera opłaty za zapytania instytucjonalne). W tych bankach Twoja sytuacja wyglądałaby lepiej. (Dlatego zaleca się skorzystanie z dużej, niezależnej porównywarki ofert kredytowych) Twój wynik w Schufa jest mocno uszkodzony przez negatywny wpis. Nawet jeśli otrzymasz ofertę finansowania (jak już wspomniałem, u banku, który polega na informacjach z Schufy), warunki dla Ciebie będą niekorzystne. Trudno oszacować, jakie będą stopy procentowe za 2 lata. Jednak Wasza pozycja negocjacyjna znacząco poprawi się (dzięki stabilnym dochodom Twojej dziewczyny z pracy na etacie, a także być może jej statusowi urzędniczemu, oraz dzięki wyższemu wynikowi w Schufa). Możesz złożyć zapytanie bez zobowiązań, ale jeśli cokolwiek dostaniesz, to pewnie warunki będą dla Ciebie niekorzystne. Lepiej poczekać. Ponadto na pewno będziecie potrzebować kapitału na remonty. Jako wskazówka: Zawsze warto sprawdzić także w KfW i banku inwestycyjnym oferty kredytów. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Traum_vom_Hof, jestem przekonany, że niemożliwe jest przedstawienie finansowania, dlatego nie polecam podejmowania tego rodzaju zapytania. - Wynajem (kryteria dla inwestorów kapitałowych) - negatywna historia kredytowa (Bank von Essen może być rozważany, ale nieruchomość musi być głównie używana przez nich samych) - brak wkładu własnego - suma inwestycji w stosunku do dochodu - oceniam tylko twój, ponieważ dochód twojej żony nie jest jeszcze stabilny (prawdopodobnie nie ma jeszcze stałej umowy) ...niestety jest zbyt wiele parametrów, które nie są w porządku. Innymi słowy, spośród 6 filarów muszą być spełnione 4, co niestety w twoim przypadku nie jest nawet w przybliżeniu spełnione!

Napisany przez GeorgPuetz
Cześć, tak jak już napisali Lumo i noelmaxim, nie znam żadnego sponsora, który sfinansowałby ten projekt. Na liście jest zbyt wiele negatywnych punktów. Poza tym kwota pożyczki w stosunku do twoich dochodów nie jest odpowiednia. A wynajem również może się zatrzymać. Wasze miesięczne obciążenie byłoby przynajmniej maksymalne albo nawet wyższe. Wniosek: Nie róbcie tego sobie! Pozdrowienia, Georg Pütz info@esel-streck-dich.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata