Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje WohnRiester dla młodych ludzi?

Napisany przez membersound
Cześć,

Czy jest tutaj ktoś, kto miałby doświadczenie zalecające inwestowanie w WohnRiester lub odradzające to?
Sytuacja: mam 26 lat, jestem jeszcze studentem. Moja partnerka właśnie jest w fazie poszukiwania pracy. Planujemy mieć 1-2 dzieci.
Posiadanie nieruchomości w jakiejkolwiek formie (mieszkanie, bliźniak...) to nasz definitywny cel.
Jak dotąd nie posiadamy znacznych środków własnych.

Teraz zastanawiamy się, czy zacząć inwestować w WohnRiester.
A może lepiej zaczekać, aż będą mieliśmy konkretne plany (za 5-10 lat) i wtedy otworzyć konto oszczędnościowe mieszkaniowe?
Czy może teraz przez kilka lat oszczędzać środki własne (zamiast inwestować je w programy jak Riester) i potem zobaczyć co dalej?

A może Riester-Bausparen jest lepszą opcją? Tam można uwzględnić również np. środki z programu VL pracodawcy, czego nie można zrobić w przypadku WohnRiester (popraw mnie jeśli się mylę)?

Z drugiej strony zastanawiamy się również, czy oszczędzanie poprzez Riestern w ogóle jest dla nas odpowiednie. Ponieważ ogranicza to dostępność środków oraz decyzje dotyczące zakupionej nieruchomości.
A teraz (ale prawdopodobnie również za 5-10 lat) nie możemy przewidzieć, jak potoczy się nasza kariera zawodowa, zwłaszcza jeśli chodzi o zmianę miejsca pracy.

Dziękujemy za każdy komentarz!

Napisany przez C. Andreas

Cześć,

Czy jest tu ktoś, kto miałby doświadczenie zalecające lub odradzające korzystanie z WohnRiester?
Sytuacja: Mam 26 lat, nadal jestem studentem. Moja partnerka jest obecnie w fazie poszukiwania pracy. Planujemy mieć 1-2 dzieci. Posiadanie nieruchomości w jakiejkolwiek formie (mieszkanie, bliźniak...) jest naszym ostatecznym celem. Do tej pory nie posiadamy znaczącego kapitału własnego.

Teraz zastanawiamy się, czy zacząć inwestować w WohnRiester.
A może lepiej poczekać, aż będziemy mieć konkretne plany (za 5-10 lat) i wtedy podpisać umowę oszczędnościową na budowę domu?
A może należy teraz przez kilka lat oszczędzać kapitał własny (zamiast inwestować tę kwotę w umowy typu Riester) i wtedy zobaczyć, co dalej?

A może Riester-Bausparen jest lepszym rozwiązaniem? Tam można uwzględnić także np. środki VL od pracodawcy, czego nie można zrobić w przypadku WohnRiester (poprawcie mnie, jeśli się mylę).

Z drugiej strony zastanawiamy się, czy Riester w ogóle jest odpowiedni dla nas. Ponieważ przez to już teraz jesteśmy ograniczeni, jeśli chodzi o dostęp do pieniędzy oraz nieruchomości, którą kupujemy. A my teraz (ale prawdopodobnie również za 5-10 lat) nie możemy przewidzieć, jaka będzie nasza ścieżka zawodowa, zwłaszcza jeśli chodzi o zmianę pracy.

Dziękuję za każdy komentarz!

Cześć,

Można również przekazać środki z VL na Wohn Riester. VL zostanie wtedy przekształcone w AVWL. Jednak nie wszystkie kasy oszczędnościowo-kredytowe to realizują.

Ogólnie rzecz biorąc, Wohn Riester jest dobrą opcją, gdy:

a. Płacisz podatki, najlepiej już kilka set złotych co miesiąc
b. Nie płacisz podatków, a jednocześnie otrzymujesz dużo wsparcia finansowego

oraz c. Na pewno płacisz składki do ubezpieczenia emerytalnego, co oczywiście w chwili obecnej, jako student, na co wygląda, że jeszcze nie jest spełnione.
Z tego wynika, że nie możesz jeszcze korzystać z Riestera.

Napisany przez membersound
Dziękuję za pierwszą ocenę.

Zapomniałem wspomnieć, że pracuję jako student na pół etatu, więc również płacę składki na emeryturę (i byłbym uprawniony do ulgi).

W ciągu ostatnich kilku dni dużo czytałem i obecnie sądzę, że plan oszczędnościowy Riester oferowany przez bank może być właściwym rozwiązaniem.

Jednakże nie udało mi się jeszcze dowiedzieć, jak traktowany jest zakup nieruchomości: czy na przykład można nadal osiągać korzyści z Riester z planu oszczędnościowego banku i bezpośrednio spłacać nimi kredyt.
Czy konieczne jest najpierw przekształcenie planu oszczędnościowego banku na plan mieszkalny Riester?
Czy kredyt może być dowolny, czy musi on pochodzić z kasy oszczędnościowo-budowlanej...?

Napisany przez obelix
Cześć, z każdej umowy Riester można również wypłacić środki przeznaczone na emeryturę na budowę lub zakup własnego mieszkania do użytku własnego. Przeczytaj dokładnie warunki i zasady.Należy pamiętać, że ta wypłata w wieku emerytalnym podlega opodatkowaniu. Ale w zamian za to oszczędzasz na czynszu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata