Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy warto inwestować składki emerytalne w Riester?

Napisany przez Uwe
Witaj,

zarówno moja żona, jak i ja płacimy składki emerytalne u naszych pracodawców (obowiązkowa składka pracownika i udział pracodawcy).
Ponieważ zbliża się kontynuacja finansowania naszego domu (minęło 10 lat od czasu wiążących nas zobowiązań), zastanawialiśmy się, czy te składki (pracownika i pracodawcy) nie lepiej byłoby zainwestować w odsetki i spłatę naszego domu (Riester na cele mieszkaniowe).
Mamy po 49 lat i wciąż mieszkają w domu z pięciorgiem dzieci (trójka z nich jest już dorosła). Możemy więc skorzystać z dotacji Riester.
Naszym pytaniem jest, czy składki obowiązkowe można zawiesić, aby przeznaczyć je na równorzędną zamianę w ramach tego samego funduszu, która następnie zostanie oprocentowana. Czy istnieją tutaj przepisy ustawowe i/lub orzeczenia sądowe?
Kto ma doświadczenie w tej kwestii?

Pozdrowienia,
Uwe

Napisany przez Naseweis
Cześć Uwe,

przypuszczalnie chodzi o 2 umowy ubezpieczenia grupowego.

W obu umowach pracodawca jest wymieniony jako ubezpieczający.

Możesz wprawdzie zawiesić swoją własną umowę bezpłatnie.
Wypłata jest możliwa najwcześniej w 60. roku życia.

Decyzję o pracodawczym finansowaniu BAV podejmuje wyłącznie pracodawca.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Uwe
To nie są umowy, ale świadczenia emerytalne związane z taryfami (stąd obowiązkowe składki). Po wypłacie nawet nie pytałem o to, tylko o zmianę na Wohnriester w celu spłaty naszej nieruchomości.

Pozdrawiam
Uwe

Napisany przez Naseweis

Nie chodzi o umowy, lecz o emerytury korporacyjne oparte na taryfach (stąd obowiązkowe składki).
Nie pytałem nawet o wypłatę, tylko o zmianę na Wohnriester w celu spłaty naszej własności.

Pozdrawiam
Uwe

Konwersja na Wohnriester nie jest możliwa!

Tutaj mamy do czynienia z dwoma zupełnie różnymi konstrukcjami podatkowymi!

Napisany przez Uwe
Tutaj mamy 2 zupełnie różne odmiany podatkowe!

Tak naprawdę nie, ponieważ oba modele są zwolnione od podatku.
Ponadto nie pytałem o przekształcenie, ponieważ świadczenia emerytalne pracownicze powinny tylko być zawieszone, a składki pracownika powinny być przekazywane na (dobrowolne!) przekształcenie wynagrodzenia. W przypadku tego ostatniego mogę wybrać, w jaki sposób środki będą inwestowane.

Pozdrawiam
Uwe

Napisany przez sabine75
Być może nie rozumiem czegoś, ale przekształcenie wynagrodzenia i Riester to dwie zupełnie różne rzeczy. Moim zdaniem niemożliwe jest przekształcenie wynagrodzenia w umowę Riester.

Napisany przez Uwe

Być może źle zrozumiałem, ale konwersja wynagrodzenia i Riester to zupełnie inne buty. Konwersja wynagrodzenia, która następnie jest przekazywana do umowy Riestera, moim zdaniem nie jest możliwa.

Faktycznie masz rację, źle się wyraziłem. Część pracownicza powinna zostać przekierowana na promocję Riester i wpłaty na emeryturę firmową zostaną zawieszone. Zrezygnowałbym z tego wkładu pracowniczego.
W międzyczasie kilka dodatkowych kas ma tę możliwość w programie.
Chodzi mi więc przede wszystkim o zawieszenie.

Pozdrawiam
Uwe

Napisany przez Naseweis

Masz zasadniczo rację, źle się wyraziłem. Część pracownicza powinna być przekierowana do wsparcia Riester, a płatności na rzecz emerytury firmowej powinny zostać zawieszone. Zrezygnowałbym z części pracowniczej.

Każda BAV może zostać zawieszona na czas nieokreślony - wypłata możliwa jest najwcześniej po ukończeniu 60. roku życia.

W międzyczasie wiele funduszy dodatkowych wprowadziło tę możliwość do swoich programów.
Więc chodzi mi głównie o zawieszenie.

Pozdrowienia
Uwe

Co zostanie zrobić z uwolnioną składką pracowniczą, można dowolnie zdecydować. Ta składka może być wtedy wpłacona do umowy Riester. Ale podatek i składki ZUS (wynagrodzenie) muszą być wtedy w pełni opłacone.

Napisany przez isar11
Dokładnie na tym stwierdzeniu opiera się właściwie pytanie wyjściowe. Wpłaty mogą pozostać nietknięte. Co zostanie z pieniędzmi, które wówczas będą dostępne, zależy od decyzji osoby odpowiedzialnej za oszczędzanie.

Napisany przez Rosengarten
ehm, na czym dokładnie polega ta korzyść? Wynagrodzenie brutto wzrasta, składki społeczne i dochód podlegający opodatkowaniu powodują, że własna składka netto jest niższa (zazwyczaj... możliwe tylko przy dokładnych liczbach). Aby uzyskać tę samą sumę, trzeba zrezygnować z większej ilości pieniędzy... i udział pracodawcy również znika. Warto więc wcześniej dokładnie obliczyć. Można ustawić BAV tak, aby uzyskać tę samą kwotę netto (nie rezygnuje się z udziału pracodawcy). Czyli zachowuje się BAV (chociaż w mniejszym stopniu) i można dodatkowo skorzystać z Riester. Bez dokładnych liczb nie można udzielić dobrej porady. Czy coś źle zrozumiałem?

Napisany przez Naseweis
Cześć Rosengarten,

Masz absolutną rację. Ja również nie rozumiem sensu zmian Uwea.

Pozdrowienia, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata