Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Provinzial Ubezpieczenia Emerytalne

Napisany przez Sonicx
Cześć,

jestem trochę zdezorientowany. Dostałem pismo, jak co roku, od mojego prywatnego funduszu emerytalnego. Postanowiłem sprawdzić i zauważyłem następującą rzecz:

Założony 01.11.2003

Płacę miesięcznie 42 € (dostosowuje się)

Według moich obliczeń wpłacę około 19,656 € do momentu wypłaty emerytury.

Według funduszu emerytalnego otrzymam emeryturę w wysokości 190,60 €. Ale tylko gwarantowane przez 5 lat. Wierzę tylko w te 5 lat, potem nie ma nic. Co daje w sumie 11,793 €...

Czy coś przeoczyłem? Zanotowałem dużą stratę...

Napisany przez sabine75
Cześć sonicz,
czy mogło chodzić o gwarantowany okres rentowy? Oznacza to, że w przypadku śmierci beneficjenta od dnia rozpoczęcia emerytury beneficjent otrzymuje płatność emerytury przez określony okres czasu (w Twoim przypadku 5 lat). Na przykład, jeśli zmarłbyś po 2 latach, beneficjent nadal otrzymywałby płatność emerytury przez kolejne 3 lata. Następnie faktycznie nic..

Napisany przez Sonicx
Tak, tutaj jest okres gwarancji emerytalnej. Niestety, nigdzie nie ma wyjaśnienia. Czyli widocznie źle to zrozumiałem?

Do tej pory wpłaciłem 4032,00 €, a moja obecna wartość wykupu po 8 latach wynosi 2675,00 €.

Nigdy więcej nie dam się na to nabrać. Skandaliczne. Ale to się dzieje, gdy się jest niewystarczająco poinformowanym.

Gdy minie 12 lat, można również wypłacić ubezpieczenie wolne od podatku, mam nadzieję, że do tego czasu odzyskam to, co wpłaciłem.

Napisany przez Naseweis

Do tej pory wpłaciłem 4032,00 €, a obecna wartość wykupu po 8 latach wynosi 2675,00 €.

Czy to naprawdę prawda, że od samego początku płaciłeś co miesiąc 42 €??

Czy nie mogło być tak, że pierwsza składka miesięczna była znacznie niższa, a przez roczną dynamikę składka wzrosła.

Wtedy twoja uwaga w pierwszym tekście byłaby bardziej odpowiednia!

Płacę co miesiąc 42 € (dostosowuje się)

Napisany przez Sonicx
Tak, Naseweis. Dynamika jest oczywiście uwzględniona, dlatego jest to oszacowanie na oko.

W jakim wieku powinna przynajmniej zacząć się pewna równowaga? Czy istnieje coś takiego jak średnia?

Napisany przez Dasdi1970

Ja, Naseweis. Dynamika jest oczywiście zawarta, więc jest to rachunek dla krowy mlecznej.

W którym wieku powinien jednak przynajmniej pojawić się pewien zrównoważony stan? Czy istnieje tam coś takiego jak średnia?

Jest to uzależnione od wielu czynników, takich jak wskaźnik kosztów ubezpieczyciela lub ewentualne dodatkowe ubezpieczenia, takie jak ochrona na wypadek śmierci lub zwolnienie od opłacania składek w razie niezdolności do pracy.

Moja (optymistyczna) prognoza (odnosi się do wartości z przeszłości i obecnej katastrofalnej sytuacji dochodowej ubezpieczycieli):

Za 10 lat wartość wykupu twojej polisy odpowiadać będzie sumie wpłaconych składek do tego czasu. Możesz to jednak również odczytać samodzielnie z tabeli wartości wykupu twojej polisy, musisz tylko trochę pooglądać.

Czy to może być twoja inwestycja na emeryturę, to już musisz sam zdecydować!

Napisany przez sabine75
Wielu czynników zależy, taka jak wskaźnik kosztów ubezpieczyciela lub ewentualne dodatkowe ubezpieczenia, takie jak ochrona w przypadku śmierci lub zwolnienie z obowiązku opłacania składek z tytułu ubezpieczenia rentowego. Tutaj jestem z Tobą, wyjaśnione w sposób prosty i zrozumiały. Rzucam jeszcze osiągnięcia inwestycyjne ubezpieczyciela. Moja (optymistyczna) prognoza (opiera się na wartościach historycznych i aktualnie katastrofalnej sytuacji dochodowej ubezpieczyciela): Za 10 lat wartość wykupu będzie równa składkom wtedy wpłaconym. Jednakże sam możesz to odczytać z tabeli wartości wykupu swojej polisy, musisz tylko trochę poszperać. Tutaj jest już nieco mniej wiadomo. Na co odnoszą się wartości historyczne? Jak długo analizowano te wartości? Co do katastroficznej sytuacji dochodowej ubezpieczycieli, cóż.. Z pewnością oprocentowanie było kiedyś wyższe. Ubezpieczyciele również cierpią z powodu swojej zazwyczaj konserwatywnej polityki inwestycyjnej (którą muszą prowadzić w dużej mierze, aby móc pokryć koszty związane z wykupem) oraz aktualnych ryzyk związanych z niewypłacalnością rzekomo bezpiecznych obligacji państwowych. Jednakże napisz mi, jakie inwestycje obecnie mają się inaczej? Poza kruszcami szlachetnymi? Niemniej jednak stwierdzenie, że wartość wykupu w wielu przypadkach po zaledwie 10 (lub 9, albo czasami 12) latach zbliża się do wpłaconych składek, uważam za całkowicie w porządku. Wynika to z nienawidzonych metodyk związanych z kosztami wykupu takich starych umów.

Napisany przez Sonicx
Tak, ubezpieczenie na wypadek śmierci zmniejsza zwrot z inwestycji. To również jest uwzględnione. To na pewno nie jest dobry sposób inwestycji na przyszłość, ale moje fundusze również nie radzą sobie lepiej w tej chwili, a lokata terminowa też nie jest zbyt atrakcyjna. Wydaje mi się, że poczekam, aż osiągnę wynik około zera, wypłacę to bez podatku i zobaczę, jakie możliwości wtedy się pojawią.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata