Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie samochodu nie przestrzega składki.

Napisany przez espada
Hallo, jestem nowy i mam problem z moim nowym ubezpieczeniem samochodowym.
Chcę zmienić na 30.11. i znalazłem tańsze ubezpieczenie. Zgłosiłem wniosek, wszystko super. Przed przesłaniem podpisanego wniosku otrzymałem ulotkę tej samej firmy z dokładnie tą samą ofertą z adnotacją: obowiązuje tylko do 30.11.2011, rozpoczęcie ubezpieczenia od 1.1.2012. Więc natychmiast poszedłem na pocztę 10.11.
15.11. dostałem list od firmy ubezpieczeniowej z nowym wnioskiem i z ubolewaniem, że ubezpieczenie niestety będzie droższe o 30,00 € od 1.1.2012. I miałem zadzwonić za darmo, aby mi to wyjaśnili. Zadzwoniłem: nikt nie mógł mi wyjaśnić. Miałem zadowolić się nowym wnioskiem i składką, oryginalny wniosek nie obowiązywał!
Teraz moje pytanie: czy można coś z tym zrobić? Czy firma ubezpieczeniowa może po prostu zignorować wniosek, który potwierdziła dodatkową ofertą? Czy mogę nalegać na pierwotny wniosek? Który, przy okazji, zeskanowałem z ulotki na moim laptopie jako dowód.

Napisany przez Naseweis

Cześć, jestem nowy i mam problem z moim nowym ubezpieczeniem samochodowym.
Chcę zmienić na 30.11.

to nie powinno być możliwe, ponieważ poprzednia umowa prawdopodobnie kończy się 01.01.2012!

Przypuszczam, że chodzi tutaj o ofertę online?

Jaki termin rozpoczęcia umowy wpisałeś w wniosku?

i szukałem i znalazłem tańsze ubezpieczenie. Wniosek przyszedł, wszystko super. Zanim odesłałem podpisany wniosek, dostałem ulotkę tego ubezpieczenia z dokładnie tą samą ofertą i adnotacją: obowiązuje tylko do 30.11.2011, ubezpieczenie zaczyna obowiązywać od 1.1.2012. Więc natychmiast na pocztę 10.11.
15.11. dostaję list od ubezpieczenia z nowym wnioskiem i informacją, że ubezpieczenie będzie niestety droższe o € 30,00 od 1.1.2012. I mam zadzwonić bezpłatnie, żeby mi to wyjaśnili. Zadzwoniłem: nikt nie mógł mi tego wyjaśnić. Mam zgodzić się z nowym wnioskiem i składką, oryginalny nie obowiązuje!

Teraz moje pytanie: Czy można coś z tym zrobić? Czy ubezpieczenie może po prostu zignorować wniosek, który potwierdza zaoferowaną ofertę? Czy mogę nalegać na pierwotny wniosek? Który, swoją drogą, zeskanowałem na swoim laptopie jako dowód

Cześć,

Wskazówka na przyszłość - Umowy dotyczące samochodów nie powinny być zawierane drogą internetową, a przez agencję ubezpieczeniową lub brokera!

Pozdrowienia bystry

Napisany przez espada
Dzięki za odpowiedź,

Masz rację, nie chcę zmieniać do 30.11., ale do 1.1., a mój umowa kończy się 1.2.2012, więc muszę złożyć wypowiedzenie najpóźniej do 30.12. Nie była to oferta internetowa, ale dzwoniłem do ubezpieczyciela i poprosiłem o formularz. Wszystkie dane dotyczące pojazdu itp. mieli już, ponieważ samochód był już u nich ubezpieczony

Napisany przez Naseweis

Bardzo dziękuję za odpowiedź,

Masz rację, naturalnie nie chcę zmieniać do dnia 30.11., ale do 1.1. bądź mój kontrakt kończy się 1.2.2012, więc musiałbym zrezygnować najpóźniej do 30.12kiedy właśnie kończy się umowa na 01.01. czy 01.02?

nie był to oficjalny zakup online, ale dzwoniłem do ubezpieczyciela i poprosiłem o formularz. Wszystkie dane dotyczące pojazdu itp. mieli już, ponieważ pojazd był już ubezpieczony tam

Cześć Espado,

W tym przypadku nie można złożyć nowego wniosku, a jedynie wniosek o zmianę.
Przypuszczam, że oferta (do dnia 30.11.2011)
odnosi się jedynie do nowych umów!

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez espada
Teraz stary kontrakt kończy się 1.2.12.
Może źle się wyraziłem. Czy mogę to jeszcze raz wyjaśnić?
Moje stare ubezpieczenie kończy się 1.2.12 i jest dla mnie zbyt drogie. Znałem już Direct Line i poprosiłem o ofertę telefonicznie. Po zebraniu danych otrzymałem wniosek 20.10., który musiałem tylko podpisać. Zanim odesłałem wniosek, 9.11. dostałem kolejne pismo od Direct Line z tą samą ofertą i uwagą: PS, oferta ważna tylko do 30.11.2011. Więc poszłem do poczty 10.11.
Jeszcze raz: proponowany kontrakt miał być ważny od 2012 roku. Podwyżki składek zazwyczaj wchodzą w życie 1.1., więc na moje zapytanie było jasne, że to już nowe składki na 2012 rok. Jedynie data rozpoczęcia kontraktu nie byłaby 1.1., ale dopiero 1.2.2012.

Jednakże 15.11. dostałem pismo, że niestety mają podwyżkę składki i mam zadzwonić na infolinię, to mi wyjaśnią. Zadzwoniłem, ale nikt nie mógł mi odpowiedzieć. Byli kompletnie zaskoczeni i irytujący, że w liście poproszono mnie o kontakt z infolinią. To oznacza, że w ciągu 5 dni oferta na 2012 rok została odrzucona.

Moje pytanie więc brzmi: czy mogę uprzeć się przy pierwszej ofercie ubezpieczenia?

Napisany przez Naseweis
Cześć Espado, W kwestii ubezpieczeń bezpośrednich muszę niestety się poddać. Powinieneś skontaktować się z nimi telefonicznie i wyjaśnić sprawę. Ubezpieczenia bezpośrednie warto zawierać jedynie wtedy, gdy dobrze zna się warunki umowy i nie potrzebuje się pomocy w przypadku szkody. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez espada
Dziękuję bardzo, że w ogóle zająłeś się moim problemem.
Chyba nie uniknę konieczności zapłacenia wyższej kwoty.

Napisany przez peter72

Dziękuję za poświęcenie czasu na rozwiązanie mojego problemu.
Prawdopodobnie nie uniknę konieczności zapłacenia wyższej kwoty.

Co? Jeśli składka została podwyższona, zawsze można zrezygnować, czy się mylę?

Napisany przez Naseweis
A gdzie w powyższym tekście napisano, że firma ubezpieczeniowa, w której samochód był ubezpieczony, podniosła składkę?

Napisany przez peter72
Oh, przepraszam, źle przeczytałem lub źle zrozumiałem wcześniej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata