Re: Połączyć emeryturę Riester z emeryturą firmową i wykorzystać umowę Riester do zakupu nieruchomości.
Napisany przez snoop1987 -
- pn lis 21, 2011 8:20 pm
Cześć,
mam pytanie. W naszej firmie mamy program emerytalny. Co miesiąc wpłacam 181,xx, a po uwzględnieniu dodatków mam 220. Te 180 € są potrącane od wynagrodzenia brutto. Zalecono mi zawieszenie swojej umowy Riester, czyli zaprzestanie składania składki. Następnie zostałem wezwany przez dostawcę usług finansowych Riester, który zasugerował mi coś nowego. Nie było niczego przeciwko emeryturze firmowej. Stwierdził jednak, że powinienem nadal wpłacać składki do Riesteru. Oszczędzam 800 € miesięcznie i chcę za około 5 lat kupić własność za te pieniądze. Do tej pory zaoszczędziłem około 30 000 €.
Co do umowy Riester, zalecono mi następujące:
co miesiąc wpłacać 175 €, otrzymać 154 € rocznie od państwa i odliczyć około 560 € rocznie od podatku dochodowego.
Całość będę mógł wykorzystać później na zakup nieruchomości za około 5 lat.
Pytanie teraz brzmi, czy to ma sens, czy lepiej jest nadal oszczędzać pieniądze.
Aktualnie moje oszczędności rosną z oprocentowaniem 2,7% na koncie oszczędnościowym, ale mam pewne wątpliwości co do Riester.
Co o tym sądzicie?
Dziękuję!