Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Połączyć emeryturę Riester z emeryturą firmową i wykorzystać umowę Riester do zakupu nieruchomości.

Napisany przez snoop1987
Cześć, mam pytanie. W naszej firmie mamy program emerytalny. Co miesiąc wpłacam 181,xx, a po uwzględnieniu dodatków mam 220. Te 180 € są potrącane od wynagrodzenia brutto. Zalecono mi zawieszenie swojej umowy Riester, czyli zaprzestanie składania składki. Następnie zostałem wezwany przez dostawcę usług finansowych Riester, który zasugerował mi coś nowego. Nie było niczego przeciwko emeryturze firmowej. Stwierdził jednak, że powinienem nadal wpłacać składki do Riesteru. Oszczędzam 800 € miesięcznie i chcę za około 5 lat kupić własność za te pieniądze. Do tej pory zaoszczędziłem około 30 000 €. Co do umowy Riester, zalecono mi następujące: co miesiąc wpłacać 175 €, otrzymać 154 € rocznie od państwa i odliczyć około 560 € rocznie od podatku dochodowego. Całość będę mógł wykorzystać później na zakup nieruchomości za około 5 lat. Pytanie teraz brzmi, czy to ma sens, czy lepiej jest nadal oszczędzać pieniądze. Aktualnie moje oszczędności rosną z oprocentowaniem 2,7% na koncie oszczędnościowym, ale mam pewne wątpliwości co do Riester. Co o tym sądzicie? Dziękuję!

Re: Połączyć emeryturę Riester z emeryturą firmową i wykorzystać umowę Riester do zakupu nieruchomości.

Napisany przez Rosengarten
Potrzebują niezależnego doradztwa. Aby rozwiązać ten problem, potrzebne są jeszcze bardzo wiele informacji. Liczby również nie do końca się zgadzają. Wyraźnie nie zostały im w pełni wyjaśnione zalety i wady BAV - Riester. Jeśli już mają Riester (czyli być może już poniesiono koszty związane z umową)...dlaczego mieliby przestać go dalej oszczędzać?

Napisany przez Naseweis
snoop1987 pisze: Cześć, Mam następujące pytanie. W naszej firmie mamy program emerytalny. Płacę tam miesięcznie 181,xx euro, a po uwzględnieniu dodatków wychodzi mi 220 euro. O dodatkach pewnie mówisz o składce pracodawcy! Program emerytalny zdecydowanie jest lepszy od programu Riester-Rente. Te 180 euro są odliczane od wynagrodzenia brutto. Ktoś zasugerował mi, żebym zaprzestał opłacania składki na Riester i zatrzymał umowę. Potem zadzwonił do mnie dostawca finansowy związany z programem Riester i zaproponował mi coś nowego. Nie miał nic przeciwko programowi emerytalnemu, ale stwierdził, że powinienem nadal płacić na Riester. Oszczędzam miesięcznie 800 euro i chcę za około 5 lat zakupić z tymi pieniędzmi własne mieszkanie. Dotychczas udało mi się zaoszczędzić około 30 000 euro. Co do umowy Riester zostało mi zaproponowane: co miesiąc wpłacać 175 euro, otrzymywać 154 euro od państwa rocznie i odliczyć około 560 euro w skali rocznej od podatku dochodowego. Aby otrzymać dodatek w wysokości 154 euro, nie trzeba wpłacać 175 euro miesięcznie. Wystarczy - odjąć 4% od rocznego wynagrodzenia brutto, odjąć 154 euro, a następnie podzielić przez 12 - to będzie miesięczna składka własna. Te oszczędności mogą później zostać wykorzystane na zakup nieruchomości za około 5 lat. To nonsens: Z umowy Riester można otrzymać rentę najwcześniej w wieku 60 lat. Maksymalna kwota wypłaty to 30% (ale również dopiero po osiągnięciu 60 lat). Jeśli twój dostawca finansowy ci to powiedział, powinieneś poszukać innego, który również zna się na produktach zabezpieczenia. Teraz pytanie, czy to ma sens, czy lepiej będzie kontynuować oszczędzanie. Obecnie mam oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym na poziomie 2,7%, dlatego mam pewne wątpliwości co do Riester. Podejrzewam, że jesteś jeszcze młody/a i głównym celem jest nabywanie lub budowa nieruchomości. Dlatego na razie zaleciłbym zawieszenie składek na Riester. Można również zastanowić się nad umową oszczędnościowo-kredytową w ramach programu Wohnriester, która może być wykorzystana do finansowania. Co sądzicie? Dziękuję!
Cześć, Pozdrowienia, Mądra Głowa

Napisany przez Reibold
Hej Snoop! W związku z rentą Riester: Możliwe jest wypłacenie pieniędzy z istniejącej umowy Riester na budowę lub zakup własnego mieszkania do użytku własnego! Twój doradca ma rację! Zawsze to było możliwe, jeśli zostawiłeś 10 000 € jako podstawę, a od 2008 roku jest to możliwe dla całej kwoty. Niemniej jednak później trzeba będzie opodatkować teoretyczną rentę. W przeciwnym razie kupujący nieruchomość miałby przewagę nad rentierem Riester. W praktyce ta opcja praktycznie nie odgrywa roli, ponieważ większość osób korzystających z Riestera inwestuje w ubezpieczenia emerytalne i oszczędza w młodym wieku. W ubezpieczeniu emerytalnym, które zwykle pobiera koszty zapisania w pierwszych 60 miesiącach z wpłat, nie zostanie zbyt wiele pieniędzy na Dom ze względu na te koszty! Dla tego planu wybór odpowiedniego produktu Riester jest bardzo ważny! Wchodzi w grę tylko taryfa, która rozkłada koszty zapisania na cały okres trwania umowy, lub plan oszczędnościowy bankowy, który takich kosztów nie ma. Możliwym wyjątkiem byłoby, gdyby w Państwa (prawdopodobnie) ubezpieczeniu emerytalnym pierwsze 5 lat z miesięczną składką 175 € już minęły i tym samym koszty zapisania są już pokryte. Jeśli do tej pory wpłacili Państwo mniej niż 175 €, to przynajmniej dla zwiększonej kwoty ponownie pojawią się koszty zapisania w ciągu najbliższych 5 lat, a propozycja byłaby kompletnie błędną poradą. W takim przypadku lepiej pozostać przy rachunku oszczędnościowym lub umowie oszczędnościowej na budowę. Nawet jeśli oznacza to zrezygnowanie z krótkoterminowych ulg podatkowych. Z poważaniem Alexander Reibold

Napisany przez sabine75
ubezpieczenie emerytalne pracownicze zdecydowanie jest bardziej korzystne niż renta Riester. Absurd. W wielu sytuacjach możesz być w prawie, odnosząc się do możliwości odliczenia składek na ubezpieczenie społeczne, ale uważam, że stwierdzenie takie jak Twoje, wyrzucone tak po prostu do przestrzeni, jest dla pośrednika bardzo wątpliwe. Wystarczy - odjąć 4% od rocznego dochodu brutto, pomniejszonego o 154 € Zazwyczaj wystarcza 4% od rocznego dochodu brutto pomniejszone o należne Ci świadczenia. Zazwyczaj są one obliczane w euro, czyli 154 €, a nie 154%. to jest absurd: Z konta Riester można otrzymać rentę najwcześniej w wieku 60 lat. TO JEST ABSURD. Można pobrać pieniądze z każdego konta Riester na zakup lub budowę własnego mieszkania. Nazywa się to Wohnriester. Możliwe jest pobranie pieniędzy z istniejącego konta Riester na zakup lub budowę własnego mieszkania! doradca miał rację! Zawsze było to możliwe, jeśli pozostawiło się 10 000 € jako bazę, a od 2008 roku jest to możliwe dla całej kwoty. Niemniej jednak później musisz opodatkować teoretyczną rentę. Tak wyjaśnia ktoś, kto ma pojęcie o tej dziedzinie. Wchodzi w grę tylko taryfa, która rozkłada koszty zawarcia umowy na cały okres trwania I tylko tu dla ubezpieczenia emerytalnego przychodzi mi na myśl Hannoversche Leben. Albo wspomniany przez Pana Reibolda plan oszczędnościowy bankowy. Jeśli do tej pory wpłaciłeś mniej niż 175 €, to na pewno na kwotę zwiększenia będą pobierane koszty zawarcia umowy w ciągu najbliższych 5 lat, a propozycja byłaby po prostu niewłaściwa. Lepiej więc trzymaj się konta oszczędnościowego lub umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Nawet jeśli w ten sposób zrezygnujesz z krótkoterminowych korzyści podatkowych. Całkowicie się zgadzam!

Powiedzenie, że emerytura jest wypłacana dopiero od 60 roku życia, nie jest bzdurą; tak stwierdza ustawa. Wypłata nie stanowi emerytury.

Napisany przez obelix
Rosengarten pisze: Oświadczenie, że emerytura jest wypłacana dopiero od 60 roku życia, nie jest nonsensowne; jest to zapisane w ustawie. Wypłata z konta Riester nie stanowi emerytury.
to prawda, choć wypłata emerytury Riester może nastąpić nawet przed 60. rokiem życia, jeśli wypłacana jest wcześniej emerytura z ustawy. Jest to określone w warunkach dostawcy.

Napisany przez sabine75
Stwierdzenie, że emerytura jest wypłacana dopiero od 60 roku życia, nie jest nonsensem; tak jest napisane w ustawie. Wycofanie środków nie stanowi emerytury. Czy przeczytałeś/aś cały wątek? TO mówi: Całość mogę później wykorzystać na zakup nieruchomości za około 5 lat. Na to odpowiedział Naseweis: To nonsens: Z rachunku Riester można otrzymać emeryturę najwcześniej w 60. roku życia. Maksymalną kwotą wypłaty może być 30% (ale również dopiero w 60. roku życia). A następnie moja odpowiedź. To, co piszesz, nie ma sensownego związku z wcześniejszymi wypowiedziami, ale jest jednak prawdziwe. I to również jest niewłaściwa informacja: Maksymalną kwotą wypłaty może być 30% (ale również dopiero w 60. roku życia). Zgodnie z §18 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym można bez obawy o utratę korzyści otrzymać tzw. małą emeryturę. Ta mała emerytura nie może przekraczać 1% miesięcznego świadczenia zgodnie z §18. Oznacza to, że w 2011 roku miesięczna emerytura wynosiłaby 25,55€ (Zachód) i 22,40€ (Wschód). Na pierwszy rzut oka może to wydawać się niewiele, ale może dotyczyć kapitału umownego w wysokości 6000-10000€.

Napisany przez obelix
Cześć Sabine, o ile mi wiadomo, tzw. renta minimalna wchodzi w grę tylko wtedy, gdy miesięczna wypłata renty jest poniżej podanej przez Ciebie granicy. Oznacza to, że oszczędzający w ramach programu Riester nie zgromadził wystarczającej sumy środków na emeryturę, która pozwoliłaby na wyższą miesięczną rentę. Riesterobiorca otrzymuje w momencie rozpoczęcia pobierania renty (zazwyczaj w przypadku starych umów od 60. roku życia - lub rozpoczęcia ustawowej wypłaty renty, jeśli ta następuje wcześniej) nie miesięczną rentę, ale cały kapitał (= środki na emeryturę) wypłacany jest jednorazowo. Koszty administracyjne i korzyści z tego małego miesięcznego Riester (~25 euro) byłyby zdecydowanie zbyt wysokie i zbyt uciążliwe. ...może się zdarzyć, że obaj piszemy to samo. Tylko innymi słowami.

Dobrze, Obeliksie. Więc nie muszę już nic więcej pisać. Sabine zawsze stawia na jasne słowa, niestety tylko wobec innych.

Napisany przez sabine75
Rosengarten, co w tym jest trudnego do zrozumienia? Jeśli ktoś trochę się z tym zapoznał, dokładnie wie, o czym mówię. Po prostu nie należysz do tej grupy. Powinieneś zastosować się do własnej rady: Więc nie muszę więcej tego pisać. Zgadzam się z tym, że to nie stwarza dodatkowej wartości dla innych.

Soso, ekspertka. Z § 18 SGB IV nie wynika, że zamiast tzw. mikrorenty można otrzymać jednorazową sumę bez szkody dla zachęt (podstawa to AltZertG i AltVermG); jedynie jej wielkość jest zgodna. Taka mikrorenta nie może przekroczyć miesięcznie 1% kwoty bazowej zgodnie z § 18. to teraz...wynosi czy nie może przekroczyć? Możesz wypłacić pieniądze z każdej umowy Riester na nabycie lub budowę nieruchomości do użytku własnego. Nazywa się to Wohnriester. W przypadku tzw. emerytur Riester z pracodawcy dostawca takich umów może odmówić wypłaty na rzecz Wohnriester...więc nie z każdej umowy. Chodzi tu właśnie o to, że nie jest to Wohnriester, opisują wypłatę z zwykłej umowy Riester. Przy planach oszczędnościowych Riester i ubezpieczeniach emerytalnych opartych o fundusze, w których gromadziły się straty z powodu niekorzystnego rozwoju na giełdzie, warto dokładnie przeliczyć, czy wypłata się opłaca. Emerytura: regularna, miesięczna kwota pieniędzy, która przysługuje komuś jako dochód... To nadal pozostaje fakt, że wypłata nie jest rentą...ale tylko wypłatą. Tylko dlatego, że ma się inne zdanie na dany temat, nie czyni go to bzdurą. Zwłaszcza jeśli ustawa stanowi jasno. To, że istnieją wyjątki dla określonych grup zawodowych, nie zmienia ogólnej obowiązkowości prawnej. Jeśli odbiorca wiadomości jej nie rozumie, może to wynikać po prostu od nadawcy wiadomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata