Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy mogę kupić akcje za 100 euro?

Napisany przez ADMCI4
Jestem dopiero na początku mojej kariery zawodowej i chciałbym zacząć budować pewien kapitał. Kto zaczyna od małego, może się rozwijać i już ma pewne podstawy. Aktualnie mogę jednak co pół roku zainwestować tylko około 100 euro. Czy ma sens już teraz inwestować je w akcje, czy lepiej szukać innej formy lokaty? Akcje mnie bardzo intrygują, ponieważ można nimi zarabiać pieniądze szybciej niż z zwykłym rachunkiem oszczędnościowym. Czy jednak 100 euro to wystarczająca kwota, aby w ogóle uzyskać zwrot z inwestycji?

Napisany przez Reibold
Witaj Starterze! Jeśli osiągasz zyski na giełdzie, zawsze odnoszą się one procentowo do zainwestowanej kwoty. Dlatego prawie bez znaczenia jest, czy inwestujesz dużo czy mało. Jednak masz ograniczenie w postaci opłat za kupno i sprzedaż. Musiałbyś znaleźć bank, który umożliwi Ci handel w tak niewielkiej skali i który pobierze niewielkie opłaty za akcję lub w ogóle żadne. W przypadku funduszy akcyjnych, już od 25 € miesięcznie możesz założyć plan oszczędnościowy. Być może byłoby to lepsze rozwiązanie na początek. Ponieważ wtedy masz zarządzanie funduszem, które stara się przynieść zyski. Musisz tylko wybrać fundusz, na przykład według krajów czy branż. Lub wybierz fundusz indeksowy. Będzie on zawierał dokładnie te same akcje, co indeks, który jest odwzorowany, na przykład DAX. Dzięki temu można zaoszczędzić na kosztownym zarządzaniu i zarządzać funduszem bardzo tanio. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Lumo
Dla uczniów, studentów i praktykantów S-Broker oferuje bezpłatne konto papierów wartościowych, na którym odpowiednie grupy otrzymują bezpłatną transakcję przy otwarciu konta oraz co styczeń. Jeśli handluje się bardzo mało, to można się obejść bez dodatkowych opłat. Dla osób dokonujących dużej ilości transakcji nie jest to jednak opłacalne, ponieważ prowizje są wyższe niż na przykład u Flatex. Konto studenckie Sto euro na akcje to niewiele, ale uważam, że lepiej jest zacząć swoją przygodę z rynkiem w ten sposób niż ryzykować dużymi kwotami i w najgorszym wypadku oberwać. Akcje są bardzo interesującą kwestią, ale trzeba poświęcić im czas i czerpać przyjemność z tego procesu. Kupować i trzymać (jak zawsze zalecał Kostolany) obecnie dotyczy przede wszystkim dużych papierów dywidendowych. giełda to nie jest droga jednokierunkowa... Alternatywnie poleciłbym inwestowanie w ETF-y lub plan oszczędzania w funduszach. Aktualnie bardziej preferuję ETF-y, ponieważ generują one niskie lub żadne opłaty. Większość funduszy i tak nie bije wyniku indeksu, więc lepiej wybrać tańsze ETF-y, ale to inna historia...

Napisany przez FredS
Wyrażam zgodę z moimi poprzednikami. Miło jest widzieć, że już w młodym wieku interesujesz się akcjami, ponieważ doświadczenie ma duże znaczenie w handlu akcjami. Jeśli jednak to jest twoja pierwsza pensja, lepiej zainwestować w bardziej bezpieczną formę inwestycji (też uważam, że ETFy są dobre, a moim ulubionym nadal jest lokata terminowa). Przy tak niewielkich kwotach inwestycji musisz pamiętać, że za każdy zakup musisz zapłacić opłaty w wysokości od 7 do 20 euro (przy sprzedaży jeszcze tyle samo), a dodatkowo mogą wystąpić opłaty depozytowe rocznie. Musisz już posiadać naprawdę dobrą akcję, aby odzyskać te koszty i jeszcze uzyskać znaczący zysk. Jeśli chcesz eksperymentować z akcjami, załóż konto demonstracyjne, a prawdziwe pieniądze zainwestuj w ETF-y lub lokaty terminowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata