Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co zrobić z istniejącym ubezpieczeniem na życie z ubezpieczeniem inwestycyjnym?

Napisany przez Trash1980
Cześć
od 7 lat wpłacam miesięcznie początkowo 50, teraz 89 euro na polisę emerytalną związana z funduszami (Fundusz AFA Global Selection Warburg).

Kilka dni temu poprosiłem o przesłanie mi mojego obecnego stanu konta. Zauważyłem, że brakuje mi około 1/3 wpłaconych pieniędzy.
Teraz zdaję sobie sprawę, że moje ubezpieczenie emerytalne jest powiązane z wartością funduszu. Ale nawet jeśli pokażę najniższą wartość funduszu przez 7 lat, brakuje znacznie większej kwoty - na której prawdopodobnie cieszy się mój doradca.

Dodatkowo jestem zaniepokojony raportem Stiftung Warentest.

Czy powinienem po prostu kontynuować?

Jeśli zdecyduję się na inne ubezpieczenie emerytalne, czy mogę zmniejszyć moje miesięczne wpłaty?

Jeśli zrezygnuję z tego ubezpieczenia emerytalnego, prawdopodobnie stracę prawo do pieniędzy?

Dziękuję za wszystkie pomysły.

T. Rash

Re: Co zrobić z istniejącym ubezpieczeniem na życie z ubezpieczeniem inwestycyjnym?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

brakujące pieniądze to prawdopodobnie koszty końcowe. Możesz to wyliczyć w przybliżeniu tak:

Oblicz łączne zaplanowane składki na cały okres trwania (np. 50,- miesięcznie x 12 miesięcy x 30 lat = 18.000 €). Z tego około 5% (w tym przykładzie 900 €) stanowi koszty (prowizja) w pierwszych latach.
Ponadto część miesięcznej składki nie trafia do funduszu, ale jest przeznaczana na ubezpieczenie.

Jeśli spojrzysz na wykres funduszu:

rozpocząłeś umowę w okresie wzrostu kursów, ale większość (po opłaceniu kosztów końcowych) wpłaciłeś w okresach spadających kursów do funduszu.

Co zrobić?
Koszty końcowe znikną, bez względu na to, jak postąpisz. Fundusz nie jest katastrofą, ale też nie jest czymś wyjątkowym. Osobiście nie jestem zwolennikiem funduszy parasolowych. Ale to kwestia indywidualna.

Przepraszam, że to tak brzmi, ale fakt, że ta sytuacja Cię negatywnie zaskoczyła wynika raczej z tego, że nie przykładałeś się do tego, co podpisałeś, niż z faktu posiadania szczególnie złego produktu. Nie radzę rezygnować, ale zalecam, byś bardziej się zaangażował w zarządzanie swoimi pieniędzmi. Krok w tym kierunku to właściwe zarządzanie planem oszczędnościowym w tym ubezpieczeniu. Wskazówka w tym artykule.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata