Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Samodzielny - ile muszę zaoszczędzić?

Napisany przez castielle
Cześć wszystkim,

mam 35 lat i prowadzę własną firmę od prawie 7 lat. Niestety nie mam pojęcia, ile powinienem oszczędzać, aby poradzić sobie dobrze w późniejszym wieku.
Moje miesięczne dochody dla mnie samego (jestem żonaty i mam małą córkę) wynoszą 2500 €. Z tego muszę opłacić około 300 € na ubezpieczenie zdrowotne oraz moją emeryturę.
W ostatnich latach oszczędzałem miesięcznie 450 € na fundusze emerytalne. Dodatkowo spłacam kredyt hipoteczny.
Ponadto otrzymuję około 300 € czynszu za mieszkanie.

Bardzo bym był wdzięczny za jakieś wskazówki, czy idę w dobrą stronę, czy może powinienem oszczędzać jeszcze więcej.

Z góry dziękuję

Napisany przez 2Bolitho
Nuż, kto ma ci na to odpowiedzieć? W tej relacji wydajesz mi się jeszcze niewystarczająco samodzielny. Chcę powiedzieć, że tylko Ty sam musisz wiedzieć, jak chcesz żyć w późniejszym wieku. Na podstawie tego pomysłu można w przybliżeniu określić potrzebę finansową, jaką będziesz miał. Musisz jednak pamiętać, że do przejścia na emeryturę pozostaje jeszcze dużo czasu, a pieniądze tracą na wartości. Jeśli dzisiaj wystarczają Ci 1000 euro, to za 20 lat nie będą już wystarczać. Gdy już znajdziesz daną kwotę, porównaj ją z kwotą, jaką obecnie możesz oczekiwać z inwestycji. Różnica pokaże, czy jesteś na dobrej drodze czy też nie. Podstawą jest jednak Twoje własne oczekiwanie. Możesz je znać tylko Ty. Dlatego tylko Ty możesz odpowiedzieć na to pytanie.

Napisany przez Naseweis

Cześć wszystkim,

Mam 35 lat i jestem samozatrudniony od prawie 7 lat. Niestety kompletnie nie wiem, ile powinienem oszczędzać, aby poradzić sobie dobrze w wieku emerytalnym.
Moje miesięczne dochody dla mnie samego (jestem żonaty i mam małą córkę) wynoszą 2500,-€.

Czy w tych 2 500 € uwzględnione są już koszty działalności + podatki dochodowe + podatki handlowe?

Z tego muszę płacić trochę ponad 300,-€ na ubezpieczenie zdrowotne, oraz odkładam na emeryturę.

W ostatnich latach oszczędzałem na to miesięcznie 450,-€ na fundusze emerytalne. Dodatkowo spłacam jeszcze kredyt hipoteczny.
Ponadto otrzymuję około 300,-€ z czynszu za mieszkanie na wynajem.

Bardzo bym się ucieszył z kilku wskazówek, czy jestem na właściwej drodze, czy powinienem oszczędzać jeszcze więcej.

Skąd mamy wiedzieć, jaka jest wysokość twoich rzeczywistych dochodów netto?
Wysokość obciążenia miesięcznego za Dom nie jest znana.
Nie wiadomo, kto pokrywa koszty dla córki.
Koszty działalności, reklama, samochód itp. są nieznane.

Nikt nie wie, czy musisz także utrzymywać swojego męża.

Z góry dziękuję

Cześć,

Niestety, moja kryształowa kula również przestała działać.

Polecam skonsultować się z specjalistą od planowania emerytalnego (wraz z małżonkiem).

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Lumo
Jasna odpowiedź w formie diagnozy na odległość nie jest możliwa, jednak wydaje się, że robisz dobre kroki, ponieważ 1. oszczędzasz trochę, 2. inwestujesz (nieruchomości / fundusze). Czy plan oszczędzania w funduszach ma plan wypłat, czyli czy już powiedziano Ci, z jaką miesięczną rentą możesz się spodziewać? Zgodnie z prawem powinieneś oszczędzać około 20% swojego wynagrodzenia brutto, jednak w systemie rentowym możesz spodziewać się maksymalnie 0% oprocentowania (związane z demografią). Dlatego uważam, że suma, którą oszczędzasz, jest w porządku. Jednakże zalecałbym dodatkowo oszczędzać niewielką kwotę w innym produkcie... Czy dochody z najmu są już w całości przeznaczone? Możesz również zbudować kapitał za pomocą lokat terminowych. To także nie jest pewne, czy mieszkanie będzie generować dochód za 40 lat, dlatego w starszym wieku będziesz musiał polegać na różnych źródłach dochodu. Piszę tu trochę chaotycznie, ponieważ zabezpieczenie emerytalne to skomplikowany temat. Masz już pewne zrozumienie tego. Optymalnego rozwiązania nie znajdziesz tutaj w takim forum. Dalej poruszasz się w dobrym kierunku. Jednakże zaleciłbym trochę większe oszczędzanie. Nie tylko na emeryturę, ale również w celu budowy pewnego kapitału (ewentualne problemy z prowadzeniem działalności, czyli rezerwa na bezrobocie). Jeśli do emerytury nie będziesz miał trudności w prowadzeniu firmy, oszczędzone pieniądze będziesz mógł dodatkowo wykorzystać na swoje życie w późniejszym wieku...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata