Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy za granicą również istnieją ubezpieczenia na życie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam 26 lat, właśnie skończyłem studia i wybieram się do Hiszpanii jako tłumacz na kilka lat. Ponieważ będę całkiem dobrze zarabiał, zgodnie z radą moich rodziców chciałbym już teraz zadbać o swoją przyszłość. Moimi rodzice polecali mi ubezpieczenie na życie, które sami mieli w moim wieku. Czy powinienem je teraz jeszcze zawrzeć w Niemczech, czy za granicą też istnieją zwykłe ubezpieczenia na życie? Czy warunki w Hiszpanii mogą być nawet lepsze niż tutaj? Czy ktoś ma już doświadczenie w tym zakresie? Pozdrawiam, Nils

Napisany przez pmk
ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniem kapitałowym jeszcze nigdy się nie opłacało, chyba że dla sprzedawcy. I dzisiaj już dwa razy nie, ponieważ od 2005 roku ulga podatkowa przestała obowiązywać i na rynku nie da się osiągnąć zysków z wyjątkiem obligacji państwowych w ryzykownych krajach bankrutujących na dłuższą metę. A nawet te muszą klienci dzielić z pośrednikami i akcjonariuszami!

Napisany przez Naseweis
Cześć PMK, jeśli mówisz o czasie od 2005 roku, zgadzam się. Jednakże jeśli chodzi o polisy na życie przed 2004 rokiem, to nie zgadzam się. Ponieważ wtedy istniały polisy na życie z gwarantowanym oprocentowaniem nawet do 4%. Dodatkowo, w kontekście BAV, polisa na życie zawsze miała sens. W dawnych dobrych czasach istniały polisy na życie z oprocentowaniem sięgającym nawet 7%. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez pmk
Cześć Ciekawostko, dobre stare czasy być może przypadały na krótki okres połowy lat 90. Wtedy rentowność obligacji faktycznie wynosiła 7%, przy odpowiedniej inflacji. Jednak do tej pory nie spotkałem się z polisami na życie, które zapewniałyby zwrot powyżej 5%. Wartości zwrotu mają sens tylko w porównaniu względnym. Od dawna to przede wszystkim pośrednicy i akcjonariusze ubezpieczeń cieszyli się z polis na życie. Co do oprocentowania gwarantowanego w wysokości maks. 4%, dotyczyło to tylko wymienionego okresu wysokich stóp procentowych. Mówiąc dokładnie, oprocentowanie gwarantowane w rzeczywistości nie jest gwarantowane i dotyczy wyłącznie tzw. składki oszczędnościowej. Wniosek: Z perspektywy klienta polisy na życie są czystym oszustwem, dzisiaj nawet bardziej niż kiedykolwiek...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata