Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy refinansowanie przedsiębiorstwa wpływa na akcje?

Napisany przez ADMCI4
Mam kilka akcji dużego niemieckiego przedsiębiorstwa chemicznego. Ogólnie rzecz biorąc, nie są one warte wiele, ale oczywiście interesuje mnie, co się stanie z ich ceną. Na rozwój akcji wpływa wiele czynników, jak wiadomo, sposób refinansowania przedsiębiorstwa odgrywa także ważną rolę. Na przykład firma może przeprowadzić audyt, aby ustalić, komu sprzedaje swoje akcje i czy to ma znaczenie. Nie jest obojętne, skąd pochodzi pieniądze inwestowane w firmę. Czy publiczne ujawnienie informacji ma bezpośredni wpływ na kurs akcji?

Napisany przez Schlapphut
Jeśli Lieschen Müller kupuje lub sprzedaje 10 akcji dużej firmy, nie będzie to miało żadnego (mierzalnego) wpływu na cenę akcji. Jednakże jeśli 100 000 Lieschen Müllers niemal jednocześnie kupuje lub sprzedaje 10 akcji, to już wpłynie to na cenę poprzez ruch w górę lub w dół. Ogólnie rzecz biorąc, mały inwestor w postaci Lieschen Müller nie stanowi problemu.

Rzeczy zaczynają się robić interesujące, gdy pojedynczy inwestor zamawia dużą liczbę akcji danej firmy naraz lub stopniowo. Każda akcja daje udział w firmie i tym samym prawo głosu (na walnych zgromadzeniach). Im więcej akcji się posiada, tym większe jest prawo głosu. Duży inwestor nie zadowoli się już tylko prawem głosu na walnych zgromadzeniach, ale będzie również chciał bezpośrednio ingerować w działalność firmy. Dlatego istotne udziały w głosach muszą być zgłaszane również Federalnemu Urzędowi Nadzoru Finansowego (BaFin). Patrz na stronach BaFin: BaFin - Nadzór nad papierami wartościowymi

Jak rozwija się cena akcji, gdy pojedynczy inwestor lub grupa inwestorów osiąga określony poziom praw głosu, oprócz innych czynników wpływających na cenę akcji, zależy od tego, kim są ci inwestorzy i jakie cele mają związane z udziałami w firmie. Dlatego zarówno wzrost, jak i spadek kursu są możliwe.

Z poważaniem, Schlapphut

Napisany przez 2Bolitho

Mam kilka akcji dużego niemieckiego przedsiębiorstwa chemicznego. Ogólnie rzecz biorąc, nie są one warte wiele, ale oczywiście interesuje mnie, jak będą rozwijać się te akcje. Na ich rozwój wpływa wiele czynników, jak wiem, istotną rolę odgrywa również sposób refinansowania przedsiębiorstwa. Na przykład, czy firma przeprowadza badanie, komu sprzedaje swoje akcje, czy nie. Pochodzenie pieniędzy, które są wkładane do przedsiębiorstwa, raczej nie jest obojętne. Jeśli informacje mają być ujawnione publicznie, czy ma to bezpośredni wpływ na rozwój akcji?

Ogólnie powinieneś bardziej zrozumieć przedsiębiorstwa i akcje. Twój post świadczy o niewielkim zrozumieniu tematu. Właściwie zbyt małym, aby inwestować pieniądze w akcje. Najlepiej zrozum, jak kształtuje się cena i zastanów się nad swoim rozumieniem terminu refinansowanie i jaką rolę odgrywa dla przedsiębiorstwa.

Napisany przez tanjaw
Powinieneś się bardziej przyłożyć do zrozumienia działalności firm i akcji. Twój post świadczy o niewielkim zrozumieniu tematu. Właściwie zbyt małym, aby inwestować swoje pieniądze w akcje.

Takie jest też moje wrażenie. Akcje to nie zabawa dla dzieci.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata