Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: TOTKRANK - co robić ze swoim majątkiem?

Napisany przez selene1311
Witajcie,

trzy lata temu, mając pięćdziesiąt lat, usłyszałem wstrząsającą diagnozę: RAK.
Stopniowo kończy mi się czas, chciałbym uregulować moją spuściznę.
Mam dwoje dorosłych dzieci i jedno wnuki.
Nie chcę pozostawić moim dzieciom problemów, ale zaoszczędziłem trochę pieniędzy w materacu i teraz nie wiem, jak postąpić najlepiej.
Czy powinienem teraz podarować wszystkim pieniądze?
Czy powinienem kupić nieruchomość i podarować ją jednemu z dzieci - mój syn i tak poszukuje mieszkania dla siebie i swojej rodziny.
Czy ma sens, żeby teraz finansował mieszkanie kredytem, aby następnego roku spłacić go po otrzymaniu spadku?
A może powinienem testamentem określić, kto dostanie ile?
I co najważniejsze: czy instytucje pytają, skąd matka miała tyle pieniędzy? Czy pytają, jeśli mieszczą się w kwocie darmowej? Czy pytają, jeśli nieruchomości są nabyte, podarowane lub odziedziczone?
Czy możemy odebrać moim dzieciom coś, jeśli tak postąpię?
Czy moje dzieci muszą obawiać się problemów związanych z dziedziczeniem? Chciałbym tego uniknąć, ponieważ bardzo cierpią z powodu mojej choroby, bólu, operacji i zbliżającej się straty.

Proszę pomóżcie mi. Nie zostało mi już wiele czasu. Trudno już wystarczająco odejść, ale jeszcze bardziej nie do zniesienia jest spakować samemu walizki!

Dziękuję.

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, znajdź sobie prawnika lub doradcę podatkowego. To będzie kosztować pieniądze, ale za to wszystko zostanie uregulowane zgodnie z Twoją satysfakcją. Tutaj nikt nie jest w stanie tego zrobić.

Porozmawiaj też ze swoimi dziećmi na ten temat. Dobrze, żeby znali Twoje życzenia.

Napisany przez Jessica
Przyjmuję twoje obawy i rozumiem, że masz wiele pytań, ale jak mówi Bolitho, żaden z nas nie może udzielić ci konkretnych odpowieci na twoje pytania. Nie mam pojęcia o prawie spadkowym. Na pewno nie powinieneś podejmować pochopnych decyzji. Dzięki temu nie zauważa się wielu rzeczy i popełnia błędy. Ja na twoim miejscu ulokowałbym pieniądze, na przykład na rachunku z dobrym oprocentowaniem (nie w akcjach) lub zainwestowałbym je w ubezpieczenie na życie zabezpieczające (informacje znajdziesz m.in. tutaj: https://www.hannoversche.de/web/prod...rung/index.jsp). Ale to byłby mój sposób postępowania. To nie oznacza, że to najlepsze rozwiązanie dla ciebie. Ze względu na twoją niepewność powinieneś najpierw skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym i zasięgnąć jego porady. On zna wiele innych możliwości i może powiedzieć ci, co i jak możesz oraz powinieneś ustalić w testamencie. Życzę ci wszystkiego dobrego.

Napisany przez Naseweis
Cześć Selene,
Mogę sobie wyobrazić, że Twoje dzieci bardziej ucieszyłyby się z prezentu w postaci serdecznego uścisku dłoni, niż z testamentu.
Pozdrowienia, Mądry Jasio

Napisany przez Naseweis

Ja na Twoim miejscu zainwestowałabym te pieniądze, na przykład na rachunku oszczędnościowym o dobrej stopie procentowej (bez inwestowania w akcje) lub wzięłabym ubezpieczenie na życie z ryzykiem.

Co to ma być za nonsens??????

I znowu ktoś pisze największe bzdury,
po to tylko, aby móc zaprezentować link reklamowy.

Napisany przez Jessica
Czemu? konto, do którego członkowie rodziny będą mieć później dostęp, nie jest niczym złym. Poza tym nie powiedziałem, że TO jest rozwiązanie dla Selene, ale że mogłoby to być jedną z możliwości.

Napisany przez sabine75
I RLV zdiagnozowanym nowotworem... Alleluja!
Ale to nie jest klasyczny link partnerski, pani nie zarabia na tym pieniędzy. Albo zrobiła coś bardzo źle

Napisany przez Jessica
Znam kogoś z mojego kręgu znajomych, kto wykupił takie ubezpieczenie z troski o zabezpieczenie najbliższych. Dlatego wspomniałem o tym tutaj. Nie miałem zamiaru nikogo urazić.

Napisany przez Naseweis

Wiem z mojego otoczenia, że ktoś zakupił tego rodzaju ubezpieczenie, ze względu na zabezpieczenie swoich bliskich. Dlatego wspomniałam o tym tutaj. Nie chciałam nikogo urazić.

I w jakim towarzystwie ubezpieczeniowym to jest możliwe.

Należy pamiętać, że to towarzystwo ubezpieczeniowe przestanie istnieć, jeśli wszyscy chorzy na raka będą tam zawierać ubezpieczenia na życie.

Napisany przez Jessica
Gdzie dokładnie jest, nie wiem. Rozmawiałem tylko z jej córką, która wylała mi się ze względu na całą sytuację.

Napisany przez tnt

mam trochę oszczędności w materacu.

Następnie przetransferuj je na konto. I nie - nie angażuj adwokata ani doradcy podatkowego - u notariusza sporządź testament, w którym rozdzielasz to wszystko tak, jak uważasz za słuszne. To, co w nim jest napisane, jest wiążące, a twoim spadkobiercom nikt nie będzie mógł sprawić problemów. Nikt im nie zabierze - od kilku lat nie ma już podatku od spadku/darowizny.

O cholera: Myślałem, że temat jest aktualny, ale teraz widzę, że to już rok temu, po prostu wyjęty ponownie.

Napisany przez Berlinerjung
Nie, również uważam, że sugerowanie ubezpieczenia na życie jest błędne. Przede wszystkim dlatego, że mamy zbyt mało informacji na temat dokładnych okoliczności. Ale również dlatego, że istnieją znacznie lepsze możliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata