Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Po prostu nie wiem, jak najlepiej ulokować swoje pieniądze WHEN PROSZĘ O POMOC)

Napisany przez amsterdam
Cześć wszystkim, potrzebuję pomocy w tym, jak najlepiej ulokować moje pieniądze. Mówię tutaj o kwocie około 80 000 EUR i szczerze mówiąc, nie wiem dokładnie, co mam zrobić, jestem kompletnie bezradny. Myślę o tym, żeby kiedyś kupić nieruchomość (cena powinna wynosić około 200 000 EUR), nie musi to być dzisiaj ani jutro, mogę spokojnie poczekać jeszcze kilka miesięcy albo lat, aż znajdę odpowiednią ofertę. Chcę wynajmować tę nieruchomość, ponieważ znajduje się 200 km od mojego obecnego miejsca zamieszkania (będzie to moje miejsce zamieszkania na emeryturze). Nie chcę rozpraszać moich pieniędzy po różnych miejscach, wolałbym, aby były ulokowane w jednym miejscu niż w wielu. Nie chcę też ryzykować swoimi pieniędzmi. Bardzo wdzięczny będę za wszelkie informacje. Pozdrowienia

Re: Po prostu nie wiem, jak najlepiej ulokować swoje pieniądze WHEN PROSZĘ O POMOC)

Napisany przez Dr. Acula
Ważne jest zdecydowanie, aby zdywersyfikować swoje aktywa (podzielić je) na różne inwestycje w celu zminimalizowania ryzyka straty. W tym celu potrzebujesz profesjonalnego wyboru inwestycji zależnych oraz niezależnych od giełdy. Dla Ciebie ważne jest, aby najpierw został stworzony indywidualny profil ryzyka.

Napisany przez amsterdam
Dr. Acula pisze: Ważne jest zdecydowanie, aby zdywersyfikować swoje aktywa (podzielić) na różne inwestycje, aby zminimalizować ryzyko strat. W tym celu potrzebujesz profesjonalnego wyboru inwestycji zależnych od giełdy i niezależnych od giełdy. Dla ciebie ważne jest, aby najpierw sporządzić indywidualny profil ryzyka.
Kto tworzy indywidualny profil ryzyka? Moim bankom nie zależy na tym, ile mam u nich kasy. Od miesięcy się nie odzywają, a jeśli już się odezwą, to tylko z propozycjami inwestycyjnymi, które nie pozwalają mi na szybki dostęp do moich pieniędzy.

Napisany przez Dr. Acula
Profesjonalni maklerzy finansowi tworzą coś takiego.

Napisany przez petethefarmer
No cóż, biec od razu do maklera finansowego może nie być może również 100% optymalnym rozwiązaniem. Mógłby namówić Cię na różne inwestycje, których w ostateczności wcale nie potrzebujesz. Czy nie byłoby dla Ciebie lepszym rozwiązaniem na razie lokowanie pieniędzy w lokacie terminowej? W zależności od horyzontu inwestycyjnego, można tu uzyskać nawet do 4,5% odsetek - praktycznie bez większego wysiłku. Wynajmowanie i zarządzanie mieszkaniem z odległości 200 km nie jest łatwe pod względem nakładu pracy! Czy nie wchodziłoby więc w grę dla Ciebie zakup własnego mieszkania do zamieszkania? W zależności od tego, ile obecnie płacisz za czynsz, mogłoby się to bardzo opłacać.

Napisany przez amsterdam
petethefarmer pisze: No cóż, może od razu biec do doradcy finansowego też nie jest w 100% optymalne. Ten będzie namawiał cię na różne inwestycje, których wątpliwościwie wcale nie potrzebujesz. Czy nie byłoby dla ciebie lepsze na początek inwestować w lokatę terminową? W zależności od horyzontu inwestycji można tu uzyskać nawet do 4,5% oprocentowania - praktycznie bez większej pracy. Zarządzanie wynajmowanym mieszkaniem z odległości 200 km to nie bagatelne wyzwanie! Czy nie warto zastanowić się nad kupnem mieszkania, które mogłbyś sam zamieszkać? W zależności od kwoty jaką obecnie płacisz za wynajem, może to być opłacalne.
Jestem w mieście, gdzie chciałbym kupić nieruchomość, co 4 do 5 tygodni. lokata terminowa też byłaby dobra, ale która lokata terminowa jest dobra i gwarantuje bezpieczeństwo pieniędzy.

Napisany przez petethefarmer
amsterdam pisze: jestem w mieście, gdzie chcę kupić nieruchomość, co 4 do 5 tygodni. Opcja stałego oprocentowania byłaby też dobra, ale jakie stałe oprocentowanie jest dobre i gdzie pieniądze są bezpieczne.
4-5 tygodni to już lepiej niż nic, ale nadal za krótko, aby szybko reagować, gdy coś się pojawi. Czy miasto jest jednym z niemieckich regionów o największym wzroście (Hamburg, Frankfurt, Monachium) czy raczej na wsi? Co rozumiesz przez dobrze? :-) Na pewno interesujące są głównie dwa czynniki: 1. bezpieczeństwo depozytów i 2. stopa procentowa. Bank of Scotland (nie mylić z Royal Bank of Scotland) oferuje obecnie najlepszą stopę procentową w wysokości 4,5% przez 5 lat. Od niedawna bank jest także członkiem funduszu ochrony depozytów Bundesverband deutscher Banken, więc teoretycznie wszystko jest zabezpieczone do 250 000 EUR. Ogólnie myślę, że to dobra oferta. Możesz także dokładniej porównać, co jeszcze dla Ciebie wchodzi w grę na stronie Focus (Porównanie - lokaty terminowe - Banki - Finanse - FOCUS Online). Ogólnie rzecz biorąc, zawsze istnieje ryzyko związane z lokatami terminowymi, że stopy procentowe wzrosną w okresie lokaty, a ty ostatecznie nie skorzystasz z tego. Ale myślę, że jesteś już całkiem nieźle na 4,5% i jeśli chcesz także skorzystać z potencjalnie wzrastających stóp procentowych, po prostu zróżnicuj swoje lokaty terminowe (np. 30% na 5 lat, 30% na 3 lata, 40% na 1 rok).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata