Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Osoba rozpoczynająca karierę zawodową - Jak oszczędzać pieniądze?

Napisany przez ADMCI4
Przechodząc teraz do mnie. Właśnie skończyłem 22 lata, skończyłem w lipcu moje szkolenie w sektorze publicznym i dostałem roczną umowę. Szansa na stałe zatrudnienie w sektorze publicznym wynosi 99,9999%, więc mam pewne źródło dochodu. Mam stary samochód, nadal mieszkam w domu rodziców, nie muszę płacić czynszu, ale może się to zmienić w przyszłym roku, i mam trochę pieniędzy na koncie oszczędnościowym.

Chciałem teraz zacząć oszczędzać pieniądze i myślałem o około 250 € miesięcznie. Chciałbym podzielić to na 125 € w ramach planu oszczędnościowego na cele mieszkaniowe, ale nie mam zamiaru budować ani remontować, więc na razie rezygnuję z pożyczki, ale oczywiście nie wiem, jak będzie za 8 lub 10 lat, oraz 125 € w plan oszczędnościowy w funduszach, chciałbym wybrać fundusz z obszaru krajów rozwijających się/Indii/Azji. Widzę tam obecnie największy potencjał. Oczywiście, ryzyko jest wysokie, ale chcę również uzyskać jakieś zyski.

Aktualnie mam już plan oszczędnościowy na funduszach VL w Union Investment. Czy tak to się nazywa? Ale biorę tylko korzyści z pracowniczych programów oszczędnościowych (VL) i sam praktycznie nie wpłacam nic.

Pieniądze, które dotąd zaoszczędziłem na koncie oszczędnościowym, wolałbym na razie tam zostawić, ponieważ w przypadku przeprowadzki w przyszłym roku mogą pojawić się dodatkowe koszty, a także w razie awarii mojego samochodu.

Czy strategia inwestycyjna polegająca na podziale 250 € na coś bezpiecznego, jak oszczędzanie na cele mieszkaniowe, i coś bardziej ryzykownego, jak fundusze, jest najlepszym wyborem?

I którzy usługodawcy są najlepsi w zakresie oszczędzania na cele mieszkaniowe i funduszy? W przypadku oszczędzania na cele mieszkaniowe zerknąłem kiedyś na Deutsche Ring, oferują oni około 4%, a dla funduszy najprawdopodobniej coś w rodzaju pośrednika funduszy, aby zaoszczędzić opłatę za emisję.

No cóż, mam nadzieję, że zdobędę tutaj kilka wskazówek i sugestii, aby jak najwięcej, ale z pewnym zabezpieczeniem, zainwestować te pieniądze.

Napisany przez 1cent
Cześć!

Oszczędzanie na budowę zawsze się opłaca! Ale możesz oszczędzać tylko 100 euro miesięcznie, nie więcej (przynajmniej w Austrii)

Jeśli chodzi o fundusze, poczytaj najpierw. Ja osobiście najpierw kupiłam, a potem zapytałam tutaj na forum (niezbyt mądre)

A co z najważniejszymi ubezpieczeniami?
Jak np. ubezpieczenie chorobowe, wypadkowe, odpowiedzialności cywilnej itp.....

Najpierw jednak zgrubnie wartość trzech pensji trzeba zdeponować na koncie bankowym online, na wypadek auta, lub w razie konieczności opłacenia wyższego rachunku.

Napisany przez ADMCI4
Na koncie oszczędnościowym jest wystarczająco pieniędzy na samochód i różne wydatki.

Muszę przyznać, że jeszcze nie zajmowałem się ubezpieczeniami. Czy są one takie istotne?

Napisany przez Naseweis
Cześć Jannaldo, Choć zawsze dobrze jest zacząć inwestowanie jak najwcześniej, najważniejszym zabezpieczeniem nadal jest ubezpieczenie od ​​niezdolności do pracy (dla urzędników - ubezpieczenie od ​​niezdolności do służby). I powinno się je zawrzeć tak szybko, jak to możliwe. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez ADMCI4
Jaki dostawca jest tam dobry i na co dokładnie należy zwrócić uwagę?

Jakie inne ubezpieczenie jest potrzebne? Jaką kwotę gwarancyjną powinno obejmować ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej? Czy ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków ma sens?

Napisany przez Naseweis

Który dostawca jest tam dobry i na co dokładnie należy zwrócić uwagę?

W sprawie renty z tytułu choroby zawodowej już odpowiedziałem.

Jakie inne ubezpieczenie jest potrzebne? Jaką sumę ubezpieczenia OC należy wybrać? Czy ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jest uzasadnione?

ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków byłoby zdecydowanie wskazane.

W każdym przypadku ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków powinno obejmować wypadki związane z ruchem własnym, a także z zaburzeniami świadomości.

Jeśli nadal mieszkasz w domu, możliwe jest, że masz nadal ochronę ubezpieczeniową poprzez odpowiedzialność cywilną rodziców.
W przypadku różnych ubezpieczycieli odpowiedzialności cywilnej ochrona ubezpieczeniowa dotyczy wszystkich osób mieszkających w gospodarstwie domowym.

Pozdrowienia N

Napisany przez Lumo
do funduszy z niską opłatą emisyjną: Sprawdź także prowizję za utrzymanie. Opłaty zazwyczaj składają się z 2 składników: opłaty emisyjnej i prowizji za utrzymanie....i prowizja za utrzymanie (roczna) jest często wykorzystywana do zrównoważenia znanej (i często obniżonej) opłaty emisyjnej, której klient płaci.Alternatywnie możesz oszczędzać w ETF-ach. Są one praktycznie jak fundusze indeksowe. Dostępne są również dla krajów wschodzących. Zazwyczaj tylko około 20% funduszy akcyjnych przewyższa indeks porównawczy. Jednakże, ze względu na (często wysokie) opłaty funduszy, ETF-y wypadają jeszcze lepiej.W DAB Bank są dostępne bezpłatne plany oszczędzania w ETF-ach, również dotyczące krajów wschodzących, BRIC i innych.

Napisany przez ADMCI4

o funduszach z niskim opłatami transakcyjnymi:
Sprawdź również prowizję za posiadaną inwestycję. Opłaty składają się zazwyczaj z dwóch składników: opłaty transakcyjnej i prowizji za posiadanie funduszu

...a prowizją za posiadanie funduszu (roczny) zazwyczaj próbuje się zrównoważyć znaną (i często obniżoną) opłatę transakcyjną dla klienta.

Alternatywą jest inwestowanie w ETF-y. Są one praktycznie jak fundusze indeksowe. Istnieją również dla krajów wschodzących. Zazwyczaj tylko około 20% funduszy akcji przewyższa indeks porównawczy. Ponieważ jednak fundusze te mają (często wysokie) opłaty, ETF-y wypadają jeszcze lepiej.

W DAB Bank dostępne są niektóre darmowe programy oszczędzania w ETF-ach
także w krajach wschodzących, Bric itp.

Mam konto w banku Onvista, ale dotąd nic nie kupiłem.

Tam są dostępne programy oszczędzania w funduszach i certyfikatach. Jak działa bank Onvista?

Napisany przez Lumo
Mam sam (m.in.) konto inwestycyjne w onvista. Bardzo dobrze sprawdza się do kupowania akcji. Darmowe transakcje są fajne, jeśli zawsze masz trochę gotówki na koncie, żeby z nich skorzystać...

Czasami oszczędzałem na fundusz związany z Polską, dla którego nie ma porównywalnego ETF (przynajmniej o darmowym planie oszczędzania). Nie podobały mi się opłaty przy zakupie. Jeśli planujesz inwestować długoterminowo i regularnie, to się sumuje.

Najlepiej zastanów się najpierw, w jaką region chcesz inwestować (ja bym rozdzielił te 125€ i zdecydowanie zainwestował w regiony/kontynenty/związki państw (Afryka, Bric i inne) a nie w poszczególne państwa). Potem zobacz, jakie fundusze lub ETFy są dostępne w tej dziedzinie i porównaj ich wyniki i koszty....

Napisany przez 1cent
Wtedy po prostu zacząłem od Carminac, Templetona i Threadneedle, tylko dlatego, że znałem nazwy firm....

Głupio, gdy teraz o tym myślę!

Ale miało to i tak dobry finał....

Tak, ubezpieczenia są kluczowe! Bez właściwego zabezpieczenia narażasz się na nieprzewidywalne ryzyko....

Przynajmniej obowiązkowe są ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej oraz ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków (lub jeszcze lepiej ubezpieczenie na życie).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata