Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Do kiedy wypadki muszą być zgłoszone do ubezpieczyciela?

Napisany przez ADMCI4
W zeszłym miesiącu potknąłem się o smycz mojego psa i złapałem się rękami. W pierwszej chwili nie przyszłoby mi do głowy, że nabawiłem się poważnego urazu. Teraz wiem, że uraz można naprawić tylko operacyjnie. Czy mogę teraz zgłosić ten szkodę mojemu ubezpieczeniu od wypadków? Czy istnieją terminy, po których ubezpieczyciel może wykluczyć świadczenie? No cóż, wcześniej nie wiedziałem, że istnieje następstwo wypadku.

Napisany przez Naseweis
Kevin_865 pisze: W zeszłym miesiącu potknąłem się o smycz mojego psa i oparłem się rękami. W pierwszej chwili nie przyszłoby mi do głowy, że mogłem odnieść poważną kontuzję. Teraz wiem, że kontuzja może być naprawiona tylko operacyjnie. Czy mogę teraz zgłosić szkodę mojemu ubezpieczeniu od wypadków? Czy istnieją jakieś terminy, po których przypadki świadczenia są wykluczone przez ubezpieczyciela? Przecież wcześniej nie wiedziałem, że jest to skutek wypadku.
tak, istnieją terminy. Można je znaleźć w odpowiednich warunkach umowy. Moja rada: zadzwoń natychmiast do firmy ubezpieczeniowej. Pozdrowienia, N.

Napisany przez sabine75
Informacja o wypadku musi z reguły zostać niezwłocznie zgłoszona, niezależnie od tego, czy oznacza to wypłatę z ubezpieczenia. Ubezpieczyciele różnią się pod tym względem, że ustalają różne terminy na zdiagnozowanie jakiejkolwiek niepełnosprawności wynikającej z wypadku. Im dłuższy termin, tym lepiej. Nie znam jednak przepisu mówiącego o tym, że sam wypadek nie musi być zgłoszony natychmiast. Chętnie się jednak pouczę w tej kwestii.

Napisany przez 2Escorpio
sabine75 pisze: Informacja o zaistniałym wypadku zazwyczaj musi zostać niezwłocznie zgłoszona.
Niekoniecznie... niektóre ubezpieczenia mają bardzo rygorystyczne terminy, na przykład dwa tygodnie, ale istnieje wiele ubezpieczeń, w których obowiązek zgłoszenia występuje po roku lub dwóch latach.

Napisany przez Naseweis
Cześć Escorpio, Po prostu się mylisz. W ogólnych warunkach ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków jest napisane: Po wypadku, który prawdopodobnie spowoduje konieczność świadczenia, musisz natychmiast skonsultować się z lekarzem, postępować zgodnie z jego zaleceniami i poinformować nas. Te wspomniane przez Ciebie 2 lata odnoszą się do zgłoszenia niepełnosprawności. Pozdrowienia, N. PS: Większość ubezpieczeń akceptuje jednak zgłoszenie wypadku nawet po 1 lub 2 miesiącach w celu przyszłych zabiegów.

Napisany przez 2Escorpio
Czy nawet jeśli natychmiast pójdzie się do lekarza i otrzyma na piśmie informację, że w tym dniu miał miejsce wypadek?

Napisany przez Manni-Bode
Po wypadku, który prawdopodobnie spowoduje obowiązek świadczenia, ty lub ubezpieczona osoba muszą niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, postępować zgodnie z jego zaleceniami i nas poinformować. To prawda! Zawsze warto natychmiast zgłosić to policji, bo wtedy jesteś po bezpiecznej stronie. Ale mam dla ciebie radę: Po rozmowie z funkcjonariuszem, ten powiedział mi, że możesz zgłosić osobę nawet do 2 tygodni po czynie.

Napisany przez Reibold
Dzień dobry! Chciałbym zauważyć, że wypadek musi zostać zgłoszony tylko wtedy, gdy może prowadzić do świadczeń ubezpieczeniowych. W omawianym tutaj przypadku moim zdaniem termin niezwłocznego zgłoszenia zacznie biec dopiero wtedy, gdy ubezpieczony będzie mógł przypuszczać, że szkoda jest wystarczająco duża, aby uzyskać świadczenie z ubezpieczenia od wypadków. Oczywiście nie może on od razu zgłosić faktycznego stopnia trwałego uszczerbku, który jest decydujący dla wysokości świadczenia, ponieważ objawia się on najwcześniej podczas leczenia. Jednakże osoba ta może np. mieć prawo do świadczenia za dni w szpitalu, nawet jeśli się nie okazało, że pozostaje jakiś trwały uszczerbek. Sformułowanie w warunkach ubezpieczenia, które Naseweis przytoczył, ma na celu zapobieganie sytuacji, w której każda para rodziców zgłasza każde obtarcie kolana dziecka do ubezpieczenia od wypadków, tylko dlatego, że może się z tego kiedyś coś poważnego wydarzyć. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis
Manni-Bode pisze: To jest poprawne! Zawsze powinieneś natychmiast pójść na policję, wtedy będziesz na bezpiecznej stronie. Ale mam dla Ciebie wskazówkę: Po rozmowie z funkcjonariuszem ten powiedział mi, że możesz także zgłosić osobę nawet do 2 tygodni po czynie.
@Manni-Bode, Czy nie możesz powstrzymać się od publikowania takich bezsensownych tekstów? Czy pytający teraz powinien pozwać swojego psa? *potrząsanie głową*

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata