Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jakie informacje mogą uzyskać właściciele nieruchomości na temat potencjalnych najemców?

Napisany przez ADMCI4
Już od pewnego czasu szukamy mieszkania. Do tej pory wszystko przebiegało sprawnie, a wynajmujący zachowywali się fair. Jednak teraz natknęliśmy się na właściciela, który wymaga od nas z góry przedstawienia raportu z Schufa. Zasadniczo zgadzamy się na to, ponieważ nie mamy nic do ukrycia. Ale w sumie, jest to dość bezczelne żądanie, żeby od ludzi, którzy nie wynajęli mieszkania, żądać takiej informacji. Jakie prawa mają wynajmujący w odniesieniu do potencjalnych najemców?

Re: Jakie informacje mogą uzyskać właściciele nieruchomości na temat potencjalnych najemców?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

zasada jest taka, że właściciel nieruchomości w zasadzie nie może wymagać od najemcy informacji dotyczących jego historii kredytowej od Biura Informacji Gospodarczej... jeśli chce wiedzieć, co jest zawarte w raporcie z BIK, musi sam się zarejestrować w BIK.

Niemniej jednak wielu właścicieli nieruchomości stosuje praktykę, w której najemca musi dostarczyć informacje z BIK... jak już wspomniano, nie mają do tego prawa, ale równocześnie nie muszą Wam wynająć mieszkania.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Naseweis

Hej,

Zasada jest taka, że właściciel nieruchomości w zasadzie nie może żądać informacji ze Schufy od najemcy... jeśli chce wiedzieć, co jest w rejestrze Schufy, musi zarejestrować się w Schufie.

Osoba prywatna nie może uzyskać informacji ze Schufy o drugiej osobie!
Ale na jakiej podstawie prawnej twierdzisz, że właściciel nieruchomości nie może żądać informacji ze Schufy?
W tym kontekście przypomnę o wielu naciągaczach najemnych,
którzy nigdy nie płacą czynszu.

Niemniej jednak wielu właścicieli nieruchomości stosuje tę wariant, że to najemca musi dostarczyć informacje ze Schufy... i jak już powiedziałem, nie wolno im tego robić, ale też nie muszą wynająć Wam mieszkania

pozdrawiam, escorpio

Cześć Escorpio,

Pozdrowienia N..........................

Napisany przez 2Escorpio
Schufa to firma, która chce zarabiać pieniądze, a wydaje się to trudne, jeśli każdy dostarcza informacje o sobie. Ten, kto chce uzyskać informacje z Schufy na czyjś temat, musi zarejestrować się w Biurze Informacji Gospodarczej i ma do tego prawo również wynajmujący. Nie wiem, kto dokładnie to powiedział... zostało mi to tylko powiedziane wewnętrznie w firmie i znalazłem odniesienie do tego również pod punktem 5 w centrum ochrony zaufania. Nawet mówi się tam o nadużyciu. 15 pytań i odpowiedzi na temat firmy Schufa z modelem pisma.

Napisany przez Birgit

...
Ale w gruncie rzeczy jest to dość bezczelne, żądanie takiej informacji od ludzi, którzy nawet jeszcze nie wynajęli mieszkania. Jakie prawa mają wynajmujący w stosunku do potencjalnych najemców?

Po wynajęciu mieszkania sprawdzenie w Schufa nie ma już sensu.

Chodzi o to, czy potencjalny najemca miał problemy z płatnościami w przeszłości.

Uważam, że jest to zasadne.

Gdybym był wynajmującym, chciałbym się również zabezpieczyć.

Mój wynajmujący chciał uzyskać informację z Schufa oraz zaświadczenie od poprzedniego wynajmującego, że w ciągu ostatnich 5 lat regularnie i terminowo płaciłem czynsz.

Zgodziłem się na udostępnienie informacji z Schufa i dostarczyłem zaświadczenie od wynajmującego.
Nie miałem z tym problemu.
Rozumiem to.

Birgit

Napisany przez Geldmann
Już ze względu na trudności w wyprowadzeniu lokatorów w Niemczech, będę nadal domagał się raportu z Schufa.

Napisany przez 2Escorpio

Moi wynajmujący chciał uzyskać informacje ze Schufa, oraz zaświadczenie od poprzedniego wynajmującego, że w ciągu ostatnich 5 lat regularnie i terminowo opłacałem czynsz.

Co obchodzi wynajmującego, w jaki sposób płaciłeś przez ostatnie 5 lat? Ostatecznie powinno tam być napisane tylko, czy nie ma zadłużonych czynszów do daty wypowiedzenia umowy najmu.

Geldmann: Masz w tym rację, ale wynajmujący musi sam sprawdzić Schufa... nie może tego żądać, ponieważ to jest WŁASNE ZAŚWIADCZENIE, a nie Zaświadczenie dla wynajmującego.

Napisany przez Naseweis

Geldmann: Masz rację, ale właściciel musi samodzielnie sprawdzić Schufę... nie może jej żądać, ponieważ jest to SAMODZIELNE SPRAWDZENIE, a nie informacja dla właściciela.

Cześć Escorpio,

Czy w Twoim tekście nie ma sprzeczności?

Jak właściciel ma samodzielnie sprawdzić Schufę swojego najemcy, jeśli nie jest to informacja dla właściciela?

Ale na stronie internetowej Schufy znalazłem specjalny rodzaj informacji dla partnerów biznesowych (dla właścicieli + pracodawców).

https://www.meineschufa.de/?site=7&via=teaser

Pozdrowienia N.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

dlaczego prywatna informacja o sobie dla właściciela nie miałaby być ważna?

Twój link na przykład prowadzi do formularza odpowiedniego dla właścicieli... alternatywnie istnieją także jakieś kody do wprowadzenia na stronie Schufa przez właściciela celem uzyskania informacji.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Naseweis
@ Escorpio,

Prywatna osoba (wynajmujący) nie otrzymuje informacji z BIK od innej osoby (najemcy).

Najemca musi sam poprosić o informację z BIK.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Escorpio
Tak, masz rację, ale chodzi o odpłatne sprawdzenie informacji o sobie, a nie o bezpłatne informacje własne, trzeba złożyć wniosek o te informacje (twój link).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata