Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Analiza makro surowców

Napisany przez Timson
Hej ludzie,

jestem tutaj nowy. Dlatego przepraszam, jeśli od razu mam dość skomplikowane pytanie.

Aktualnie piszę moją pracę licencjacką w obszarze surowców. W pierwszym rozdziale chcę przeprowadzić małą makroekonomiczną analizę dotyczącą średnio- i długoterminowych czynników wpływających na ceny surowców.

Przy podziale otoczenia makroekonomicznego kieruję się rozszerzoną analizą STEP lub PEST, czyli praktycznie STEEP.

Do tych metafaktorów zaliczają się więc: socjokulturowy, technologiczny, ekonomiczny, ekologiczny i polityczny.

Jak dotąd zidentyfikowałem następujące subtrendy w poszczególnych obszarach:

socjokulturowy:

Zmiana demograficzna (popyt na surowce będzie długoterminowo rosnąć) coraz większa globalizacja (zwiększenie powiązań giełd surowców, dalszy spadek kosztów transportu)
technologiczny:

Szybsze tempo innowacji (cały rynek zostanie przyspieszony, większa dynamika rynku, większa zmienność)

Pola przełomowe (usługi inteligentne, rozwój biotechnologii, genetyki i nanotechnologii => potencjał dla globalnego wzrostu gospodarczego) Zmiana w dziedzinie energii (rozwój alternatywnych źródeł energii, popyt na surowce będzie się trochę odłączać od ropy naftowej i przenosić w kierunku nowszych, jak ziemie rzadkie)
ekonomiczny:

Powiązanie rynków energii i surowców krótsze cykle kryzysowe (w czasie kryzysów inwestorzy uciekają ze strachu przed inflacją do surowców)
ekologiczny:

Zmiana klimatu (ekstremalne zjawiska pogodowe, susze, itp.) Narastająca niedobór zasobów (w związku z wzrostem populacji)
polityczny:

Narastające niepokoje polityczne w krajach wydobywających surowce (Wenezuela, Jemen, Rosja) Liberalizacja autorytarnych systemów gospodarczych (np. Chiny)
Warto zauważyć, że poszczególne subtrendy nie są niezależne od siebie, ale wzajemnie się warunkują.

Teraz moje pytanie: Macie jakieś pomysły, co w długiej perspektywie będzie miało wpływ na rynki surowców i ich ceny? Może znacie jakieś badania, które mi dotąd nie wpadły w ręce.

Na pewno ucieszyłbym się z odpowiedzi!

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Timson

Re: Analiza makro surowców

Napisany przez student-uni
Mogę powiedzieć, że ceny surowców wpływają na konsumpcję i składowanie.

U nas drewno kominkowe kosztowało 5 euro za metr sześcienny w zeszłym roku, a w tym roku już 15 euro. Nie zmniejszyła się ilość drzew, tylko wzrosło zapotrzebowanie. Kocioł kominkowy zwraca inwestycję po 2 latach.

Inna sytuacja jest związana z ropą. Jak powiedział szef OPEC-u, cena ropy nie powinna być zbyt wysoka ani zbyt niska. Jeśli cena jest zbyt niska, dostawcy mogą zbankrutować, co skutkuje drastycznym wzrostem cen. Jeśli cena jest zbyt wysoka, pojawia się więcej dostawców i obniżają cenę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata