Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zasiłek awaryjny

Napisany przez bjoern26
@all

Mam bardzo pilne i ważne pytanie.
Jedna klientka studiuje medycynę i do tej pory była uprawniona do beihilfe dzięki ojcu. W tym roku jednak skończyła 27 lat
i wypada z beihilfe ojca. Od 01.01.2012 jest prywatnie ubezpieczona u SDK w stopniu 20% dzięki matce. Jeśli zdecydowałaby się zwiększyć ubezpieczenie w SDK do 100%, musiałaby płacić 350€ miesięcznie, mimo że nic nie zarabia, co jest dla niej zbyt drogie. U nas płaciłaby nieco poniżej 100€ i chciałaby do nas przejść.
SDK mówi jednak, że wychodzi dopiero od 01.06.2012, ponieważ tam kończy się rok ubezpieczeniowy i za późno złożyła wypowiedzenie.
Teraz moje pytanie.
Czy nie ma prawa do specjalnego prawa wypowiedzenia od 01.01.2012, ponieważ skoro pozostaje w SDK, składki wzrosną?

Dziękuję za pomoc!

Pozdrowienia, Björn

Re: Zasiłek awaryjny

Napisany przez Naseweis

@wszyscy

Mam bardzo pilne i ważne pytanie.
Moja klientka studiuje medycynę i do tej pory miała uprawnienia do świadczeń od ojca. W tym roku jednak skończyła 27 lat
i tym samym wypadła z uprawnień do świadczeń od ojca.

???? - uprawnienie do świadczeń już wygasło po skończeniu 25 lat (przestanie przyznawania zasiłku rodzinnego).

Od 01.01.2012 nadal jest
prywatnie ubezpieczona na 20% u SDK przez matkę.

Dlaczego teraz 20% u matki ??
z powyższych informacji studentka miała przecież uprawnienie do świadczeń od ojca ??

Jeśli zwiększyłaby swoje ubezpieczenie w SDK do 100%, musiałaby płacić 350€ miesięcznie, mimo że nie zarabia, co jest dla niej zbyt drogie.

Nie mogę też sobie wyobrazić takiej wysokości składki w SDK,
ponieważ studentka nadal korzysta z taryf szkoleniowych !!!

U nas płaciłaby ledwo 100€ i chce też do nas przejść.

Kim jesteśmy pod pojęciem "nas".

Czy z Twojego tekstu wynika, że pracujesz dla PKV ??????

SDK jednak mówi, że wychodzi dopiero 01.06.2012 r., ponieważ tam kończy się rok ubezpieczeniowy i za późno zrezygnowała.
Teraz moje pytanie.
Czy nie ma prawa do wyjątkowego prawa do wypowiedzenia umowy na 01.01.2012, ponieważ składki podniosłyby się, jeśli pozostałaby w SDK?

Na pewno nie doszło do podwyżki składki.
Po prostu uprawnienie do świadczeń zostało unieważnione!

Dziękuję za pomoc!

Pozdrowienia Björn

Cześć Björn,

Pozdrowienia N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata